fbpx
Diverse

Liniștea dinaintea furtunii?

În timp ce apar știri bombastice, de genul creșterii producției la hectar, adică Irlanda și România au cea mai mare creștere economică din UE în primul trimestru din 2022, pe aceleași site-uri putem citi și știri pe surse, de genul Cea mai mare schimbare fiscală din ultimii ani: Impozit mai mare și cu 60% la case, tăieri de facilități, TVA mai mare la unele băuturi, noi plafoane la activități independente alte reguli la microfirme.

În opinia mea umilă, prima știre e un fel de să fie bine, ca să nu fie rău, iar a doua e un fel de Hai să vedem ce ar zice lumea, dacă am crește taxele pe care cu o lună în urmă am jurat pe roșu că nu le vom crește. E foame de bani băieți.

Mă gândesc acum că este o generație nouă, tânără, credulă, care își va lua aceleași țepe pe care și le-au luat mulți dintre noi în 2008, când Tăriceanu raporta că economia României duduie la cote maxime.

În 6 luni de zile imobiliarele picaseră cu 30 sau 40%, firmele concediau pe rupte oamenii, totul era blocat, și cine făcuse credite în perioada aia suferea mult, unii și-au revenit abia după 10 ani, alții nici acum. A durat perioada aia nasoală vreo 2 ani, și încă vreo 3 până ne-am lins rănile.

Țineți cont că atunci am avut o criză economică cauzată de un sistem financiar lacom, construit pe fundamente greșite. În 2022 nu avem asta, dar avem război, criză energetică, criză de carburanți, inflație și probabil stagflație. Practic, vreo 3 crize, una peste alta.

Încă mai sunt bani în piață, e vară, e frumos, concediul în Grecia așteaptă, dar din toamnă iarnă s-ar putea să nu mai fie totul așa roz.

Nu sunt eu cel mai în măsură să vă dau sfaturi, în fond și noi am făcut niște achiziții ce mai puteau aștepta, ne-am apucat de planificat, renovat prin casă, dar am făcut calcule și nu făceam astea dacă dădeau cu minus.

În plus, la agenție avem clienți din domenii diverse. Până și cei mai optimiști, care nu se plâng niciodată, sunt un pic îngrijorați de cum se mișcă vânzările, ce se întâmplă în sectoarele lor de activitate, indiferent că vorbim de construcții, horeca sau cadouri.

Numai zic, că încă văd în jurul meu mult optimism, iPhone 13 în rate, concedii scumpe. E ok să vi le doriți, e ok să vi le luați, dar făceți-vă bine calculele, aruncați-vă doar dacă aveți din ce plăti 2X sumele pe care le plătiți în momentul actual.

Pe la voi cum se văd lucrurile?

Abonează-te
Anunță-mă pe email când apar
guest
12 comentarii. Tu ce părere ai?
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Doc
Doc
8 iunie 2022 23:16

Urmează evident furtuna perfectă, întrebarea e când de tare ne v-a lovii❓ Văd că în bugetărime e trai pe vătrai,se fac angajări, se măresc salariile otova și se dau în continuare sporurile de stat degeaba.Parcă văd pe cap de tablă ,Johanis, făcând ca Matolache Băse, cu impozite forfetare ( de alea care au trimis direct în faliment zeci de mii de privați) și tăierea tuturor pensiilor așa amărâte cum le au majoritatea românilor.

Mișu
Mișu
Răspunde către  Doc
9 iunie 2022 7:14

Sunt (și) bugetar și soția e tot bugetar (Resurse Umane). Ai idee că ce vezi la TV sunt doar niște mari bullshit-uri? Salariile nu s-au mărit și nici nu se vor mări, decât anumitor categorii de persoane (de regulă, administrația centrală). Orientativ, un Consilier Superior într-o administrație de Municipiu, câștigă 3600 Lei, având o vechime de peste 12 ani în domeniu, studii superioare și Master. Cum ți se pare această sumă? Raportându-ne la ce se dă la TV, evident: Salariile bugetarilor au crescut. Media bugetarilor este de 8000 Lei / lună. Corect, dacă luam în calcul Medicii sau instituțiile centrale (ANAF, SIE, Guvern, Parlament etc) care și ei sunt bugetari, nu? Realitatea e alta, din păcate. Cât despre angajări, asta e la nivel global. Vin unii, pleacă alții, să-și aducă ei oamenii lor, și știu asta foarte bine lucrând în domeniu. Se refac organigrame, se dă afară, se refac organigrame,… Citește tot »

Doc
Doc
Răspunde către  Mișu
9 iunie 2022 8:27

Da, sunt și destule salarii mici în bugetărime dar cu programul de lucru boieresc și grămadă de zile libere cum rămâne( păi un privat muncește cu 50% mai mult) , cât despre , Mai vin -Mai plecă, aici nu am auzit decât de,Mai vin, că așa e moda aici , ești bugetar pe viață.

Mișu
Mișu
Răspunde către  Marius Sescu
9 iunie 2022 8:52

Din păcate, chiar așa este. Lucrez în sistem de aproximativ 12 ani și am trecut prin câteva “conduceri”. A fost absolut la fel, indiferent de culoare. Pleacă unii, vin alții. Persoanele care chiar vin să muncească sunt excepții (Cred că maxim 20-30%, adica 2-3 din 10 să muncească într-adevăr). Cât despre salarii, o Primărie destul de mare are următoarele salarii (Informații publice, ANI, declarații de avere) Consilier Debutant (fără experiență) – Pleacă de la 2500 Lei Consilier Asistent (2 ani vechime) – Aproximativ 2700 Lei Consilier Principal (5 ani vechime) – Aproximativ 3200 Lei Consilier Superior (peste 7 ani vechime) – Între 3700 și 3900 Lei, în funcție de vechime Șef Serviciu – Între 4400 si 5000 Lei Director – Între 6000 si 7000 Lei Viceprimari si Primar – Între 10.000 – 14.000 Lei / lună Unii câștigă și puțin peste fiind incluși în proiecte cu finanțare europeană de unde… Citește tot »

Costi
Costi
Răspunde către  Mișu
9 iunie 2022 11:17

Eu ca si platitor de taxe, vad o alta realitate in teren. Si nu este vorba despre bani, este vorba despre profesionalism si responsabilitatea muncii.Asta lipseste in tot aparatul bugetar.

Rilache
Rilache
9 iunie 2022 12:57

Eu nu am întrebat fiindcă nu vreau să creez imaginea de alarmist (după 2 ani de moarte și paranoia la fiecare strănut e de înțeles), însă, am întrebat pe un domn în care am încredere (antreprenor, mic, se chinuie și el) dacă va fi cu crize din ăstea, pe partea cu mâncarea (mai ales grâul). Nu mai rețin mot à mot cum a spus dar a fost calm – „nu se pune problema, avem destul”, cam așa. Eu suspectez că e pe tonul acela de „optimism agitat” („trebuie să fim optimiști”, „trebuie să gândim optimist”; în sensul acela), așa mi s-a părut mie. În jur, nimic, liniște, lumea își vede de treabă. Habar nu am câți și ce gândesc pe speța asta. Eu cred că 10 august 2018 și-a spus definitiv și irevocabil sentința + faptul că entitățile de impunere a „ordinii” (poliție, jandarmerie, servicii secrete…) sunt printre primele la… Citește tot »

Phaff
Phaff
14 iunie 2022 9:20

14 iunie 2022

Hoinaru – https://www.hoinaru.ro/2022/06/14/ramaneti-linistiti-totul-e-bine/

Referitor la comentariul meu, pe 9 iunie, cu românii și precăderea înspre autoritarism, acum se va înțelege și mai clar de ce se sperie unii și altele dar, retrospectiv, n-au de ce.

12
0
Lasă un comentariux