Educația financiară la români

E stârnit ceva interes și pe la noi articolul despre viața trăită de 4 americanii din diferite categorii sociale, de la un milionar până la un asistat social. Știu ce veți spune, că primul a avut mai mult noroc în viață, dar de fapt totul pleacă de la educația financiară și felul în care o persoană reacționează la ceea ce i se întâmplă în viață.

Săracii vor da mereu vina pe alte elemente din jur pentru problemele lor. Statul e de vină, taxele sunt prea mari, patronii sunt răi și dau salarii mici, așa a vrut Dumnezeu etc. Mereu e vina altora pentru viața pe care o duc. Nu știu câți bani câștigă lunar, pe ce îi cheltuie, de unde ar trebui să mai taie, cum ar putea să economisească. Sunt îngropați în datorii, folosesc cardurile de credit pentru a trece de la o lună la alta. Și nu au nici o viziune, nici un plan de viitor, nici dorința de a schimba ceva în stilul lor de viață.

Bogații plănuiesc pe 5-10 ani în avans, sunt disciplinați cu banii lor, verifică atent pe ce cheltuie banii, țin bugete cu veniturile pe categorii, și nu îi deranjează taxele mari, asta înseamnă că și veniturile lor sunt mai mari, iar problemele financiare peste care dau în viață sunt de fapt provocări, chiar oportunități. Dacă au carduri de credit le folosesc atent, ca să nu plătească dobândă, și doar pentru a construi acel Credit History fără de care la americani nu poți face mare lucru când ai treabă cu băncile.

Nu are sens să fac paralele cu educația financiară la noi, că o ducem mai grav ca americanii. Noi românii avem și alte probleme, cu simțul proprietății (90% proprietari parcă, 10% chiriași), cu faptul că începem să ne interesăm de cum funcționează banii abia după ce ne frigem cu câteva credite, cu lipsa unei discipline financiare.

Totuși, e interesantă diferența de mentalitate între săraci și bogați. În ciuda imaginii care se vinde prin presa de la noi, că bogații se sparg în figuri și aruncă cu bani, oamenii care și-au construit averea prin muncă cinstită chiar sunt atenți cu banii lor, și de la ei am avea multe de învățat. Despre parveniții momentului mai bine nu discutăm, nu ei ar trebui să fie reperele noastre.

Recomandă prietenilor!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
5 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Ramona

The Millionaire Next Door – recomand cartea. Am citit-o acum cativa ani si am realizat cat de gresit gandim noi problema banilor. E drept ca si media merge puternic pe a populariza cativa bogatani care se sparg in figuri, ca, deh, asa  e interesant, dar e plina lumea de oameni cu bani sau cu foarte multi bani care nu fac parada din asta. La fel de adevarat este ca, atunci cand blamezi pe oricine decat pe tine, nu prea ai loc de crestere. Acum mai mult de un deceniu eram si eu ocupata sa ma plang de salariul de rahat,… Citește tot »

cata

Bogatii strang bani si investesc in chestii ce le aduc bani, saracii dau pe obiecte ce nu aduc bani. Eu cand mai ziceam la unu-altu ca in loc sa cumperi masina de 30k mai bine incepi ceva afacere, imi sareau in cap ca daca afacerea nu merge pierzi tot, dar cu masina ramai…nu pricepeau ca masina toata viata ei mananca bani, nu-ti aduce bani. Afacerea macar are o sansa sa-ti aduca. Mai stiu eu pe unu care castiga salariul minim dar avea tot timpul ultimul telefon samsung aparut. Eu in ultimii 3 ani am cheltuit 0 lei pe electronice, ca… Citește tot »

[…] bani deoparte în România, e adevărat, dar nici nu vrem să ne educăm financiar, să învățăm cum funcționează banii. Preferăm să cheltuim, să trăim clipa, iar pe viitor lasă, vedem noi cum ne-om […]