Cât economisesc de fapt românii în 2016

Citisem mai demult, dar nu știu exact unde, că în medie un român are puși deoparte pentru zile negre cam 2000 de euro, ceea ce e puțin dacă te gândești că într-o lună de zile poți cheltui lejer 1000 de euro ca să trăiești decent, chiar și în .ro. Și am mai căutat informații pe tema asta. Evident, o ducem prost cu economisirea deoarece salariile sunt mici raportat la cheltuielile curente. Și totuși, românii zic că o duc bine prin studii. Interesant, nu?

Primul studiu e despre economisirea în Europa. Austriecii pun bani deoparte serios, poate și pentru că au de unde. Românii reuşesc să pună deoparte mai puţin de 50 de euro pe lună. Austriecii economisesc în medie, 216 euro pe lună, de cinci ori mai mult faţă de români.

Studiu despre economisire în Europa

Al doilea studiu e local, 2/3 dintre români chestionați cred că au un nivel de trai mediu.

Peste 75% dintre romani considera ca au un nivel de trai mediu sau peste medie si venituri suficiente pentru un trai decent, care le permite inclusiv sa cumpere bunuri mai scumpe, chiar daca fac uneori sacrificii in alte domenii.

Studiu 1

În al treilea studiu mai bine de jumătate dintre respondenți zic că au destui bani pentru nevoile de bază. Mai greu e cu vancanțele și cheltuielile mari.

Peste 15% din respondenți susțin că banii pe care îi câștigă se termină adesea înainte de sfârșitul lunii și nu sunt suficienți nici pentru a le acoperi nevoile de bază, iar 58% declară că au suficienți bani pentru a-și acoperi nevoile primare, însă este o problemă atunci când apar anumite cheltuieli importante.

Studiu 2

Eu zic așa. Ne e greu să punem bani deoparte în România, e adevărat, dar nici nu vrem să ne educăm financiar, să învățăm cum funcționează banii. Preferăm să cheltuim, să trăim clipa, iar pe viitor lasă, vedem noi cum ne-om descurca.

Ne uităm în jur, sunt mulți prieteni care cheltuie sume mari pe gadgeturile momentului și ne gândim că dacă ei pot, putem și noi. Și uite așa ajungem la credite pentru orice, ca să ne finanțăm un stil de viață pe care nu ni-l permitem în realitate.

Nu zic că nu e ok să te împrumuți, dacă știi că ai nevoie de bani pentru un lucru serios. Zic doar că trăim prea mult clipa de față și nu ne gândim deloc la viitor. Preferăm o viață faină acum, dar pe datorie.

Noi am început să ne gândim mai serios la economii după ce a apărut Diana, când ne-am dat seama că avem un copil mic (acum sunt 2) și suntem total descoperiți pentru cheltuieli neprevăzute. Între timp nu am devenit miliardari, dar stăm liniștiți pentru că nu avem rate la bănci, stilul de viață e ajustat cu nivelul veniturilor și grijile nu sunt pentru ziua de mâine, ci pentru viitorul apropiat.

La voi cum e, reușiți să puneți bani deoparte?5 Comentarii

  1. Am reusit sa fac o investitie mare si momentan strang bani ca sa pot aranja casa. Am zis sa rabd ceva timp ca sa nu fac credite si sa pot sa imi permit si o “ieseala”. Inca nu sunt cu angajamente pe termen lung, asa ca… banii inca se aseaza.

    1. Casa e printre puținele investiții pentru care se poate justifica un credit, dar depinde acum și de oraș, jobul avut, perspectivele de viitor, valoarea chiriei versus a ratei lunare pentru o locuință similară. Zic eu.

  2. Daca din 900 euro pun deoparte 600 euro pe luna, zic ca-i bine. Ce-i drept nici nu cumpar gadgeturi sau nebunii. Am luat un telefon recent de 700 RON ca ala vechi a depasit 3 ani si era cam semi-paralizat. In rest in fiecare luna platesc chirie, benzina, si cele necesare. Rate n-am…

Știu că abia aștepti să îmi spui că nu am dreptate: