fbpx

Facebook și sindromul Too big to fail

Citeam aici un interviu cu Clay Shirky, un tip despre care se spune că e expert în internet. Mă rog, asta e discutabil, dar e interesant ce spune el, mai exact faptul că Facebook este prea mare pentru a fi înlocuită. În viziunea lui, sunt prea mulți oameni în rețeaua socială, conexiunile între ei sunt prea puternice, rețeaua e prea complexă pentru ca grupuri mari de utilizatori să migreze către altă rețea socială, pentru ca să se producă un declin. Da, există persoane care își șterg contul de Facebook, dar vin alții din urmă care își fac cont, mai numeroși, mai interesați de rețea. Facebook încă nu a ajuns la saturație peste tot pe glob, în mullte țări e abia la început. În fond, acum 2 ani și în România Facebook era pentru mulți doar un cuvânt.

Say I were to leave Facebook for Google+. For that to be a success, my 400 Facebook friends (or at least those important to me) would have to come along as well. And their 400. And these people’s 400. Et Cetera.

Fie că e vorba de Google Plus, Diaspora sau nou lansata rețea socială Unthink, se presupune că nu există la momentul actual o altă rețea care poate înlocui Facebook. Eu zic că este adevărat ACUM, dar peste 5 ani nevoile oamenilor se vor schimba. Internetul evoluează, nevoile de comunicare de schimbă, grupurile de oameni se schimbă, iar dacă Facebook nu se va adapta noilor cerințe sau va deveni prea agresivă din punct de vedere al reclamelor afișate utilizatorilor (cum deja se plâng mulți dintre utilizatori), cu siguranță va apare altceva la orizont. O alternativă.

Declinul unui site nu se produce brusc. Și pentru MySpace sau Hi5 a durat mult timp până când acesta a devenit evident, chiar câțiva ani. Totuși, singura constantă este că pe internet oamenii își schimbă preferințele și locurile unde se adună. Își mai aduce aminte cineva de proiecte ca mIRC, Yahoo Geocities, Friendster? Erau și ele intens utilizate la vremea lor.

E doar o chestiune de timp până când istoria se va scrie din nou.

Recomandă

4 Comentarii

  1. Iti impartasesc opinia…cum spuneai si tu, Hi5, incet-incet, a suferit un declin. Eu cred ca s-a intamplat acest lucru tocmai pentru ca s-a venit cu ceva mai bun, Facebook. Oamenii au migrat masiv, “s-au stabilit” aici si nu vor mai pleca pana nu vor gasi ceva si mai bun decat asta. Pe moment, din cate stiu eu, nu cred ca exista ceva care sa surclaseze Facebook-ul. Si tocmai din cauza influentei majore pe care o are, toti incearca sa-l copieze si nu se mai gandesc la inovatie. Deci pentru moment, dar si in viitorul apropiat, stam linistiti cu conturile de Facebook active.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *