fbpx

Felicitări eMag

În momentul în care datorită unor greșeli din magazinul online firma ta ajunge să vândă produse resigilate ce valorează 200.000 euro cu câțiva lei, tu îți admiți greșeala dar anunți că vei onora comenzile făcute, iar tot online-ul vuiește că de fapt a fost o campanie de PR pregătită dinainte, cu scopul de a obține publicitate gratuită, se cheamă că ai reușit.

Ai reușit să devii atât de bun în ochii clienților, încât chiar și greșelile de management, de gestionare, de administrare a stocurilor, de marketing etc sunt considerate acțiuni de PR, parte a unor strategii de promovare bine puse la punct. Practic, tu o dai în bară, la modul grav, iar ei te laudă. Incredibil, nu?

Deci felicitări eMag, ai dus treaba asta cu vânzările online în România la un alt nivel, de acum clienții vor avea mai multă încredere în cumpărăturile online și mai multe așteptări din partea magazinelor. Profesionalism parcă îi zice, sau seriozitate, sau respect față de client.

Dacă mai faci încă o chestie și reușești să convingi oamenii să plătească cu cardul cumpărăturile, nu cash la livrare, se va numi că ai făcut o revoluție a shoppingului online la noi. În momentul de față parcă 80% din cei ce cumpără online plătesc numerar, direct la curier.

Și pentru cei care încă cred că eMag a dat marfă de 200k euro pentru a obține câteva mențiuni în presa online sau la televizor, probabil în valoare de 5-10k euro, vă las cu estimarea lui Cristi – ce publicitate poți face cu un buget de 200.000 euro în România:

• 1 luna de reclamă pe staţiile TV mari (Pro TV, Antena 1, Kanal D, Prima TV)
• 5 luni de reclamă pe staţii TV de nişă (de la Disney şi Diva până la România TV şi AXN)
• 1 an de reclamă pe Discovery sau National Geografic
• 3 luni de publicitate outdoor, cu peste 100 de panouri, în Bucureşti.
• 10 luni de reclamă radio, la un post mare, cu 3-4 spoturi pe zi.
• 100 de pagini de reclama in reviste lunare glossy.
• 40 de milioane de afişări pentru bannere online.

Părerea voastră sinceră – a fost campanie de PR ce a făcut eMag? De ce?

Recomandă

22 Comentarii

  1. Dude, pai daca nu a fost campanie de PR, inseamna ca-s prosti diesel, ca fac greseala asta a doua oara consecutiv… deci ori e campanie de PR, ori e bad management, you choose. Iar daca e bad management, vreau sa stiu si eu cine a platit greseala sau a fost dat afara de acolo, ca nici o companie de talia lor nu poate tolera o pierdere de 200,000 EUR just for fun!

  2. Oh, common! Frate, al doilea an la rind, acelasi scenariu? Si nimeni nu plateste? I don’t buy it! Si aici nu poate fi vorba de cel care “a bagat preturile”… la orice companie respectabila, daca nu e vrajeala, cineva sus pus ar trebui sa cada! Eu aplic “The Occam’s Razor” theory… 🙂

  3. Parcă în 2010 a mai fost. Nu știu ce să zic, evomag parcă a mai avut ceva erori cu prețurile, și domo cred, și au ieșit cam șifonați la imagine după ce nu au livrat comenzile.

  4. Salut.
    Acum cateva zile umblam pe emag si am observat ca comentariile de la produse nu se afisau, desi la fiecare produs scria ca are x comentarii. Le-am sesizat asta si mi-au raspuns la vreo 2 zile zicand ca au rezolvat bug-ul ala. http://screencast.com/t/LRqXzSmx4UJo
    Deasemeni acum vreo saptamana am cumparat 2 baxuri de pempers si era 2*55 si am platit cu cardul, mi-a luat suma intreaga dar cand m-am dus pe istoric aveam 2*55 si totual 55 :))
    Deci parerea mea este ca exista posibilitate ca aceste eruari sa fi existat

  5. eu sunt fascinat de faptul ca dintre atatia analisti nu s-a intrebat niciunul cine poate confirma suma aia de 200.000 euro (in afara de emag). Sincer, nu imi pasa prea tare daca a fost miscare de PR sau greseala, insa vreau sa ne gandim un pic la cum am interpreta lucrurile si cum am da-o in calcule daca cineva ne-ar putea spune ca suma a fost, de fapt, 5000 euro, de exemplu.

    ca eu cred ca toate discutiile astea ar deveni usor penibile.

    sau poate exista vreun “organ(ism)” extern emag care a confirmat-o si nu stiu eu, caz in care imi cer scuze.

    • M-am gândit și eu la asta, să fie suma umflată, dar nu cred că ar umfla de 40 de ori valoarea. 🙂 Bine, nici nu cred că se va apuca cineva să facă un centralizator cu oamenii care au cumpărat produse la 2 lei și le-au primit, dar văd că pe forumuri sunt destui care și-au ridicat deja produsele.

  6. Acum aflu ca a e vorba de 200k, asa si ce-i cu asta 🙂 ? Cine vuieste ? A scris pe un site extern de asta ? 🙂 Sincer online-ul la noi e cum Liga lui Mitica la ProTV si alte televiziuni prestatoare de reclama mascata (profitshare) – cand ii auzi zici ca joaca Barca nu Steaua, Dinamo si alti clubisti.
    Raspunsul meu: a fost o greaseala, oricum recuperata usor din vanzarile celelate. Interesant era daca puteai cumpara BMW-ul cu 45k RON cum era in primul newsletter 🙂 – ajungeam mai repede la 200k si le vedeam si pe strada :).

    Cum am mai spus si alte dati singurul BF a fost sa zicem primul, restul au fost banale reduceri pt cantitatea preconizata sa se vanda, ridicate in slavi on/off-line ca nu stiu ce “mega reduceri”. Toate bazate pe lipsa cumparatorilor de informare si pe “vuetul” primului BF.

    Legat de plata cu cardul 🙂 – eu as pune intrebarea asa: cati dintre cei care au cumparat au si bani primiti legal, nu direct in mana!
    Strict la BF: in valtoarea comenzilor e mai simplu sa seletezi ramburs – cel putin eu asa am facut – mai ales ca foloseam mobilul la cumparaturi.
    Am auzit ceva legat de un tva mai mic la plati cu cardul si in cont – cred ca e o idee fbuna – abia atunci am putea vedea o schimbare sau nu.

  7. Dacă chiar sunt 200k euro, nu se recuperează foarte ușor, la un adaos comercial de 2-3%, parcă atât era media. Eu cred că reduceri bune sunt în continuare de BF, dar trebuie să te uiți atent, să cunoști prețurile și să nu cumperi la impuls.

    Nu cred că problema plăților cu cardul e legată de proveniența banilor, ci de încrederea oamenilor mai degrabă. Omul altfel scoate banii când își vede televizorul la ușă. Probabil generația tânără va veni cu altă mentalitate, chiar și noi mai avem sechele datorită educației primite.

  8. Dupa cum bine stiti, de-a lungul timpului, mai multe magazine online (Domo, Evomag si altele mai mici) au avut listate produse cu preturi gresite/eronate, insa niciunul, cu exceptia emagului, nu au acceptat comenzile si au refuzat sa livreze produsele.
    De retinut ca la Emag e deja a 2-a sau a 3-a oara cand se intampla acest lucru.
    Prima data am vrut sa accept ideea ca ar fi vorba de o eroare umana, dar emagul are o armata de angajati pe IT, oameni cu ani de experienta in spate, nu angajati de o luna sau doua.Pe de alta parte, in spatelele oricarui magazin online exista o platforma de ecommerce.Din cate stiu, emagul are o platforma custom, creata si adaptata de cei care lucreaza acolo.
    Dar hai sa vedem pe scurt cum functioneaza un magazin online.
    Orice produs sau categorie de produse e verificat/sunt verificate inainte de a fi publicate (listate pe site online).Produsele pot suferi mai multe modificari astfel : a) de pret adaos/discount/promotie b) de continut (poza, descriere etc) sau c) de disponibilitate in stoc/stoc limitat/out of stock/EOL.
    O promotie poate fi programata pentru o anumita perioada de timp, de obicei pe 12h.Poate fi prelungita in functie de disponibilitatea stocului.Cum spuneam si mai sus, produsele respective sunt verificate si ras-verificate inainte de a fi publicate.Odata publicate, sunt verificate din nou pe site pentru a se evita orice erori.
    Deci ceea ce s-a intamplat duminica seara nu poate fi intamplator.Mi-e greu sa cred ca in intervalul orar 20.30-23.00 nu era nimeni pe la IT sau prin alt departament care sa se sesizeze la primele 2-3…10-20 de comenzi de 1-2 sau 3 lei si sa alerteze IT-ul !
    De asemenea, dupa cum bine spunea cineva, “aproape orice retailer mediu/mare are instrumente care trebuie sa alerteze in momentul in care produsele apar pe site cu un pret sub cel de achizitie”.
    Oare armata de IT-itisti angajati la emag n-au putut face un asemenea script ?

    Pe de alta parte, desi “legea stipuleaza ca NU ai voie sa vinzi sub pretul de intrare (considerandu-se pret de dumping – n.r.), in cazul resigilatelor ACEASTA NU se aplica.”

    Produsele resigilate constituie o categorie aparte.”Pentru ca aceste produse nu sunt noi, preturile lor pot fi sub pretul de intrare. Produsele resigilate sunt produse cu o vechime mai mare si care fie au fost returnate de catre clienti sau expuse in showroom.”
    Deci sunt produse returnate, unele vechi, altele uzate moral, folosite in showroom, cu mici defecte care se pot vinde si sub pretul de achizitie.Majoritatea nevandabile.
    Ce a urmat, stim toti.A vuit online-ul, stiri pe la tv, presa, radio si inca se mai vorbeste.
    Probabil s-ar fi putut obtine mult mai multa publicitate cu cei 200k, dar impactul nu ar fi fost imediat si nici de o asemenea amploare (mai lasati-ma cu Manafu, ca nu-i guru al online-ului)
    Acesta este motivul pentru care, eu personal, nu cred c-a fost vorba de o eroare, ci de ceva premeditat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *