fbpx

Când poți să îți dai demisia pentru a deveni freelancer

Acum în nici un caz nu e momentul potrivit să te faci freelancer, dacă mă întrebați pe mine. Totuși, niciodată nu va fi, e greu să lași confortul unui job călduț pentru stresul și provocările ce vin odată cu lucratul pe cont propriu, iar eu sunt foarte precaut, deci ignorați-mă pe mine, dar nu ignorați recomandările de mai jos, dacă vă bate gândul .

Ai bani puși deoparte pentru minim 6 luni de trai. Asta e o recomandare bună oricând, dar cu atât mai importantă atunci când nu știi sigur câți bani vei încasa luna viitoare.

Niște bani puși deoparte te ajută să dormi bine noaptea și sunt garanția faptului că nu vei accepta orice client problemă sau te vei vinde prea ieftin, doar pentru a avea cu ce să plătești chiria (a se citi foame).

Veniturile extra, făcute pe lângă job, reprezintă minim 50% din salariu. Evident că va trebui să lucrezi mult mai mult la început, dar dacă chiar vrei să mergi la sigur cu freelancingul va trebui să tragi tare o perioadă, să mai lucrezi încă 4 ore pe zi pe lângă jobul normal, ca să îți dai seama cu ce se mănâncă freelancingul și dacă te-ai descurca.

În momentul în care lucrezi câteva ore extra și ajungi să câștigi jumătate din banii de la job e clar că ești pe drumul cel bun și vei câștiga peste salariu, dacă te dedici complet. În plus, freelancingul făcut când încă lucrezi îți arată dacă vei reuși solo.

Ai câțiva clienți pe termen lung din freelancing. Cu cât mai mulți cu atât mai bine, e mult mai relaxant să știi că nu începi de la zero pe cont propriu. Unii clienți vor pleca, alții noi vor veni, dar deja lucrurile se mișcă.

Ești mereu recomandat de clienții cu care ai lucrat. Dacă mă întrebați pe mine word of mouth este cea mai eficientă metodă de promovare când ești freelancer. Îți faci treaba așa de bine încât clienții te vor recomanda fără să le ceri tu asta.

Firmele mari au nevoie de campanii de marketing pentru a susține mereu creșterea cifrei de afaceri, dar ca freelancer ai nevoie de câțiva clienți stabili și 2-3 clienți noi lunar, în funcție de ce servicii oferi, și cei mai buni clienți vin din recomandări.

Ce mai adăugăm pe lista cu chestii de știut atunci când vrei să te faci freelancer?

Recomandă

5 Comentarii

  1. Nu am înțeles de ce se consideră un loc de muncă sigur, oricare ar fi ăla. Nu e sigur nimic. Iar lucrul pe cont liber nu e pentru toată lumea. Nivelul de stres e mult mai mare, ești și specialist în domeniul tău și CEO și om de vânzări și PR și firmă de curățenie… deci dacă nu ești confortabil cu toate astea, niciodată nu e momentul să ”schimbi tabăra”

    Restul sunt discutabile. Orice criză e o oprtunitate, iar dacă ești ”floâmând” e un motor pentru a te ține de treabă. Discutabil, mă repet.

    • Partea cu siguranța ține mai mult de financiar, e mai simplu să nu te stresezi tu cu găsit clienți, negociat contracte, încasat bani. De asta cred și eu că nu e pentru toată lumea freelancingul.

    • Nice one. Adevărul e că spațiile de coworking ajută mult, de exemplu eu prefer să merg la birou deși pot lucra de acasă mai ales pentru socializare.

  2. Foarte inteligente postările,de departe de vede că ești în domeniul și clar nu vei cădea în capcana prostiei. Baftă multă în tot ce faci, iar nouă dă-ne sfaturi bune.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *