fbpx

Cum gestionezi o criză în social media. Valabil și pentru Poliție

Pe scurt Poliția Română s-a trezit pe pagina de Facebook cu zeci de mii de recenzii de o stea, mii de comentarii negative, după ce au făcut conferința aia jenantă cu numerele din Suedia ce arătau dragostea față de PSD. Credeți că și-au dat seama că greșesc, și-au cerut scuze pentru că nu au gestionat cum trebuie situația? Nici vorbă, se afundă și mai mult în mocirlă. Cum trebuia procedat?

Ultimele evoluții:
Purtătorul de cuvânt al Poliției Rutiere: ”Apelați la popi, la rude, nu la Poliție”. Brigada Rutieră spune că e opinia personală a tipului, în loc să își ceară scuze. De parcă polițiștii nu ar fi plătiți tot din banii noștri.

În același timp, cei care se ocupă de pagina de Facebook a Poliției cred că pot ascunde gunoiul sub preș, raportează conturile reale care le-au dat recenzii negative pentru a îi bloca pe pagină și a șterge recenziile (asta a fost o eroare de la Facebook) cerșesc recenzii de 5 stele pe grupurile de Whatsapp. Succes cu strategia asta, când vin câteva zeci de mii de oameni la tine în casă cu chef de ceartă e cam greu să îi alungi pe toți, mai ales dacă nu știi să discuți cu ei. Totuși, blocarea recenziilor nu a fost ok, cred că a amplificat și mai mult situația.

Deja s-a ajuns la nivelul în care nu mai contează cine are dreptate, aici trebuia gestionată criza de imagine a Poliției. Nu zic că e ok să îți pui numerele alea pe mașină, zic doar că s-a greșiv masiv în abordarea situației de către oficialități.

După ce buba s-a întâmplat deja, ce e de făcut?

 1. Conștientizarea problemei – lumea ne înjură pe Facebook, poate pe bune, poate nu, ce e de făcut? Oamenii de la butoanele paginii încă nu realizează dimensiunea problemei, cum afectează așa ceva credibilitatea unei instituții care ar trebui să protejeze cetățenii.
 2. Răspuns rapid și cerut scuze pe pagina de Facebook – Da, e posibil să fi greșit abordarea noastră în cazul respectiv, ne cerem scuze etc…
 3. Nu blochezi dreptul la replică – în loc să banezi utilizatorii, să îi blochezi, raportezi, hărțuiești, nu mai bine îi lași să posteze toți într-un singur loc, pe pagina ta, unde poți controla situația și poți răspunde, explica oamenilor unde s-a greșit? E cel mai ușor lucru, practic controlezi comunicarea. Consecința blocării utilizatorilor este că lumea s-a apucat să posteze pe conturile proprii, pe bloguri, au apărut articole în presă, și acum nu ai de controlat doar pagina ta, ci trebuie să mergi peste tot pentru a lămuri oamenii, pentru a face curățenie.
 4. Controlează-ți angajații – ar trebui făcut un scurt manual cu răspunsuri oficiale, poziția companiei (a instituției în cazul de față), și toate mesajele legate de criză să plece de acolo. Dacă fiecare răspunde cum îl taie capul conflictul crește și mai mult.
 5. Învață din greșeli.

Partea ironică la toată povestea asta cu numerele de Suedia, PSD și reacția Poliției este că în maxim 2-3 zile ar fi dispărut tot, dacă nu intra Poliția și Ministerul de Interne pe fir, dacă nu se făceau conferințe, dosare penale pentru fapte inexistente și așa mai departe. Lumea râdea un pic pe Facebook, se postau câteva selfie-uri și fiecare mergea mai departe. În schimb implicarea autorităților a escaladat totul, #MUIEPSD circulă peste tot, și până în toamnă nu se liniștesc apele.

E clar că oamenii care se ocupă acum de gestionarea crizei în cadrul Poliției sunt depășiți, aduceți o agenție competentă.

Recomandă

4 Comentarii

 1. Asta este încă o confirmare a aroganției și ignoranței în care sunt imbalsamați încă de la fabrica de milițieni nereformată.
  Oriunde te afli dacă dai peste un astfel de specimen și are o pasă proastă te face chiar dacă tu ai dreptate.
  Pe lângă toate aste mai au și susținerea unor golani analfabeți care au confiscat statul .

 2. daca era o firma privata cretinul care exprima pareri personale in numele firmei zbura ca migul. Daca e un prostalau angajat de la stat nu e bai, pagina de fb a statului e o labareala menita sa justifice niste salarii, pe….comunicare. Normal ar fi ca politia sa comunice doar stiri pe pagina ei web si sa terminam cu toate tutele si toate alte rude care freaca menta la comunicare online. Multam fain!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *