fbpx

Greșeli făcute în amenajarea bucătăriei

Dacă vă uitați la reclamele pentru mâncare de la televizor probabil ați observat că mereu bucătăriile din imagini sunt perfecte, cu mobila imaculată, parchetul alb pur și toate tacâmurile aranjate la milimetru. Nu mai zic de cel sau cea care gătește, arată de parcă ar fi scos din cutie, cu un șorț impecabil și un zâmbet imens de bucurie că a gătit, nu transpirat și obosit, după 3 ore de lucrat pentru o ciorbă.

Mereu când văd spoturile astea eu mă gândesc cât de credibile sunt, pentru că în realitate știm cu toții că într-o bucătărie unde se gătește pe bune mobila bucatarie are diverse pete și urme de alimente în 50% din timp, pe jos trebuie să aspiri podeaua minim de 2 ori pe zi, iar bucătarul de obicei are treningul acela de stat prin casă și un tricou cu niște pete de la meniul de ieri, că nu toți ne-am născut chefi, majoritatea vrem doar să mâncăm rapid o mâncare cinstită.

Zic bine?

În condițiile astea, când am amenajat propria bucătărie am vrut să avem un spațiu practic pentru gătit, cu mobilă utilă, nu o bucătărie care să dea bine în poze. Ne-am uitat prin reviste, am cercetat pe net, si tot am făcut mai multe greșeli, vă zic mai jos care au fost, dacă aveți planuri pentru reamenajarea bucătăriei să nu faceți ca noi.

Nu am apelat la un designer de interior

Sigur, noi am amenajat bucătăria în 2011, un designer de interior părea scump pe atunci, dar în realitate ce face un designer de interior se vede în timp ca investiție, că obții un spațiu util, practic, personalizat pe gustul tău. Plus că dacă îți place să gătești vei sta mult timp prin bucătărie, deci ar cam trebui să îți placă ce vezi pe acolo.

Mobila din bucătărie, ușa și parchetul le-am ales în culori mult prea închise

Aparent eram într-o fază în care apreciam culorile închise, altfel nu știu de ce am ales mobila, parchetul și ușa în nuanțe de nuc închis. Am mai rezolvat în timp cu accesorii deschise la culoare, dar dacă aș reface acum totul probabil aș merge pe nuanțe deschise, poate chiar un parchet alb sau gri șters.

Nu am folosit picioare înalte pentru mobila din bucătărie

Când am amenajat noi bucătăria nu erau încă la modă aspiratoarele robot, dar existau mături, aspiratoare normale, și chiar dacă am făcut mobila pe comandă, nu ne-a dat prin cap să cerem niște picioare de minim 10 centimetri, ca să putem curăța și aspira mai ușor peste tot. Acum e o aventură să mutăm mobila pentru a aspira ca la carte.

Nu ne-am gândit la toate electrocasnicele necesare și amplasarea lor

În naivitatea noastră aveam impresia că ne trebuie doar un aragaz, un cuptor și o combină frigorifică. În realitate, în timp a trebuit să facem modificări și ajustări în bucătărie, pentru că nu luasem în calcul mașina de spălat vase, cuptorul cu microunde, grill-ul electric sau expressorul de cafea. Și tot mai apar.

Nu am instalat suficiente prize

Eram naivi atunci, am crezut că 4 prize duble ne ajung, dar nu am făcut bine calculele, că în bucătărie ai și aragaz și combină frigorifică și cuptor și cuptor cu microunde și robot de bucătărie și senzor de gaz și televizor și nici nu am terminat lista.

Calculați bine numărul de prize din bucătărie, că e mai greu să le adăugați după aceea, și poate nu vreți să lucrați cu improvizații.

Dar stați, că am făcut și câteva lucruri bune prin bucătărie

Cu toate greșelile de mai sus, am nimerit și suficient de multe lucruri în bucătărie încât să nu fie nevoie să o renovăm complet, ci doar să o optimizăm.

Nu am îngrămădit spațiul cu brizbrizuri inutile, nu am făcut pereții sau mobila în 20 de culori, iar zona e suficient de practică și spațioasă încât să stăm cu plăcere în bucătărie, mai ales că avem și un loc de luat masa.

Cel mai bun sfat pe care îl pot da acum, dacă vă bate gândul să vă amenajați bucătăria sau să schimbați mobila de bucătărie, este să vorbiți cu prietenii voștri și să îi întrebați ce greșeli au făcut ei, ca să nu le repetați.

Voi ce greșeli ați făcut la amenajarea bucătăriei?

Recomandă

7 Comentarii

  1. Tot pe asta cu mobila fara picioare, viata era mai simpla acum daca bagam robotul peste tot sa aspire.

  2. Am 8 prize la bucătărie… 2 x 4 prize mai bine spus, plus circuit separat pentru cuptorul electric și plita pe inducție. Jumătate din prize sunt tot timpul ocupate 🙂 La casă, nu la bloc…

    • Da, cineva și-a făcut casa recent, cred că are vreo 16 prize în bucătărie, mi se păreau multe, dar când a început să numere toate aparatele era la fix.

  3. Mda. Prizele sint marea chestie. Noroc ca am reusit sa conectez cuptor, hota si aragaz. In rest cam sufar.
    Dar am prevazut loc de masina de vase. Macar atat. Dar trebuie sa maresc blatul ca iese in afara masina ca n-am masurat nimic cand am luat-o/ales-o.

    • Noi am renunțat la un dulap de sub platul din bucătărie pentru mașina de spălat vase, din fericire am avut suficient spațiu ca să încapă una cu 12 seturi, și erau corpuri separate, nu a trebuit să refacem toată mobila.

  4. Aragaz montat langa fereastra. Parea o idee excelenta, doar ca mi se pare ca tot aburul intra mai mult in casa din cauza curentului. In plus daca bate vantul impinge focurile in laterala, asa ca ca trebuie sa tin geamul aproape inchis ca sa stea flacara pe mijloc :))) first world problems

    • Asta am făcut-o și noi, aragaz lângă ușa de la balcon, avem noroc că e balconul închis, dar ca idee, dacă stai cu geamul deschis nu are rost să pornești hota, și invers la fel. 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *