fbpx

Dare de seamă despre Halkidiki, Grecia

După ce anul trecut am stat numai în țară am zis că anul ăsta ne trebuie minim 2 vacanțe prin alte țări și mări, ca să ne alinăm dorul de plaje adevărate.

Întâi a fost vacanța în Cipru, preventiv, dacă ne trezeam iar închiși în case, iar finalul verii l-am petrecut în Halkidiki. Grecia va rămâne mereu prima dragoste în ce privește marea, de fapt fetele noastre zic că plaja lor e în Grecia. Mai jos o dare de seamă despre lucrurile cu care ne-am întors de la frații greci, mai multe poze am pus pe Instagram.

Subsemnatul, recunosc că am furat din Grecia:

 • 1 cârlig de rufe, folosit pentru a sigila cerealele copiilor, ca să nu se împrăștie prin mașină
 • 1 kilogram de pietricele și o găletușă cu nisip, încă nu știu ce vor să facă fetele cu ele
 • 10 scoici ca să ascultăm marea, la iarnă
 • Cel puțin 2 kilograme în plus de pe la tavernele grecești, poate îmi sunt de folos dacă vine o iarnă grea 🙂
 • 3 sticle de vin despre care am aflat că le pot cumpăra mai ieftin din România, dar nu mai aveam povestea din spatele lor
 • 10000 de zâmbete întipărite pe retină, sincere sau nu, dar zâmbete faine, ale oamenilor de pe plajă, de la taverne, din magazine sau de la marginea drumului
 • 50 de Parakaló, 70 de Evharisto, 300 de Kaliméra și 20 de Ya Su!
 • Cel puțin 7 apusuri, dar niciun răsărit, că eram în vacanță, era greu cu trezitul și Sofocle zicea că viața cea mai dulce constă în a nu ști nimic, deci nici noi nu trebuie să le știm pe toate, gen cum e răsăritul.
 • amintiri relaxante de pe vreo 10 plaje, dintre care cel puțin una unde as parca o rulotă sau as cumpăra o căsuță, la bătrânețe.

În rest ce pot să zic, Halkidiki e diferită de Thassos, care e diferită de Creta, fiecare regiune a Greciei cu farmecul ei. Mi-a plăcut Halkidiki pentru că e mult mai verde, are mai multe plaje ascunse prin tot felul de golfulețe, și e mai diversificată.

Într-o zi am stat pe o plajă pustie de 1 kilometru și o plajă de 100 metri, ideală pentru copii, în altă zi pe o plajă unde puteai dormi la umbra pinilor dar și pe o plajă de stațiune, cu tot confortul, și tot așa.

Dacă mergeți cu copii mici nu cred că Sithonia e cea mai bună opțiune, mai ales că distanța e destul de mare până acolo, iar plajele au de obicei intrarea abruptă, nu sunt cu intrare lină în mare. Am fost surprins, că brațul e recomandat pentru copii, dar am găsit plaje mult mai liniștite, cu apă mică, în Thassos (mai aproape), Creta (cu avionul) sau Cipru (tot cu avionul).

Nu cred că Grecia a devenit mai scumpă ca în anii anteriori, cum se plângeau unii pe grupurile de călătorii. Depinde ce așteptări ai și ce repere. Posibil să ți se pară scumpă berea la 4 euro pe plajă sau cafeaua la 3 euro, dar șezlongurile erau gratuite pentru consumație cam peste tot în Halkidiki, și cei care serveau chiar zâmbeau când te vedeau, nu doar când îți aduceau bonul. Calculând la final, am ieșit ok financiar, și mai ales, ne-am întors cu amintiri plăcute. Per ansamblu am cheltuit la fel ca în 2018-2019, când am fost tot la greci.

Pentru Halkidiki cel mai ok e să căutați cazare direct la proprietari sau prin Booking, grecii nu prea folosesc AirBnb, iar ofertele cu all inclusive la hoteluri cu multe stele au aceeași bubă ca în celelalte regiuni – sunt prea multe taverne cu mâncare bună ca să vă mulțumiți zi de zi cu mâncarea de la același restaurant, oricâte stele ar avea el.

Musai de făcut drumul în 2 zile, dacă mergeți cu mașina, noi ne-am oprit în Veliko Târnovo la dus și Plevna, la întors. Veliko e fain, puteți sta și pe acolo chiar vreo 2 zile pentru munte, e mai ieftin ca Brașovul și mult mai liber, iar Plevna e doar pentru dormit, nu aveți nimic de făcut acolo, doar o excursie în timp, dacă vreți să vă amintiți de cum arătau orașele românești acum 30 de ani.

Plajele care ne-au plăcut nouă în Halkidiki:

 • Toroni beach
 • Kalamitsi beach
 • Sykia beach
 • Linaraki beach
 • Neo Marmaras beach
 • Lagomandra beach

Voi pe unde ați călătorit vara asta?

Recomandă

9 Comentarii

 1. Nisipurile de aur, pentru prima oara la bulgari. Inițial voiam Grecia dar din cauza unor neprevăzute a trebuit să căutăm cazare abia la inceput de august și prețurile săriseră puțin în aer. A fost cel mai mișto concediu de până acum, nu am avut niciun reproș de făcut nicăieri. A ajutat foarte mult și hotelul pus la punct exemplar.
  Nu înțeleg cum de o țară asemănătoare noua, dar mult mai săracă (mașini vechi, drumuri praf peste tot) poate face turism așa frumos, iar la noi pe litoral totul e ca în junglă cu niste costuri penibil de mari.

  PS: chiar îmi părea puțin rău că nu am văzut răsăritul nici anul asta, dar nici eu nu pot sa concep trezirea la 5 in concediu

  • Pe ei i-au învățat nemții cum să facă turism, au privatizat când trebuia, noi am zis că nu ne vindem țara și am distrus litoralul, stațiune cu stațiune.
   Ai dreptate, drumurile prin sate și orașe sunt cam praf, dar la autostrăzi și drumuri europene cred că sunt peste noi și se mișcă mult mai rapid, în 2013 era praf totul, acum am făcut 80% din Bulgaria pe autostradă.

   • Suntem in Halkidiki de 3 zile, tocmai pe bratul Sithonia, la Ormos Panagias, un mic port. Cred ca, cea mai faina plaja de pe brat e Trani Ammouda (Livrohio Beach-detine Blue Flag), plaja care e mult peste Toroni Beach si cea din Neos Marmaras. Venim a patra oara in acest loc, sunt multe familii cu copii mici, plaja cu nisip fin, apa de culoarea turcoazului, linistita. Am facut aprox 11 ore pana aici, cel mai greu a fost sa iesim din tara, noi venind pe ruta prin Serbia-Macedonia-Grecia, chiar daca au fost mai multe vami, nu a fost aglomerat. Nu as da Grecia pe litoralul romanesc, pentru ca in concediu mergi sa te relaxezi, nu sa te enervezi,.

 2. Bulgaria, 7 nopti, cu baza in Sunny Beach iar de acolo 2 vizite in Nessebar, una dimineata, una la apus si 1 vizita in Burgas

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *