fbpx

Am testat timp de vreo 2 săptămâni Huawei Mate 30 PRO, pe care cei de la Orange au fost amabili să mi-l trimită prin prin Orange Smartphone Tester, deși știau că nu sunt încântat de lipsa serviciilor Google de pe dispozitiv. În același timp, sunt #fandemic Huawei, telefonul personal e un Huawei P30 Pro, am tot tras de ele de la P9 încoace, deci nu se poate zice că sunt un hater care critică doar pentru că nu are ce face. Dacă vă place brandul Huawei și vă întrebați dacă merită să vă luați Mate 30 PRO, răspunsul e simplu: da, merită, dar doar dacă NU folosiți serviciile Google.

Astea e concluzia după două săptămâni de teste. Am făcut un fel de unboxing cu primele impresii și am testat camerele foto destul de intens, zic eu, iar în perioada asta tot mă întrebam: aș plăti pentru el 2700 lei la abonament sau 3870 lei, cât e la Orange la liber?

Răspunsul sincer e nu, după ce am avut ocazia să compar P30 PRO, telefonul personal, cu Mate 30 PRO, eu mi-aș cumpăra tot P30 PRO, e mai ieftin cu aproape 1000 de lei, și cel mai important, vine cu acces la serviciile Google în mod oficial.

Asta e povestea pe scurt. Dacă nu folosiți Google Maps, Youtube, Google Photos, Google Drive, Chrome, Google Photos, Waze și restul serviciilor Google, vă recomand Mate 30 PRO, e un telefon superb, atât ca design, specificații, cameră foto cât și experiența de utilizare. Într-o lume fără Google ar fi rulat fin.

Pauză publicitară, am mai făcut câteva poze faine cu Mate 30 PRO, dați like pe Instagram ca să crească reachul. 🙂

Din păcate, Huawei nu a reușit momentan să ofere o alternativă la serviciile Google – GMS prin serviciile Huawei – HMS. Au propriul magazin cu aplicații, dar e cam sărac. Developerii încep să lucreze cu ei, dar va dura până când oferta va fi la fel de bogată ca Google Play.

Cea mai bună șansă pentru Huawei ar fi ca guvernul Statelor Unite să permită Google reluarea colaborării dintre cele două companii, în acest caz am avea acces la serviciile Google pe Mate 30 PRO printr-un simplu update. Există zvonuri, Google a cerut deja permisiunea de a relua colaborarea, dar eu momentan nu m-aș baza pe asta.

Și nu, orice ar spune unii sau alții, să instalezi serviciile Google folosind diverse tutoriale de pe net, cu aplicațiile luate din surse ce nu pot fi verificate, nu e ok. Chiar dacă pare sigur, nu e 100%, și nu e ok să faci asta pe un telefon premium. În Asia Mate 30 PRO cred că se va vinde bine, la noi mai greu, probabil când prețul va coborî în jur de 2500-3000 lei.

Repet, Mate 30 PRO e foarte bun ca hardware și design, dar lansarea lui a picat prost, viața fără Google e pustie la noi. Nu sunt ipocrit, dacă aș primi unul cadou l-aș folosi, probabil aș instala și serviciile Google pe el, știu destul de multe încât să mă descurc, dar nu aș recomanda unui amator să dea banii ăștia pe un telefon Huawei, pentru a instala aplicațiile de care are nevoie din alte surse, nu tocmai legale.

Sunt suficiente smartphone-uri pe piață, la prețuri similare. Între timp eu rămân la Huawei P30 PRO.

Greșesc?

RECOMANDĂ
  • 162
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
3 comentarii. Tu ce părere ai?
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Andrei
Andrei
4 martie 2020 07:23

Deci nu.

fabi
fabi
4 martie 2020 10:25
Răspunde către  Andrei

Clar nu

3
0
Lasă un comentariux
()
x