fbpx

Cât valorează o oră din timpul tău?

Indiferent că ești angajat, freelancer sau antreprenor, într-un fel sau altul ești plătit pentru valoarea pe care o aduci în companie, pentru clienți, sau o generezi pentru afacerea ta. Atunci când ești angajat e simplu, împarți salariul net la numărul de ore lucrate și ai o idee aproximativă despre cât câștigi pentru o oră din timpul tău, ce valoare ai. Când ești freelancer sau ai propria afacere nu e chiar așa de simplu.

Situația se complică atunci când ești freelancer sau antreprenor, deoarece ajungi să constați că nu alții stabilesc cât valorează timpul tău, ci tu.

Poate că unii vor veni și îți vor spune că timpul tău valorează pentru ei 5 euro sau 10 euro sau 50 de euro, important e ca tu să știi cât de bun ești pe domeniul tău, și cât poți cere pentru o oră din timpul tău. La început e mai greu, până acumulezi experiență, portofoliu și recomandări, după aceea depinde doar de tine unde te situezi și cât de bun vrei să ajungi.

Din ce am constatat eu pe propria piele, sindromul impostorului ne trage de multe ori înapoi, chiar și atunci când ești freelancer sau antreprenor ai tendința să te te subevaluezi, deoarece crezi că nu ești destul de bun, nu ai suficientă experiență, nu ai portofoliul destul de mare și așa mai departe.

În agenție noi stăm bine, deși am lucrat și noi de multe ori prea ieftin, mai ales la început. În prezent, lucrând atât cu clienți locali, naționali cât și internaționali, putem aprecia mai bine cât valorează timpul nostru atât pe partea de web development, marketing online, social media sau copywritting, deoarece vedem că mulți clienți sunt dispuși să ne plătească la valoarea reală, iar unii încearcă să ne manipuleze pentru a lucra ieftin (a se citi bani de semințe).

Faza e în felul următor, atunci când un client, colaborator sau angajator începe să te compare cu alții nu e niciodată un semn bun. Da, sunt indieni care lucrează cu 1 dolar pe zi, dar sunt și americani sau germani care lucrează cu 500 de euro pe zi.

Internetul, globalizarea și munca remote ne oferă avantajul ăsta, că putem lucra și putem fi plătiți în funcție de valoarea muncii noastre, nu după nație, locație sau cât cred unii că ar trebui să câștigăm. Asta e realitatea actuală, câștigi banii pe care îi meriți, în funcție de valoarea adăugată, de profiturile care se pot obține în urma muncii tale. Important e să te analizezi mereu, să fii conștient de valoarea ta și să nu îi lași pe alții să te compare.

Mereu va fi cineva dispus să lucreze mai ieftin ca tine, dar asta nu înseamnă că trebuie să te vinzi pe bani puțini, ci să fii conștient de valoarea adăugată pe care o aduce munca ta într-o afacere, proiect, pentru un client sau pentru angajator. Și o să dau exemple punctuale de la Advertica, ca să nu discutăm doar teoretic:

Da, sunt persoane ce știu să dea boost post și spun că sunt specialiști în marketing online, dar ăla nu e marketing, dacă nu știi să analizezi un pic publicul țintă, să stabilești un profil al clientului ideal, să segmentezi audiența, să optimizezi campaniile, să excluzi din campanii segmentele ce nu convertesc sau clienții ce au cumpărat deja.

Da, sunt persoane ce zic că fac copywriting, dar scriu cu picioarele, nu folosesc ș și ț, nu știu cum se pun virgulele, cum se fac acordurile gramaticale. 5 lei pentru a scrie un articol sună bine? Sigur, dar e copy paste, eventual cu Google Translate.

Da, sunt oameni ce zic că fac web development sau web design, dar dacă vezi că pentru site-ul tău îți recomandă o temă WordPress cu Visual Composer, WP Bakery sau Elementor și încă 50 de pluginuri pentru un simplu site de prezentare să nu te miri de ce site-ul tău se încarcă în 4 minute și apare pe pagina 3 în Google.

Și lista poate continua. La voi cum e, știți cât valorează munca voastră?

Recomandă

2 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *