Jobul tău este util societății?

A stârnit ceva discuții pe internet zilele trecute un sondaj făcut pentru Sunday Times pe 1000 de persoane din Singapore, legat de joburile ce sunt considerate utile în perioada pandemiei. Paleta de joburi din care se puteau alege joburile utile/inutile era destul de limitată, dar discuțiile au plecat de la faptul că majoritatea celor chestionați au răspuns că nu consideră meseria de artist ca fiind importantă, vitală, esențială.

Și asta ne duce la întrebarea din titlu, dacă ar trebui să te reprofilezi și să lucrezi în alt domeniu, ce job ți-ai alege? Crezi că jobul tău este util societății?

Topul meseriilor considerate esențiale, conform sondajului:

 • Doctors and nurses
 • Cleaners
 • Garbage collectors
 • Hawkers
 • Deliverymen

Topul meseriile considerate non esențiale:

 • Artists
 • Telemarketers
 • Social media managers or PR specialists
 • Business consultants
 • Human resource managers

În primul rând, eu mă gândesc că suntem încă puternic influențați de pandemie și efetele ei, de aceea credem că joburile utile sunt mai ales cele legate de necesitățile urgente (sănătate, curățenie, livrare de mâncare, transport etc).

Totuși, asta nu înseamnă că nu avem nevoie și de artiști, cântăreți, pictori, actori, muzicieni, designeri, scriitori, fotografi…

Poate că acum ni se pare că avem mai multă nevoie de doctori decât de artiști, dar după pandemie nu veți dori să mergeți la teatru? Nu veți căuta un film bun? Nu veți mai citi? Nu veți mai fredona melodiile preferate? Omenirea nu s-a dezvoltat doar datorită joburilor esențiale, ci pentru că a fost ajutată și motivată de visători, de creativi. Ce fel de societate am avea, dacă nu am mai visa, nu am mai zâmbi, nu am mai spera?

Asta e diferența între noi și alte specii, că apreciem și lucrurile non esențiale pentru a trăi, dar care ne fac viața mai plăcută.

În același timp, poate că totuși pandemia asta a ridicat semne de întrebare unor oameni care chiar nu aduc nimic util societății, și care au descoperit că trebuie să schimbe ceva în viața lor

Eu nu știu sigur ce aș face, dacă lumea nu ar mai avea nevoie de marketing și comunicare și internet. Eram un vânzător destul de bun, îmi place să vorbesc și să scriu mult, deci probabil aș lucra cumva tot în comerț.

Voi ce job ați avea, dacă ar trebui să vă reprofilați spre un job considerat vital de societate?

Recomandă prietenilor!
 • 39
 •  
 •  
 •  
 •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
12 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Doc

Majoritatea joburile de la privat sunt utile. Mai nasol e cu cei angajați pe bani mulți la statul român,Sunt prea mulți și majoritatea inutili.

DanielV

Doctorii sunt de stat, pompierii la fel, cei de la SMURD, personalul din centrele pentru batrani, personalul din centrele pentru copii abandonati, profesorii, educatorii, invatatorii, politistii samd.
Categoriile astea sunt inutile? Tu platesti politie personala? Ai doctor si ambulanta personala? Stii ca oamenii enumerati mai sus reprezinta 90% din personalul bugetar din Romania?

DanielV

Pai si e ok sa judeci o categorie intreaga de oameni in baza a ce fac 10% din ei? Faptul ca lumea nu asociaza bugetar cu doctor sau pompier e grav, pt ca atunci cand se cer taieri de salarii la bugetari crezi ca se taie de la cei 10% sau de la 90%? Romania cheltuie cel mai putin din UE pe salariile bugetarilor, dar romanii se plang ca sunt serviciile proaste iar bugetarii sunt platiti prea bine.

DanielV

Raportat și la PIB și la numărul de locuitori și cam la orice altă categorie. Salariul mediu mare se datorează creșterii salariilor medicilor.
Iar la privat o parte considerabilă din salarii sunt la gri (minim declarat, diferența în mână). E normal să iasă diferență între cele două având în vedere că la stat nu există muncă la negru sau la gri.

Phaff

<blockquote>Și asta ne duce la întrebarea din titlu, dacă ar trebui să te reprofilezi și să lucrezi în alt domeniu, ce job ți-ai alege? Crezi că jobul tău este util societății? Voi ce job ați avea, dacă ar trebui să vă reprofilați spre un job considerat vital de societate?</blockquote> Eu încă tac deoarece se pune mult accent (speranța chiar) pe conceptul reprofilării, însă, eu nu cred în așa ceva. „Nu cred” nu datorită desconsiderării – din cauza lipsei de realism pe care o percep la ce înseamnă asta. Iau în considerare eroarea/diferența de interpretare a fiecăruia. Nicio slujbă (firmă, companie)… Citește tot »

Last edited 1 luna în urmă by Phaff
dam167

Din păcate studiile de genul arată că în general lumea nu înțelege cum funcționează societatea, și vorbim aici de populația urbană pe care o considerăm cât de cât educată. Până la servicii ai nevoie de o infrastructură și un sistem energetic, ori acolo sunt atâtea job-uri că e greu să le numeri. Lumea cred că centralele electrice sunt niște chestii care fumegă în zare, dar fără alea n-ai nici apă curentă sau canalizare, dar mai spitale sau orice formă de producție. De fapt sunt niște chestii pe care le afli din orice joc city building. Acolo sunt probleme pe care… Citește tot »