fbpx

A stârnit ceva discuții pe internet zilele trecute un sondaj făcut pentru Sunday Times pe 1000 de persoane din Singapore, legat de joburile ce sunt considerate utile în perioada pandemiei. Paleta de joburi din care se puteau alege joburile utile/inutile era destul de limitată, dar discuțiile au plecat de la faptul că majoritatea celor chestionați au răspuns că nu consideră meseria de artist ca fiind importantă, vitală, esențială.

Și asta ne duce la întrebarea din titlu, dacă ar trebui să te reprofilezi și să lucrezi în alt domeniu, ce job ți-ai alege? Crezi că jobul tău este util societății?

Topul meseriilor considerate esențiale, conform sondajului:

 • Doctors and nurses
 • Cleaners
 • Garbage collectors
 • Hawkers
 • Deliverymen

Topul meseriile considerate non esențiale:

 • Artists
 • Telemarketers
 • Social media managers or PR specialists
 • Business consultants
 • Human resource managers

În primul rând, eu mă gândesc că suntem încă puternic influențați de pandemie și efetele ei, de aceea credem că joburile utile sunt mai ales cele legate de necesitățile urgente (sănătate, curățenie, livrare de mâncare, transport etc).

Totuși, asta nu înseamnă că nu avem nevoie și de artiști, cântăreți, pictori, actori, muzicieni, designeri, scriitori, fotografi…

Poate că acum ni se pare că avem mai multă nevoie de doctori decât de artiști, dar după pandemie nu veți dori să mergeți la teatru? Nu veți căuta un film bun? Nu veți mai citi? Nu veți mai fredona melodiile preferate? Omenirea nu s-a dezvoltat doar datorită joburilor esențiale, ci pentru că a fost ajutată și motivată de visători, de creativi. Ce fel de societate am avea, dacă nu am mai visa, nu am mai zâmbi, nu am mai spera?

Asta e diferența între noi și alte specii, că apreciem și lucrurile non esențiale pentru a trăi, dar care ne fac viața mai plăcută.

În același timp, poate că totuși pandemia asta a ridicat semne de întrebare unor oameni care chiar nu aduc nimic util societății, și care au descoperit că trebuie să schimbe ceva în viața lor

Eu nu știu sigur ce aș face, dacă lumea nu ar mai avea nevoie de marketing și comunicare și internet. Eram un vânzător destul de bun, îmi place să vorbesc și să scriu mult, deci probabil aș lucra cumva tot în comerț.

Voi ce job ați avea, dacă ar trebui să vă reprofilați spre un job considerat vital de societate?

12 Comentarii

 1. Majoritatea joburile de la privat sunt utile. Mai nasol e cu cei angajați pe bani mulți la statul român,Sunt prea mulți și majoritatea inutili.

  • Depinde mult și de instituție, că sunt și unele cu prea puțini angajați, dar da, fără pile și cu digitalizare un 20-30% ar putea să dispară.

  • Doctorii sunt de stat, pompierii la fel, cei de la SMURD, personalul din centrele pentru batrani, personalul din centrele pentru copii abandonati, profesorii, educatorii, invatatorii, politistii samd.
   Categoriile astea sunt inutile? Tu platesti politie personala? Ai doctor si ambulanta personala? Stii ca oamenii enumerati mai sus reprezinta 90% din personalul bugetar din Romania?

   • Marius Sescu Răspunde

    Cred că oamenii când se referă la stat nu percep spitalele, școlile, poliția ca fiind de stat, ci mai ales primăria, prefectura, fiscul, ITM-ul etc, cei care te plimbă pe drumuri și te încarcă cu acte inutile, ca să își justifice joburile. Eu mai ales la ele mă gândesc când spun digitalizare, că nu poți cuantifica timpul alocat de un doctor pentru o operație, dar poți să renunți la a cere copie după certificat de naștere sau cazier, statul are deja informațiile astea, e suficient să facă o bază de date comună pentru toate instituțiile.

    • Pai si e ok sa judeci o categorie intreaga de oameni in baza a ce fac 10% din ei? Faptul ca lumea nu asociaza bugetar cu doctor sau pompier e grav, pt ca atunci cand se cer taieri de salarii la bugetari crezi ca se taie de la cei 10% sau de la 90%? Romania cheltuie cel mai putin din UE pe salariile bugetarilor, dar romanii se plang ca sunt serviciile proaste iar bugetarii sunt platiti prea bine.

     • Sunt multe nuanțe. Salariul mediu la stat e acum cu mult mai mare decât la privat, de exemplu a revenit practica șpăgii la stat ca să prinzi un loc bun, privații nu își permit salariile mari raportate la productivitatea muncii, în unele domenii, dar statul da, că ajustează din pix. Unde ai găsit cifre despre cheltuielile cu salariile bugetarilor? Sunt raportate la PIB, la numărul de locuitori sau e doar o comparație între țări?

     • Raportat și la PIB și la numărul de locuitori și cam la orice altă categorie. Salariul mediu mare se datorează creșterii salariilor medicilor.
      Iar la privat o parte considerabilă din salarii sunt la gri (minim declarat, diferența în mână). E normal să iasă diferență între cele două având în vedere că la stat nu există muncă la negru sau la gri.

 2. <blockquote>Și asta ne duce la întrebarea din titlu, dacă ar trebui să te reprofilezi și să lucrezi în alt domeniu, ce job ți-ai alege? Crezi că jobul tău este util societății?

  Voi ce job ați avea, dacă ar trebui să vă reprofilați spre un job considerat vital de societate?</blockquote>

  Eu încă tac deoarece se pune mult accent (speranța chiar) pe conceptul reprofilării, însă, eu nu cred în așa ceva. „Nu cred” nu datorită desconsiderării – din cauza lipsei de realism pe care o percep la ce înseamnă asta. Iau în considerare eroarea/diferența de interpretare a fiecăruia.

  Nicio slujbă (firmă, companie) nu ia în serios asta. Ajunge să răsfoiești anunțurile de angajări online sau să dai fuga la filiala ANOFM-ului, din localitatea de care aparții, să arunci ochii pe anunțurile de angajări.
  Dacă obținerea unei slujbe decente este grea (din cauza filtrajelor, [pseudo]anunțurile de angajare făcute la mișto de HR în lozinci & texte bizare să te copleșească, cerințele sisifiene care nu au legătură cu nimic, etc.) spre imposibil, cu atât mai rău când te gândești la reprofilări.

  Din lista aceea incompletă(?) a singaporezilor, 3.

  <blockquote>Ce fel de societate am avea, dacă nu am mai visa, nu am mai zâmbi, nu am mai spera?</blockquote>

  Fosta Cortină de Fier chiar e societatea aia.

  <blockquote>Eu nu știu sigur ce aș face, dacă lumea nu ar mai avea nevoie de marketing și comunicare și internet. Eram un vânzător destul de bun, îmi place să vorbesc și să scriu mult, deci probabil aș lucra cumva tot în comerț.</blockquote>

  Complexul Europa a fost demolat, de unde iau comercianții marfă zilele ăstea?

  • Marius Sescu Răspunde

   Reprofilarea nu tine de angajatori, ci de tine. E o lume libera, poți lucra ca freelancer, contractor cu mai multe companii, poți sa pornești tu o firmă, important e să te adaptezi și să oferi servicii căutate acum. Uite, eu am terminat marketingul în 2006, când 80% din domeniu ținea de offline, eram cu Hi5, Facebook era la început, companiile încă se bazau pe direct marketing și telemarketing. Dacă nu mă adaptam probabil acum erau unul din cei care se plâng că viața e grea și companiile sunt rele.

   Faza cu comerciantul era ironică. Poți citi negustor, dacă vrei.

 3. Din păcate studiile de genul arată că în general lumea nu înțelege cum funcționează societatea, și vorbim aici de populația urbană pe care o considerăm cât de cât educată. Până la servicii ai nevoie de o infrastructură și un sistem energetic, ori acolo sunt atâtea job-uri că e greu să le numeri. Lumea cred că centralele electrice sunt niște chestii care fumegă în zare, dar fără alea n-ai nici apă curentă sau canalizare, dar mai spitale sau orice formă de producție. De fapt sunt niște chestii pe care le afli din orice joc city building. Acolo sunt probleme pe care foarte puțini le înțeleg în dezvoltarea societății, de asta auzi peste tot mult zgomot fără să se schimbe nimic.

  Chiar și în România treaba e foarte complicată și birorația e de poveste, așa că ce auzi pe la colțurile internetului e numai ce pricepe unul sau altul din toată povestea. Nu e vorba numai că cei din presă nu pricep mare lucru, nici procurorii sau judecătorii nu pot de multe ori să facă lumină. Ca un sfat personal pentru oricine e interesat, dacă te informezi din presă în ceea ce privește infrastructura stai liniștit, e departe de realitate.

  Ca să nu mai zic de cei care-i învață pe oameni să poată avea cele profesii, chiar și așa cum e sistemul de învățământ în lume asigură ceva, la un nivel de supraviețuire. Internetul n-o să plece niciunde, iar marketingul și publicitatea în general pot dispărea doar dacă ne schimbăm fundamental ca societate.

Lasă un comentariu