Niște cifre despre România în 2020

S-au adunat mai multe statistici prin bookmarks despre România și cum stăm noi ca țară, comparativ cu restul națiunilor din Uniunea Europeană, și m-am gândit să le pun aici, poate vă interesează. Rezumatul pe scurt e că avem cel mai bun internet din Europa, dar și cele mai multe locuințe unde toaleta e în fundul curții. Continuăm să rămânem o țară a extremelor. 😕

Viteza medie de download în România în aprilie 2020 e 152 Mbps, dar ne-au ajuns elvețienii. Ce bine ar fi dacă i-am ajunge și noi pe ei la nivelul de trai. De aici.

Avem internet, chiar și pe buda din fundul curții aș zice. 27% din locuințele din România nu aveau în 2018 toaletă la interior, media în Uniune e de 2,1%. Sursa, via Dragos.

Cele mai proaspete statistici vin direct de la UE. Ieri Comisia Europeană a prezentat primul său raport de până acum privind impactul schimbărilor demografice și tendințele până în 2070, și avem secțiune dedicată României.

Venitul mediu al românilor este de 68% din venitul mediu pe Uniune, adică încă suntem săraci, mai ales dacă privim spre vest, dar stăm mai bine față de acum 10 ani. Numărul tinerilor și al copiilor e în scădere, iar până în 2070 va crește mult procentul celor peste 65 de ani.

Partea bună este că ne crește speranța de viață. Partea proastă e că rămânem fără copii, de prin 2016 cifrele spun că se nasc mai mulți copii din părinți români în diasporă, decât în țară.

Ce înțeleg eu din toate cifrele astea e că trăim mai bine față de cum eram înainte de aderarea la Uniunea Europeană, dar în continuare mulți români nu au încredere în viitorul României, alegând să plece. Și aici e numai vina politicienilor, de 30 de ani așteptăm schimbarea, doar că ea are loc muult prea încet.

Bonus, ceva frumos, o arhivă cu fotografii din România, de la 1900 încoace.

Recomandă prietenilor!
  • 19
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile