Probabil ați aflat și voi că Elon Musk a ajuns la o înțelegere cu conducerea Twitter pentru a cumpăra compania contra sumei de 44 miliarde dolari. Dacă chiar va avea loc tranzacția, Musk vrea să scoată Twitter de pe bursă, ca să poată implementa mai rapid schimbările la care visează. Totul în numele libertății de exprimare.
Principala problemă pe care o văd eu este că Twitter a ajuns deja un instrument de comunicare public, cu o influență foarte mare în societate, și atunci când un singur om decide cum poate sau nu să fie utilizat acel instrument urmează dezastrul. Să nu uităm că Musk deja e obișnuit să manipuleze opinia publică pentru a își atinge propriile obiective, vezi Tesla și Dogecoin.
Cât despre libertatea de exprimare, sigur, ideal ar fi să spunem că e fain ca nimeni și nimic să nu fie moderat sau cenzurat pe internet, dar totuși, cine va stabili limitele pentru:
- Pozele cu copii publicate online de pedofili?
- Simbolurile naziste sau comuniste, folosite pentru a manipula tinerii care nu au prins acele vremuri?
- Atacurile la persoană, hărțuirea online, bullying-ul?
- Știrile false, generarea de conținut foto și video fals (deepfake)?
- Fermele de trolii, cu mii de profile false ce atacă conturi reale și propagă știri false? Vedeți acum războiul rusesc, care se duce mult și pe social media.
- Poze nud postate publicate fără acordul persoanelor ce apar în ele?
Cum stabilim limitele pentru libertatea de exprimare, când cineva deține un instrument de comunicare folosit în toată lumea, pe persoană fizică?
Pe mine mă găsiți aici – twitter.com/mariussescu
Nu ca Facebook ar sta mult mai bine cu libertatea de exprimare, dar parca cenzura nu e asa de puternica pe Twitter…
Zuck are un consiliu care îl mai trage de urechi uneori, și trebuie să fie atent să nu o ia razna prea tare, că fug investitorii de pe bursă când scade profitul. În schimb Musk dacă își trage rețea socială pe persoană fizică poate face cam ce îl taie capul, dacă de mâine decide că Twitter e roz aia e.
Daca nu era linkul de profitshare ar fi “juisat” la articol, bun sincer, dar… Plus ca deja e obsolete, multi au pus intrebarea asta. Rautacios, da, dar realist… So spam (sau psihologie inversa, va fi pe site). Toate bune. Citesc in continuare, dar uneori…
as fi, nu “ar fi”
Ah da, nu te simți bine pentru ca ai citit un articol fără a plăti nimic, dar te deranjează Profitshare. Te-a amenințat cineva să cumperi, altfel nu mai poți citi?