fbpx

Este greu să anticipezi ce meserii vor fi la mare căutare peste 10-20 de ani, de fapt chiar și 4-5 ani, ținând cont de starea economiei în ziua de azi. Îmi amintesc cum atunci prin anii 90 se căutau inginerii, prin anii 2000 când am intrat și eu la facultate economiștii și avocații, iar acum se caută programatorii, toți absolvenții de liceu merg la Automatizări și calculatoare cu speranța că vor învăța o meserie de viitor. În timpul ăsta, realitatea e că dacă ai nevoie de un fierar, dulgher, zugrav sau instalator e tot mai greu să găsești unul bun, pentru că toți tinerii acum se visează manageri, nu mai vor joburi din astea simple, deși se pot câștiga bani frumoși din ele.

Probabil și specializările legate de programare nu vor mai fi așa de atractive în câțiva ani, dar tendința se va menține, joburile viitorului vor avea o foarte mare legătura cu tehnologia, în toate formele ei. Dacă ești la început de carieră ai grijă să fii mereu la curent cu noutățile tehnologice, pentru că altfel vei fi depășit rapid de cei care vin din spate.

În plus, va trebui să ne obișnuim cu microcarierele, cu gestionarea simultană a mai multor joburi, cu contractele de colaborare, cu freelancingul. Securitatea muncii a dispărut, prea puțini oameni mai lucrează pentru aceeași firmă timp de mulți ani. De fapt în rândul tinerilor deja să lucrezi în același loc mai mult de 1 an e un record. Chiar și eu, care sunt destul de stabil, nu am lucrat mai mult de 3 ani în aceeași companie.

joburile viitorului

Am găsit prezentarea de mai jos, care încearcă să anticipeze câteva din meseriile viitorului. Denumiri ca șofer de dronă, fermier urban, reparator de imprimante 3D sau terapeut dezintoxicare digitală sună foarte ciudat, dar în fond, cine ar fi crezut acum 10-15 ani că lumea își va pune pe cartea de vizită blogger, social media specialist sau speaker motivațional, nu?

Voi ce joburi credeți că vor apare în 10-20 de ani?

RECOMANDĂ
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
1 Comentariu
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Andrei

Reparator de roboti? La cum evolueaza tehnologia robotii vor fi cam peste tot in 20 de ani.

1
0
Lasă un comentariux
()
x