fbpx

Uite că a venit nota de plată pentru inflație

Probabil că unii dintre noi s-au bucurat în ultimii 2 ani, când guvernul oferea tot felul de ajutoare și vouchere ca să nu iasă lumea în stradă din cauza creșterii prețurilor la energie, gaz, alimente sau mai simplu spus, de foame. Așa calmezi mulțimile, cu pâine și circ. A ținut o vreme amăgitul ăsta, între timp cu siguranță guvernul a profitat de creșterile de prețuri, pentru că asta însemna automat mai mulți bani la buget din taxe și impozite. Mult mai mulți.

În aceeași perioadă, am avut inflație de 16% în 2022 și de 8% în 2021, deci suntem cel puțin cu 24% mai săraci, dacă veniturile ne-au rămas la fel în ultimii 2 ani. În realitate inflația e mai mare, spre 35-40% aș zice eu.

La buget nu mai sunt bani pentru ajutoare, că nu le poți oferi când ai 9 miliarde de lei gaură la încasări în primele 5 luni din 2023, culmea, gaură datorată mai ales marilor firme de stat, care nu și-au plătit contribuțiile… Fraierii din privat au plătit, ce pot să facă, altfel se trezesc cu controale și amenzi. La stat nu e cazul.

Și așa am ajuns aici. Profesorii ies în stradă și cer mărirea salariilor, pe bună dreptate, Educația are cel mai mic procent din PIB – 2,28%, deși prin lege ar trebui să aibă cel puțin 6%. Un profesor debutant are salariul net de 2.179 de lei, deci să nu vă mirați de ce și calitatea educației a scăzut constant, nu poți atrage cele mai bune minți care să șlefuiască viitorul copiilor, plătind cele mai mici salarii.

Între timp, polițiștii anunță și ei greve, angajații din penitenciare la fel, grefierii idem, și pe bancă se încălzesc cei din sănătate și CFR. Nici prin Europa situația nu e mai roză, oamenii sunt mai săraci, mai obosiți și mai nervoși.

Ce pot zice, cred că va fi o vară incendiară, și nu m-aș baza prea mult pe instituțiile statului în perioada următoare, angajații lor s-ar putea să fie în grevă. Cât despre politicieni, știm prea bine câtă bază putem avea în ei.

Vistieria e goală, împăratul e gol și poporul flămând…

Recomandă

4 Comentarii

  1. Situația nu arata bine deloc, era chiar previzibilă, dar, având în vedere că suntem conduși de cine suntem conduși, nu puteam avea alte așteptări. De la politicieni te poți aștepta la orice, cred că ne-am convins de asta in ultimii 30 de ani. Mai mult, mai depindem și de deciziile altor incompetenți de la EU…. Va fi foarte interesanta următoarea perioadă:)

  2. Am eu o intrebare: profesorii debutanti chiar cred ca la privat este mai bine? Daca un casier cu vechime de minim 2 ani ia cat un profesor debutant, de ce se plang profesorii? Nu cred ca profesorii lucreaza 10-12 ore zilnic, chiar si in weekend cu cate 300-400 de oameni la casa, iar pe langa asta mia face si munca fizica cu bagatul marfii la raft plus munca de om de servici neaparat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *