Nu, Google nu va închide Feedburner în octombrie 2012. Totuși, e bine să avem alternative.

Dacă nu ați auzit de Feedburner până acum, trebuie să știți că e un serviciu cumpărat de Google prin 2007. Feedburner e folosit de bloggeri dar și de multe site-uri de conținut pentru a trimite prin email sau RSS feed articolele noi care apar către abonați. Avantajele principale ale serviciului este că e gratuit și permite o oarecare personalizare a emailurilor trimise: logo, slogan, editarea culorilor și fonturilor folosite, etc.

Feedburner nu a fost printre produsele Google dezvoltate intens, de fapt în ultima perioadă a luat mai multe măsuri care au alarmat utilizatorii:

  • Au anunțat închiderea API-ului Google Feedburner  pentru programatori în 26 mai 2011, serviciul urmând a fi închis complet pe 20 octombrie 2012. Asta a agitat mulți utilizatori care au crezut că va fi închis Feedburner în octombrie, nu doar API-ul.
  • Au renunțat la contul de Twitter pentru Feedburner și la blogul dedicat, deși pe Twitter au postat mesaje și după ce au anunțat că nu vor mai utiliza acel cont.
  • Au avut probleme cu afișarea numărului de abonați.

Cum era și normal, mulți bloggeri au început să scrie articole apocaliptice despre închiderea Feedburner, mulți s-au panicat și au început să își mute abonații la emailuri către alte servicii. A aparut chiar și un site dedicat care roagă Google să nu închidă Feedburner- pleasedontkillfeedburner.com. Google încă nu a publicat un răspuns oficial, de fapt cred că ei nici nu realizează că au o problemă de PR.

Alternative pentru Feedburner

FeedBlitz

FeedBlitz a început să se promoveze agresiv ca o alternativă viabilă a Feedburner pentru bloggeri, având chiar și un Wiki dedicat. Avantajul lor este că oferă multe facilități suplimentare, template-uri pentru newslettere, posibilitatea de a anunța abonații inclusiv prin Facebook sau Twitter, nu doar prin email. Dezavantajul este că serviciul nu e gratuit. Dacă cititorii se abonează prin feedul RSS nu plătiți nimic, dar pentru abonarea prin email prețurile încep de la 1,49 dolari pentru 30 de zile, cu prima lună gratuită.

MailChimp

O altă alternativă tentantă este MailChimp, care oferă newslettere gratuite în limita a 2000 de abonați și 12000 de emailuri trimise lunar (cu inserarea unor reclame pt MailChimp în footerul emailurilor trimise). În plus se poate converti rapid feedul RSS și personaliza pentru a fi trimis sub formă de newsletter.

Pluginuri WordPress pentru newslettere

WP Autoresponder And Newsletter Plugin sau Email newsletter sau Newsletter Manager sau WordPress Email Newsletter Plugin (25 dolari). Totuși, niciunul nu funcționează pe pilot automat, trebuie să gestionați listele de abonați, să trimiteți newsletterele create manual, plus că sunt șanse mari să aveți probleme cu hostingul atunci când trimiteți emailurile, dacă aveți mulți abonați.

Ar trebui să renunțăm la Feedburner?

Majoritatea bloggerilor cunoscuți de la noi folosesc Feedburner pentru a trimite articolele noi către cititorii abonați prin email. Dacă vreți să renunțați la Feedburner puteți citi un articol explicativ despre cum să vă mutați fără a pierde abonați. Totuși, eu nu cred că Google va închide Feedburner prea curând, ar declanșa o furtună de PR negativ la adresa lor. În cel mai rău caz vor anunța închiderea serviciului cu cel puțin un an înainte de a fi închis și vor oferi soluții pentru a redirecționa abonații la email sau feedul RSS.

Totuși, dacă faceți bani serioși din blog sau dacă folosiți Feedburner pentru a gestiona relația cu clienții, clienți care vă aduc bani, aș lua în considerare una din alternativele de mai sus în timp. Nici eu încă nu m-am decis asupra unei opțiuni, dar deocamdată am salvat baza de date cu abonați din Feedburner.

Voi ce serviciu folosiți pentru a trimite articolele noi prin email către abonați?

Recomandă prietenilor!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
7 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Anda

Si eu folosesc tot FeedBuner. Sper sa nu se inchida. E simplu, functioneaza, in general, bine si e de la Google – sunt fana:D

Mara O

Nu stiam ca in randul fetelor exista fani google. Si eu folosesc feedburner, nu pot sa zic ca ma inebuneste, e ok, deci sper sa nu dispara!

Paul - Kidsmag

Feedblitz e interesant ce ofera iar ceva fain este mailchimp-ul, desi pentru un blogger nu stiu cat se merita efortul. Deci daca se inchide feedburner ne indreptam catre feedblitz? Acum fiecare blogger va decide daca merita sau nu 1.5$. luna – se mai triaza bloggerii 🙂

Yasmine

Hi Marius,

I don’t think FeedBurner is going to close down either – it’s too popular and I’m sure Google uses the data in some way.

For alternatives, especially in terms of an RSS to Email tool, you may want to consider RevResponse – http://revresponse.com/switch-to-revresponse. It’s a free service that focuses on business-related publishers that helps monetize feed as well. Check it out and see if it’ll work for you (Disclaimer: I work there :-))

Coffee

Folosesc Feedpress, 30 USD/an. In general e OK, dar parca Feedburner ajuta mai bine la indexarea articolelor. Ce parere mai ai acum, mai tine Feedburner? Vad reclamatii peste tot si niciun suport google.