fbpx

Cum să fii ok pe timp de criză, carantină și pandemie

Dragilor, trăim vremuri agitate, în care avem senzația că totul o ia razna, că lumea se va sfârși, dacă ne luăm după toate știrile false. Pandemia e în plină desfășurare, criza abia a început, și de azi România e în carantină. Realitatea e că sunt multe lucruri pe care nu le putem controla, care nu depind de noi, dar sunt câteva lucruri ce stau în puterea noastră. Omenirea a trecut prin perioade mult mai dificile, și am ieșit cu bine. Important acum e să ne păstrăm calmul, atât cât putem. Probabil și voi stați acasă, mai jos aveți câteva idei pentru următoarea perioadă, cum putem face ca să fim ok. Rețineți că nu e un sprint, ci un maraton.

Filtrați foarte bine sursele de știri și limitați timpul petrecut cu informarea

Oricum aveam o problemă gravă cu fake news, acum dezinformările sunt la un alt nivel. O mulțime de știri false ce promovează Rusia sau China, atacuri împotriva UE, exagerări despre durata pandemiei și efectele ei.

Vă recomand cu încredere să filtrați la maxim toate știrile, să nu mai credeți toate paginile anonime de Facebook, toate mesajele primite pe WhatsApp sau Messenger. Limitați și timpul alocat știrilor, jumătate de oră dimineața și jumătate de oră seara ajung, nu trebuie să lăsați televizorul pornit nonstop pe știri. Eu citesc PressOne, Recorder, Digi24, Profit, mai nou și Știri Oficiale pentru informații oferite direct de instituțiile statului.

Bonus, vă puteți abona prin email la Revista Presei, newsletterul zilnic trimis de PressOne cu știrile importante ale zilei, sau la Monday Memo, rezumatul excelent cu știrile care contează, trimis în fiecare luni de Mona Dîrțu.

Reduceți timpul petrecut pe rețelele sociale

E în legătură directă cu punctul de mai sus, dar ați prins ideea, prea multe informații false circulă pe rețelele sociale, prea multă panică. Vă garantez eu că dacă nu porniți azi Facebook-ul nu pierdeți nimic, iar pozele photoshopate de pe Instagram vor fi acolo și mâine.

Stabiliți un program de muncă apropiat de normal

Dacă aveți de lucru și puteți lucra de acasă încercați să mențineți programul de lucru normal, chiar dacă ați putea să frecați menta. Amenajați-vă un colțișor pentru birou, diferit de zonele în care vă relaxați, pentru ca creierul să facă diferența între muncă și distracție. E tentant acum să ne relaxăm mai mult, dar munca ajută la păstrarea normalității.

Dacă ați rămas fără job sper că aveți fuck you money și puteți sta liniștiți câteva luni. Nu disperați, vor veni și zile mai bune. Între timp lucrați la dezvoltarea profesională, încercați să vă perfecționați, și dacă domeniul vostru e grav afectat de criză nu strică să luați în calcul și o reconversie profesională.

Sunt domenii puternic afectate acum, dar și domenii unde se caută oameni. De exemplu în perioada asta toate firmele s-au trezit că vor să treacă pe online, vor să își facă site-uri, magazine online, aplicații, firmele de curierat și livrări la domiciliu nu mai fac față. Oportunități se vor găsi mereu pentru cei ce vor să muncească.

Stabiliți un program pentru relaxare
E bine că avem Netflix, HBO GO, Youtube, console de jocuri și internet prin fibră optică peste tot, dar încercați să nu stați toată ziua și noaptea doar pe canapea în fața televizorului. Idem, pentru a păstra un program cât mai apropiat de normal alternați perioadele de muncă cu cele de relaxare. Și vedeți că relaxarea nu înseamnă doar tehnologie, poate fi și o carte, un hobby.

Stabiliți un program de exerciții fizice
Specialiștii recomandă minim jumătate de oră pe zi, chiar o oră. Aici recunosc că mă chinui și eu, la partea cu mișcarea, am coborât de la 7000 de pași pe zi în medie la 1000-2000. Vedeți că sunt o mulțime de antrenori ce au pus clipuri video cu antrenamente fără echipament pe Youtube, Oliver a recomandat-o pe tipa asta, e ok pentru început:

Alimentație echilibrată

Mă așteptam să mănânc mai mult dacă stau toată ziua în casă, dar surprinzător, dacă avem program de lucru, program de relaxare și ne găsim hobby-uri consumăm chiar mai puține alimente.

Găsiți-vă hobby-uri ce pot fi făcute în casă
Puteți să vă apucați de colorat, traforaj, pictură, făcut lego, puzzle, crescut plante de apartament, jocuri video, citit cărți. Eu am vreo 20 de cărți ce așteaptă să fie citite, 20 de jocuri video pe Xbox pe care tot ziceam că vreau să le încerc, și dacă chiar ajung la plictiseală o să îmi cumpăr un bonsai. 🙂

Comunicați zilnic prin apeluri video cu familia și prieteni optimiști
Ok, nu putem să ne vedem zilnic cu familia sau prietenii, dar putem stabili ore la care să vorbim cu ei. Am văzut că sunt prieteni ce stabilesc inclusiv ore de luat masa împreună prin apel video. Ideea e că avem toată tehnologia asta la dispoziție, acum e timpul să o folosim cum trebuie. Puteți să îi sunați pe prieteni, să faceți conferințe video, să jucați jocuri online, să stați la bârfă, scopul e doar să socializăm mai mult, minim jumătate de oră pe zi.

Stabilirea de provizii rezonabile
Noi vrem să ieșim cam o dată pe săptămână pentru cumpărături, dacă aveți aplicații pentru livrat acasă folosiți-le cu încredere. Și o chestie utilă, ca să nu cumpărați prea multe alimente și să faceți provizii ca hamsterii puneți toate alimentele la un loc, pentru a avea o imagine de ansamblu. Când vedeți că aveți 20 de pungi cu orez, 10 de paste, 5 cu mălai și 7 baxuri de apă vă va trece și anxietatea, și nu veți mai dori să cumpărați așa de mult.

Inițial și noi aveam impresia că nu avem suficientă mâncare, suntem 4 în casă și se consumă un pic, dar când am pus toate alimentele la un loc și am calculat cam cât ne trebuie zilnic am concluzionat că putem să stăm acasă 2-3 săptămâni lejer.

Aveți grjă și de programul copiilor
Dacă aveți copii explicați-le că nu sunt în vacanță, chiar dacă stau toată ziua în casă. Nu zic acum că trebuie să stea toată ziua la făcut teme și fișe suplimentare, dar și ei au nevoie de un program. La noi fetele primesc zilnic de la învătătoare activități de făcut, durează 1-2 ore pe zi maxim, după aceea au program de relaxare, dar le mai punem și să citească din cărți, să facă diverse activități.

Stabiliți-vă obiective realiste pentru anul curent

Cred că e clar pentru toți că trebuie să ne resetăm obiectivele pentru 2020, aruncați lista aia cu obiective gen călătorit în 5 țări noi și economisit 100.000 euro, dar faceți una cu obiective noi, realizabile.

Realistic vorbind eu zic că e bine dacă finalul de an ne va prinde sănătoși, un pic mai deștepți, cu un job ok sau o firmă ce nu e pe minus. Important e să fim cu psihicul ok și să avem grijă de cei apropiați, zic eu.

Sunt două variante prin care vom ieși din criza și carantina asta: mai optimiști, mai dezvoltați intelectual și emoțional, cu hobby-uri noi, un pic de zen și mult chef de viață sau mai deprimați, grași și neîngrijiți. Alegerea e a noastră.

Recomandă

6 Comentarii

  1. Un program destul de bine detaliat, ai atins toate fronturile. Pentru oamenii creativi, carantina nu inseamna plictiseala, o persoana intreaga la cap gaseste activitati (ca cele pe care le-ai enumerat) cu care sa-si ocupe timpul..

  2. peste 2 ani daca ma antrenez in fiecare zi o sa pot sa fac si eu antrenamentul de incalzire a doamnei aleia !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *