fbpx

Partea bună a pandemiei

Lăsând la o parte profețiile lui Bill Gates despre cum va influența actuala pandemie viața în viitorul apropiat, adevărul e că perioada actuală i-a afectat pe unii mai mult, pe alții mai puțin, și o mică parte chiar o duc mai bine. Știți povestea, bogații devin și mai bogați când toți sărăcesc. Totuși, în anul ăsta care ne-a dat peste cap complet viețile s-au întâmplat și lucruri bune.

Unii și-au schimbat complet viața, că vorba aia,dacă tot poți lucra remote de ce ai sta în oraș când poți să îți bei cafeaua privind muntele în fiecare dimineață? Și trendul ăsta presimt că va continua, sunt multe companii care au descoperit că pot lucra cu angajații remote, și chiar dacă pericolul va trece, probabil spațiile de birouri vor fi reduse, iar aplicațiile pentru remote team work vor continua să se dezvolte mult mai rapid.

Viiitorul acela din filmele science fiction în care oamenii lucrau împreună cu ecrane interactive, din diferite locații de pe glob, e mult mai aproape de noi față de anul trecut.

Să nu uit de prietenii, cred că anul ăsta s-au cernut și mai bine prieteniile de complezență și au rămas doar prietenii apropiați prin preajmă. Când pericolul Covid e prin zonă parcă nu te-ai întâlni cu oricine la cafea, preferi să riști doar pentru prietenii buni, iar dacă ai fost afectat financiar, din punct de vedere al sănătății sau mental în 2020 ai putut să vezi exact cine îți e alături, pe lângă familie.

Partea cu joburile și economia e tristă, întrebasem și pe grupul antreprenorilor cum rezistă alte business-uri, și răspunsurile au fost mixte, sunt câțiva care o duc bine, câțiva care o duc foarte rău, iar majoritatea supraviețuiesc.

Ce am remarcat este că sunt multe companii, mulți antreprenori ce s-au reprofilat, au găsit alte nișe, sau au schimbat complet domeniul de activitate. Asta cu reorientarea activității poate fi valabilă și la nivel personal, dacă aveai deja un job nasol și ai rămas fără el atunci asta e ocazia perfectă să te întrebi ce vrei de la viață, că vorba aia, mai rău nu se poate.

Eu zic că 2021 va fi mult mai ok, mai ales că vaccinurile urmează să apară în curând și se pregătesc campaniile de vaccinare la nivel național.

Dacă vreți să vă pun un pic pe gânduri zic să privim the big picture, s-ar putea ca și pandemia actuală să genereze schimbări mari în societate, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată în trecut:

  • Ciuma lui Iustinian a accelerat dispariția Imperiului Roman, dar și a sclavagismului din Europa.
  • Moartea neagră a accelerat apariția capitalismului și dispariția feudalismului, punând bazele sistemelor economice din prezent.
  • Gripa spaniolă a condus la apariția sistemelor de sănătate moderne și a accelerat cercetarea în epidemiologie și virusologie.

Mai multe detalii despre cum au influențat lumea pandemiile anterioare găsiți aici și aici. Probabil vedem deja primele semințe ale schimbărilor ce vor veni, doar că nu putem încă să anticipăm cum va arăta societatea în 10-20 de ani.

Voi ați găsit vreo parte bună în această pandemie, până acum?

Recomandă

5 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *