fbpx

Pe ei, pe mama lor de antreprenori

Se tot discută zilele astea despre propunerea de ordonanță aruncată pe surse în piața publică, că la noi așa se face, arunci niște pastile în piață, dacă fraierii nu comentează treci ordonanța, dacă comentează încerci să mai îndulcești un pic lucrurile sau spui că tu nu ai zis niciodată așa ceva.

Deja vorbim de al doilea set de modificări majore la taxe pe anul ăsta, și scuza nu mai sunt bani la buget nu există, că banii au tot fost, dar au fost cheltuiți aiurea de către guvernanți. Între noi fie vorba, calculam că la primele măsuri ni s-au dublat taxele la firmă. La ordonanța asta, în funcție de ce trece și ce nu, probabil vor crește și mai mult, nu știu dacă de 3 sau 4 ori.

Conform unui sondaj, jumătate dintre antreprenori se gândesc deja la mutarea afacerii prin alte țări, unde calculele dau mai bine. Și veți zice că nu e adevărat, taxele pe microîntreprinderi încă sunt mici la noi față de vest, dar nu va mai fi cazul, dacă trece ordonanța.

Discuția e alta, dacă e să vorbim de clasa medie din România și motivele pentru care încă mai sunt pe aici oameni care se încăpățânează să facă afaceri, PFA-uri, să facă freelancing și să plătească impozite. Cei cu care mai vorbesc din bula asta zic că până acum logica era așa – dacă stau în România câștig cam la fel ca în vest, dar încă sunt aproape de prieteni, familie, rude, încă sunt la mine acasă, chiar dacă trebuie să plătesc asigurări private de sănătate, educație privată pentru copii, să mă enervez că tot nu avem autostrăzi și corupția încă e mare.

Întrebare – Dacă taxele ajung similare celor din țările din vest, unde sistemele de învățământ și sănătate chiar funcționează, unde ai autostrăzi peste tot, unde corupția chiar e pedepsită și guvernanții se ocupă de țară în interesul cetățenilor, nu în ciuda lor, de ce ar mai rămâne în țară oamenii civilizați, educați, care știu că pot câștiga la fel de bine și în alte țări?

Și bancul zilei:

Imaginați-vă că sunteți la un restaurant cu un grup de prieteni. La o masă mare alăturată e un grup mare și gălăgios care petrece zgomotos și extravagant. Sticle de șampanie desfăcute una după alta, platouri cu mâncare, trabucuri aprinse cu hârtii de 50 €, din astea. La sfârșitul serii apare chelnerul și vă pune pe masă nota lor de plată. Chestia asta se numește ajustarea fiscală a lui Ciolacu.

Recomandă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *