fbpx

Citeam un articol fain scris de Vlad despre schimbările de carieră care apar de-a lungul vieții și mi-am dat seama că deși cei mai în vârstă știu chestia asta, că vom schimba multe cariere, joburi și pasiuni, în continuare ni se vinde iluzia unui plan, există așteptări mari, cei din jurul tău vor ca la 20 de ani să ai totul stabilit, să știi ce vrei de la viață. Și e greșit.

Nu ai cum să știi ce vrei de la viață până când nu afli ce NU vrei de la viață. La 20 de ani poate crezi că vrei să te faci antreprenor, dar la 30 s-ar putea să îți dai seama că te simți mai bine în postura de angajat. La 25 de ani poate crezi că ești bun în vânzări, dar la 35 de ani s-ar putea să descoperi fotograful din tine.

Toate întâmplările prin care trecem în viață ne influențează, și deși e ok să avem un plan, niște scopuri de atins, niște liste de bifat, e bine să ținem cont de faptul că planurile trebuie să se schimbe odată cu noi.

Cazul meu. Am noroc de părinți care m-au lăsat să mă dau singur cu capul de bară, să îmi aleg eu liceul și facultatea. În liceu mă visam un pui de programator, dar până la finalul clasei a 12a mi-am dat seama că îmi place mai mult să vorbesc cu oamenii, să scriu. În facultate am lucrat în vânzări, și împreună cu specializarea în marketing și blogul deschis din 2007 m-au adus la ceea ce fac acum, o combinație de vânzări, promovare online, relații cu clienții și business.

Ideea e că planul vieții se schimbă de multe ori, și e ok să o mai dai în bară din când în când, dacă se poate atunci când ești cât mai tânăr, pentru că poți trece mai ușor peste greșeli, și tinereții i se iartă multe. Important e să descoperi ce îți placesă faci cu adevărat și să nu îți fie frică de schimbare.

RECOMANDĂ
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   

3 Comentarii

 1. Cel mai trist sentiment (pe care l-am trait, din pacate) este sa ajungi unde ti-ai propus, “conform planului”, si sa te demotiveze starea de “coma sociala”, cum o numea Vlad.

  Am prieteni care isi traiesc viata dupa planul stabilit de ei insisi si/sau de parinti (ca principali influenceri) si nu par a suferi din cauza asta. Dar mie personal mi se pare ca au o viata extrem de terna si plictisitoare, cu toate calatoriile si evenimentele sociale la care participa. Totul e atat de previzibil!

  Eu una prefer putina adrenalina si sinuozitate in viata. Asa sunt convinsa ca traiesc, nu doar exist 🙂

  • Nu ai cum să duci dorul libertății dacă nu știi ce înseamnă libertatea. Și papagalul în colivia lui e fericit cât timp își primește mâncarea.

Lasă un comentariu