fbpx

Da, de la 1 martie vom plăti domeniile .ro în fiecare an

Vestea că ROTLD va trece de la 1 martie la plata anuală a domeniilor (de fapt e o închiriere a domeniului) a umplut de revoltă internetul românesc, ceea ce e ciudat. În primul rând deoarece se vorbește de 2-3 ani despre asta, și în al doilea rând deoarece România era printre ultimele țări unde domeniile de internet se vindeau „pe viață”.

Ca să fim corecți, nici la noi nu se vindeau pe viață domeniile, țin minte că și primele domenii cumpărate de mine aveau pe factură trecută o perioadă de 10 ani. De aia e greșit să spui că ai plătit 50 de euro și nu vrei să plătești acum anual 12 euro plus TVA dacă cumperi direct de la ROTLD sau 6 euro plus TVA plus comisionul registrarului, dacă cumperi de la altă firmă acreditată.

Noi le-am spus de vreo 3 ani clienților că pot cumpăra cu 50 de euro domeniul pe viață sau cu 10 euro pe an, dar să țină cont de faptul că în viitor este posibil să li se ceară bani anual. Uite că a venit și clipa asta.

Și să nu fim ipocriți, pentru majoritatea domeniilor din alte țări se plătesc taxe de mentenanță anuale, doar noi eram mai cu moț. Partea bună e că se vor elibera multe domenii faine ce stăteau nefolosite, partea proastă e că cine făcea colecție de domenii doar pentru a le vinde cândva cuiva la suprapreț, că ăsta e adevărul, se făcea speculă mult, va avea o factură mare de plătit.

Puteți verifica aici când va trebui să plătiți pentru domeniu, în funcție de data la care l-ați înregistrat.

Ce este deranjant e prețul anual cerut de ROTLD pentru domenii, destul de piperat, 12 euro plus TVA direct la ei sau 6 euro plus TVA plus adaosul registrarului dacă am înțeles bine, în condițiile în care poți cumpăra un domeniu .eu de la 2.5 euro sau un .com de la 9 euro.

ROTLD nu a investit foarte mult timp în îmbunătățirea sistemului de administrare al domeniilor, până și site-ul lor arată de parcă e făcut prin 1990, abia în 2017 au băgat și ei un amărât de Captcha pentru validarea interogărilor. În condițiile astea justificările legate de tarifele anuale ce vor permite să ofere condiții mai bune clienților sunt praf în ochi.

Voi ce credeți despre trecerea la plata anuală a domeniilor .ro?

RoTLD – Registrul Român de domenii .ro vă informează că la data de 1 martie 2018, se va efectua tranziția către sistemul de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile .ro. Începând cu data de 1 martie 2018, domeniile .ro se vor înregistra și reînnoi pe o perioadă limitată de timp, între minim 1 an și maxim 10 ani. Serviciul de mentenanță anuală se va putea achita începând cu data de 1 martie 2018 prin partenerul RoTLD care administrează domeniul.

Începând cu 01.03.2018, deținătorii (registranții) de domenii „.ro” vor putea să achite contravaloarea serviciului de mentenanță pentru perioada dorită de minim 1 an și maxim 10 ani. Tariful practicat de registrul de domenii „.ro” va fi de 6 EUR/an, fără TVA (tariful care va fi oferit registrarilor acreditați ROTLD). Valoarea tarifului a fost stabilită la nivelul pieței europene din
domeniu, ajustată la veniturile și la puterea de cumpărare a românilor. Tariful practicat de către registrarul ICI București (vânzare directă pe site-ul www.rotld.ro) va fi de 12 EUR/an + TVA.

Clienții RoTLD se pot informa în detaliu despre schimbările procedurale și actualizările ce urmează a fi implementate din data de 1 martie 2018 accesând site-ul www.rotld.ro.

Data de expirare a domeniilor .ro se va calcula ținând cont de principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minim 5 ani de mentenanță. Pentru verificarea datei de expirare a domeniului dumneavoastră, RoTLD pune la dispoziție o aplicație de simulare a datei de expirare a domeniilor .ro ce poate fi accesată AICI.

Recomandă

13 Comentarii

 1. Eu nu m-am lamurit unde trebuie platita prelungirea la domeniile existente. Eu am cumparat unul prin clausweb daca nu ma insel, care mi-au dat datele de acces pt domeniu de la rotld. Asta inseamna ca domeniul este la rotld si ca o sa imi ceara 12 euro + tva, sau o sa il pot prelungi de la clausweb? Care din ei imi trimite email sa intru sa prelungesc domeniul? 🙂

  Deasemenea, n-am vazut nimic mentionat despre mutarea domeniile de la un registrar la altul, asa cum se face cu toate domeniile din afara. Pot sa mut domeniul la un registrar din Romania care ofera preturi de 6-7 euro +tva, adica cu adaos minim … sau daca am inregistrat un domeniu la rotld va fi blocat la ei si platesc 12 euro + tva?

  • Vei putea prelungi la claus, teoretic, că ai cumpărat de la ei. Despre mutarea domeniilor la alt registrar nu am văzut încă nimic, probabil în 2-3 ani vor face ceva și acolo, la cât de eficienți sunt cei de la rotld.

 2. Este o chestie destul de bună, deși trebuia implementată mai demult. Mie personal mi-ar fi convenit să nu fie introdusă, însă per general este absolut necesară.

 3. Eu voiam sa imi cumpar cadou acum un domeniu .ro, insa nu inteleg ce se va intampla daca il cumpar acum. Voi plati din 1 martie si taxa anuala? Sa astept pana la 1 martie? Sa iau acum, pentru ca taxa anuala o voi plati peste 5 ani, cam cum se intelege din comunicat?

 4. 12+TVA(23.1)= 14.77 Euro/an
  Mai oameni ! Exista extensii, domenii si subdomenii gratuite + hosting gratuit(nelimitat). Cautati mai bine pe Google
  Eu am decis deja sa renunt la extensia Tiganeasca RO (Romania, Rromi…), aceasta este o extensie de shatra
  care iti poate afecta serios imaginea pe NET si in lume, in general.

  • Dacă doar te joci e ok, folosește hosting gratuit și domenii cu altă extensie, măcar nu plângi când rămâi fără site. Dacă vrei să faci afaceri în țară cumpără .ro și plătește un hosting bun, altfel nu te ia nimeni în serios.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *