fbpx

Să nu exagerăm cu political correctness, altfel vom ajunge iar la cenzură

Termenul de Political correctness sau Corectitudine politică și se referă la expresiile și termenii din vorbire care pot jigni minorități etnice, de gen, orientare sexuală, religioase, persoanele cu handicap fizic sau psihic, în vârstă, de altă rasă, etc. Până la un punct are sens, trebuie să ai grijă cum vorbești, nu e ok să jignești gratuit pe altcineva doar pentru că e de altă rasă sau are alte convingeri decât tine. Doar că acum s-a ajuns în extrema cealaltă, nu mai poți deschide gura deloc să spui deloc ceea ce gândești pentru că imediat țipă cineva că discriminezi. Și e greșit.

Pe Wiki sunt o grămadă de cazuri prezentate, la televizor vedem zilnic exemple, dar hai să discutăm despre lucruri concrete. De exemplu la noi nu e ok să îi spui țigan unei persoane de etnie rromă, trebuie să folosești rrom, deși sunt mulți rromi care spun chiar ei că se identifică cu termenul de țigan, nu rrom. Dar asta e ceva lejer.

Vesticii au ajuns să aibă foarte multe probleme din cauza political correctness-ului, englezii au ajuns de mult la extrema cealaltă, în care încercând să nu discrimineze nici o minoritate au ajuns să îi discrimineze chiar pe englezii get beget. Ajutoare sociale, case pentru minorități, tot felul de scutiri, în timp ce englezii sunt tot mai revoltați că ei au ajuns să fie discriminați în țara lor, că nu mai au joburi, că nu mai sunt ajutați de către stat etc. De aici a apărut și naționalismul extrem, ca să nu mai zic de ce se întâmplă în America.

A ajuns și prin școli chestia asta cu corectitudinea, poate că ați prins discuțiile de pe Facebook despre Baltagul, care cică nu ar fi ok să fie predat în școli deoarece incită la violență asupra femeilor.

Pe sistemul ăsta ar trebui să spunem că nici Vechiul Testament nu e ok, că și acolo se spune că femeia trebuie să se supună bărbatului și să asculte doar de el, nu? Să nu citească copiii nici Puiul de Ioan Alexandru Bratescu Voinesti, că poate îi traumatizează. Nu mai zic de Moromeții, la câtă violență e în cartea aia mă mir că am ajuns noi oameni normali.

Exagerez, evident, dar doar pentru a vă face să realizați că o idee bună, de a nu jigni gratuit, de a fi corect cu toate minoritățile, sexele, credințele, poate duce la o cenzură mult prea gravă, și tocmai cei care s-ar putea simți jigniți, discriminați să abuzeze de asta.

Și una recentă, de la Iași, cu ocazia pelerinajului sfintei Paraschiva. Îmi povestea o prietenă că a fost acuzată că discriminează și jignește pelerinii deoarece s-a plâns într-un simplu mesaj pe Facebook că pierde ore întregi în trafic din cauza evenimentului. Atât, femeia nu a zis nimic de credință, Dumnezeu sau pelerini, dar mult prea credincioșii repede s-au atacat.

Cam aici s-a ajuns, cei ce inițial trebuiau să fie protejați de corectitudinea politică au ajuns să discrimineze la rândul lor, să le închidă gura celor din jur cu scuza asta. Nu mai ai voie să te plângi de nimic în țara asta, că vezi Doamne, discriminezi.

E păcat că o idee bună a ajuns să fie dusă în derizoriu. De asta zic să nu exagerăm cu political correctness, să nu țipăm din orice că suntem discriminați. Cât timp o discuție se poartă cu termeni civilizați eu cred că oricine are dreptul la opinie.

Mă înșel?

Recomandă

2 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *