fbpx

Tips and tricks pentru o viață liniștită – Alege bătăliile pe care vrei să le porți

Am pierdut ultimul scandal, deci nu știu dacă mai e ok să folosești sau nu cuvântul negru și în ce context, deși cred că se exagerează cu corectitudinea politică și avem prea multe panseluțe revoltate din orice. Totuși, o să vă zic un mic secret pe care l-am descoperit și eu cu greu, și anume că nu trebuie să ne stresăm pentru orice.

În viață e important să alegem ce bătălii vrem să purtăm, să știm clar care sunt lucrurile importante pentru noi și care sunt nimicurile irelevante ce pot fi ignorate. Viața e mai simplă când știm cine suntem, ce vrem și de ce ne pasă.

Asta cu bătăliile pe care vrem să le purtăm e foarte importantă. Cred că vine tot din stoicism, care ne învață că trebuie să facem diferența între lucrurile pe care le putem schimba și lucrurile asupra cărora nu avem control, deci nu depind de noi. Unele chestii în viață le poți schimba, altele nu, și când realizezi asta îți alegi cu grijă bătăliile.

Merită să te cerți cu soția despre cine duce gunoiul? Nu, te ridici și îl duci, că sigur ea face multe alte chestii prin casă. Merită să te cerți cu necunoscuți de pe Facebook despre ce partid crezi tu că e mai corect și mai cinstit? Nu, râzi și mergi mai departe, sau folosești o remarcă care te scoate din orice situație, am redus la minim timpul pierdut în discuții inutile prin comentarii doar pentru că am realizat când e ok să mă implic și când nu.

Merită să te enervezi că trebuie să dai 10 lei bacșis pentru ca un curier să urce până la etajul 2 cu frigiderul? Nu, îi dai pentru că și el a avut o zi proastă, și data viitoare va livra mai rapid coletul tău. Merită să te superi pe faptul că vecinul iar a parcat mașina aiurea? Nu, o parchezi 2 metri mai încolo și fluieri.

Merită să te agiți pentru a primi o creștere de salariu la birou, când știi că o meriți? Da, e un lucru pe care îl poți influența, plus că oamenii buni sunt mereu căutați de alte firme. Merită să tragi tare pentru a termina o facultate bună? Da, e în puterea ta, și îți influențează viitorul. Merită să ajuți un prieten care a fost și el acolo când aveai nevoie? Clar.

Viața e mai simplă așa.

Recomandă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *