fbpx

Prea multe rețele sociale și aplicații inutile

Zilele trecute vedeam pe Facebook un link către www.pheed.com, o rețea socială care pe lângă partajarea de text, fotografii și video, permite utilizatorilor inclusiv transmisii video live, gratuit sau contra cost. Exceptând serviciul de video streaming contra cost, care e disponibil deja pe platforme de webinarii dedicate, nu văd nimic inovativ aici.

Ieri aflam de shift.com, o rețea creată pentru a ușura și eficientiza lucrul în echipă, care m-a dus cu gândul la www.yammer.com, un fel de Twitter pentru companii, unde accesul la informații era limitat de adresele de email de pe un domeniu. Yammer a prin oarecum mai ales în State, dar de ce ai veni cu o rețea socială pe aceeași nișă?

Azi aflam că echipa din spatele Color, o aplicație care anul trecut era pe buzele tuturor, a plecat la Apple. Start-up-ul, după ce a adunat 41 de milioane de dolari de la investitori, se pare că se va închide. Numai domeniul color.com a costat 350.000 dolari, nu e de mirare că mare parte din bani s-au cheltuit inutil, pe reclame în prime time pentru o aplicație care nu avea nici un plan de monetizare. Prima variantă a aplicației vroia să ofere utilizatorilor posibilitatea de a vedea toate fotografiile distribuite de alți utilizatori aflați în apropierea lor. Mda, foarte inovativ.

Suntem efectiv bombardați cu aplicații, rețele, multe din ele fără un plan de monetizare, fără beneficii evidente pentru noi. Se pare că orice idee, oricât de trăznită, are șanse de a găsi un finanțator, mai ales în State. Până la urmă pentru fondurile de investiții e o problemă de matematică atunci când alocă fonduri. Din 10 proiecte finanțate, dacă cel puțin unul are succes își recuperează investiția, ba chiar fac și profit. Social media bubble pentru unii, investiție rentabilă pentru alții. Totul e să știi când să vinzi și să mergi mai departe.

Unde ne aflăm noi, în toată nebunia asta? Ca simpli utilizatori de internet și pasionați de tehnologie e fain să încercăm aplicații noi, atât pe mobil cât și pe desktop. Singura chestie pe care nu trebuie să o uităm este: mă ajută cu ceva aplicația sau rețeaua asta?

E păcat să ne pierdem timpul inutil testând tehnologii care azi apar și mâine dispar. Pentru că dincolo de tot sclipiciul și buzzul de a avea jucării noi pe care să le folosim (da, aplicațiile de smartphone sau online sunt pentru mulți adulți un fel de jucării), ceea ce contează sunt conexiunile umane, relațiile pe care le extindem dincolo de calculator, în viața reală.

Apropo, voi ce rețele sau aplicații ați mai testat în ultima vreme?

Recomandă

2 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *