fbpx

Pe vremuri treaba asta cu prietenii era destul de simplă. În primul rând aveai prietenii pe care te puteai baza, cu care te întâlneai frecvent la cafele sau băute și mergeai în excursii, prietenii la care știai că puteai suna la 3 noaptea cu o problemă. În al doilea rând aveai amicii din online, oamenii cunoscuți pe Facebook, bloguri, forumuri, cu care mai vorbeai din când în când, pe care îi știai, dar nu chiar așa de bine. Era o linie între cele două categorii.

Uite că tehnologia schimbă totul, granițele dintre prietenii din offline și amicii din online sunt tot mai mici, iar pandemia a diminuat și mai mult linia dintre legăturile stabilite pe internet și cele create în afara lui. Vorba aia, am ajuns să facem băute pe Zoom, mai contează unde ne-am cunoscut prietenii?

Faza e că pentru a construi o prietenie ai nevoie de experiențe pe care să le realizezi împreună cu alții, în offline. Prieteniile se leagă pe baza unor experiențe, amintiri comune, și atunci când nu te mai întâlnești cu ceilalți legăturile devin tot mai slabe. Pe lângă discuția despre câți prieteni putem avea maxim, oameni cu care să păstrăm legătura, care ar fi de maxim 150 de oameni, se pare că nu putem avea mai mult de 15 prieteni apropiați, iar provocarea acum e să păstrăm acele prietenii, pentru a fi ok nu doar fizic, ci și psihic.

Avem Skype, Zoom, Meet, WhatsApp, Messenger, Facebook și multe aplicații prin care teoretic putem fi aproape de prieteni, indiferent unde ne-am afla. Dar în realitate, nimic nu înlocuiește o întâlnire față în față, o cafea sau o bere la terasă, o ieșire pe munte, sau chiar și 5 minute de stat la taclale. Online-ul e un surogat, dar nu la fel de eficient ca și originalul.

În plus, mă uitam că în lunile astea a crescut și numărul de oameni cunoscuți online, dar pe care i-aș putea include la prieteni, dacă ne-am întâlni și fizic, dacă am face o activitate împreună. E totul mai complicat pe timp de pandemie, de asta și zic că e greu să mai delimitezi prietenii din offline de cei din online.

Chiar și pe Facebook, înainte adăugam la prieteni doar oamenii pe care îi știam direct, cu care m-am întâlnit măcar o dată, am vorbit pe undeva, față în față. Acum ce facem, dacă vorbesc cu cineva săptămânal la telefon, email, pe Whatsapp dar nu îl întâlnesc de 7 luni pentru că e pandemie, pot să îl mai adaug la prieteni? Măcar online, că offline nu se mai știe când și cum.

Voi cum procedați, cum vă păstrați prietenii, în timpul coronavirusului?

4 Comentarii

  1. Putem sa bem si pe Zoom, daca altfel nu se poate. Priveste partea buna, poti bea pe Zoom cu prietenii din orice tara. 😀

  2. Pingback: Nimănui nu-i pasă, ediția 2021

Lasă un comentariu