fbpx

Când vine vorba de primele contracte obținute auzi mulți antreprenori care îți povestesc despre cum au tras ei tare pentru a se ridica, cum au convins ei primii clienți că sunt cei mai mari și tari, chiar dacă portofoliul și experiența firmei era zero, dar puțin spun adevărul: primii clienți îi obții pe baza unor recomandări, relații  deja existente, sau cum a fost cazul nostru, îi obții lucrând foarte ieftin, dar foarte bine, pentru a avea ce pune la portofoliu, a face rost de niște testimoniale, a primi recomandări pentru următorii clienți, care chiar te vor plăti.

În fond nu cred că e ceva rușinos dacă ai obținut primele contracte pentru că te-a recomandat cineva. Atenție, am zis recomandări, nu șpagă, gen lucrează cu Gigel pentru că e ok, am lucrat cu el și e băiat bun. Nu asta e problema, că cine te recomandă de obicei o face pentru că știe ce îți poate pielea, practic garantează că îți vei face treaba bine, chiar dacă tu nu ai un brand cunoscut pe zona aia.

Important e ce se întâmplă după ce ai avut primii clienți. Dacă chiar ești bun pe domeniul tău vei primi recomandări pe bune de la clienții ăștia, vor veni alți clienți și așa mai departe, ești în business. Dacă dai rateuri și îți bați joc de munca ta primii clienți vor fi și ultimii, că nu te mai recomandă nimeni.

Evident, vorbim de economia reală, nu de afacerile cu statul, unde poți să îți faci treaba excelent și nu reușești să intri pe felie dacă nu ai recomandări, acolo sistemul e chiar invers, nu contează profesionalismul, ci cât de puternice sunt relațiile tale, care e pila ta.

Noi a trebuit să începem de jos la agenție, că nu aveam pile în 2010, și nici brand. Am lucrat pentru primii clienți foarte ieftin pentru vremea aia, am făcut site-uri, magazine online, campanii de promovare ca să arătăm că știm să lucrăm bine și ne facem treaba. După asta au început să vină și recomandările de la clienți, au început să apară și clienții care mai citeau pe aici cu ce mă ocup, acum e ok, majoritatea clienților vin trimiși de alți clienți, știu că ne facem treaba bine și ne plătesc pentru că suntem buni. Dar începutul a fost greu.

Voi cum ați obținut primii clienți? 🙂

Lasă un comentariu