fbpx

Cum a fost primul tur electoral – concluzii și idei

Nu o să vă mai spun opinia mea despre mersul la vot, am scris deja că a fost cea mai mizerabilă campanie electorală, de asta trebuie să mergeți la vot Doar câteva idei, după primul tur din alegeri:

  • Deși prezența la vot a fost chiar mai slabă ca în 2009, eu cred că au votat mult mai mulți tineri comparativ cu atunci, mai ales în orașe. Nu au votat neapărat pentru că au încredere enormă într-un candidat, au votat pentru a nu ieși un anumit candidat. Da, cred că Ponta a avut o campanie atât de murdară încât i-a determinat pe mulți tineri indiferenți să voteze, și asta se va vedea și mai bine în turul 2, când sunt doar 2 opțiuni. Plus că anul ăsta e la modă să fii pro vot, nu împotriva lui. 🙂
  • Campaniile online pentru mersul la vot cred că au avut ceva impact, dar tot la electoratul urban activ online, care votează mai ales cu Iohannis, Macovei. La țară s-a votat mai ales cu Ponta, de unde și diferența mare între rezultatele din municipii și cele pe județe.
  • Turismul electoral se practică bine merci. Mai puțin cu autocarele, mai mult cu mașinile mici.
  • A fost o mizerie ce s-a întâmplat în diasporă, cu românii care nu au putut să voteze, deși au stat ore în șir la coadă. Deși acum se spune că totul a fost o întâmplare, că au fost mai multe cabine de vot comparativ cu 2009, nu cred că e o coincidență faptul că majoritatea românilor de afară vroiau să voteze cu alți candidați decât Ponta. Să vedem ce mai pregătește guvernul pentru turul 2, că deja românii de afară se pregătesc să facă coadă la secțiile de votare cu mult înaintea deschiderii lor. Și nu, până acum nu a mai fost o asemenea situație, am rude care stau de mult timp afară, merg la vot, și e prima dată când se întâmplă așa ceva.
  • Monica Macovei, cu toată susținerea online-ului, nu a scos mai mult de 5%, până și Udrea a luat mai mult ca ea. Spunea cineva că într-o țară ideală i-am avea în turul 2 pe Iohannis și Macovei. Din păcate încă nu trăim în țara asta, iar noi, cei care stăm mai mult pe internet, trăim într-o bulă.
  • Nu îmi plac calculele pentru turul 2, dar Radu are dreptate, e nevoie de o campanie mai agresivă din partea lui Iohannis. Diferența aia de 10 procente între Ponta și Iohannis poate dispărea rapid, nu e prima dată când un candidat moare politic cu 40%.

Nu a fost o campanie extraordinară din punct de vedere al marketingului, singura care a venit cu ceva inovativ a fost Macovei, mai ales pe online – virale, coveruri, program interesant. Acum nu a contat prea mult, deși e o performanță zic eu să ajungi la 5% în 2 luni de campanie, dar în 2019 internetul s-ar putea să facă diferența la alegeri.

Da, trebuie să mergem și în turul 2 la vot. E ok să mergeți pentru a alege răul cel mai mic, dacă considerați că așa stau lucrurile. Important e să mergeți și să nu votați cu Ponta, evident!

Între timp văd că a început deja campania pentru turul 2, foto via Reddit cred. 🙂

turul2-ponta-iohannis

Recomandă

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *