fbpx

Dacă tot se discută despre întârzierile de plăți pentru Start-Up Nation și viitorul programului de finanțări oferite de stat pentru firme aflate la început de drum și alte probleme, mi-am amintit că am avut de-a lungul timpului mai multe cereri pentru site-uri, magazine online sau marketing online, de la diverse persoane ce voiau să acceseze fonduri, și problema principală era asta: niciuna nu mi-a lăsat impresia că voia să deschidă o afacere de la zero, toate persoanele aveau deja afaceri pornite și făceau o firmă nouă, pentru a face rost de niște bani.

Teoretic cred că treaba e legală, nu spune nimeni că fratele tău nu își poate deschide o firmă nouă ce produce piulițe, la fel ca firma ta, și să acceseze niște fonduri pentru achiziția de echipamente de produs piulițe, și să angajeze toți foștii tăi angajați la noua lui fabrică de piulițe, după ce aceștia și-au dat demisia de la firma ta, coincidență, csf, ncsf.

Practic nu prea se încurajează lansarea de firme noi prin program, ci doar deschiderea unor firme, în timp ce altele cu obiect de activitate similar se închid.

Faza e că sunt și multe țepe, întârzieri, și legislația e gândită aiurea, și de multe ori mi-au spus chiar și oameni de afaceri fix faza asta, nu merită să lansezi o firmă nouă de la zero, să angajezi patru angajați noi timp de 3 ani pe un proiect ce s-ar putea să meargă, s-ar putea să nu. Dacă calculezi la rece numai taxele și impozitele pentru angajații ăștia sunt fix banii pe care statul îi promite, și dacă firma o dă în bară tu tot va trebui să ții oamenii angajați. Nu dau bine calculele.

În schimb dacă ai o firmă ce are deja 4 angajați, știi că are profit și potențial de creștere, brusc calculele se schimbă, parcă nu strică o finanțare din partea statului pentru echipamente sau acoperirea cheltuielilor salariale o perioadă.

Faci o firmă nouă, depui proiectul, muți angajații, dacă proiectul e acceptat atunci când primești banii totul e ok, dacă nu asta e, tu oricum cheltuiai deja aceleași sume, pe vechea firmă.

Nu dați cu roșii, nu înjurați, astea sunt discuțiile auzite de la alții, asta am observat. Faptul că trebuie să ai patru angajați timp de 3 ani, plus riscul de a primi banii cu întârziere foarte mare de la stat demotivează antreprenorii ce chiar ar vrea să pornească o afacere de la zero, și îi tentează mai ales pe cei ce au deja o afacere, știu cum merg lucrurile. Să fie bine, ca să nu fie rău.

În condițiile astea, zic eu, statul nu a făcut mare brânză, dacă obiectivul era să încurajeze crearea de afaceri de la zero.

Și sunt două variante acum, ori redenumim programul în A doua firmă, că asta face el de fapt acum, ori schimbăm condițiile de admitere în program, și eliminăm criterii gen să angajezi patru oameni timp de 3 ani de zile, ca să motivezi tinerii ce chiar ar vrea să pornească ceva fără ajutorul părinților să se riște. Nici o firmă aflată la început de drum nu a plecat cu 4 angajați, până și Apple a început într-un garaj, cu 2 hipsteri ce montau calculatoare în timpul liber.

Scopul nu ar trebui să fie crearea de locuri de muncă la foc automat, zic eu, mai ales că toți bugetează angajați cu salariul minim pe proiect, ci transformarea unor oameni care stau pe banii statului în oameni ce plătesc taxe, impozite, generează profit, aduc bani în economie.

Zic rău?

8 Comentarii

 1. Salut. Zici bine. Dar cum faci asta in practica? Cum transformi aceste idei in niste criterii verificabile / masurabile in cadrul unui proiect cu mii de firme?
  La scara mica cei de la.cj Ilfov pare ca au gasit solutia de a-i verifica pe cei care aspira la finantare prin intermediul unui hub ( ilfov bussines hub) si a unui program de preincubare. Personal si eu am luat finantare cu ajutorul primului program lansat de ei ( un fel de pilot pt ce au ajuns sa faca azi) Azi dupa 4 ani afacerea exista si a plecat de la 0. Pace

  • Da, și preincubarea e o idee. Probabil ar trebui construit totul începând de la cursuri de antreprenoriat (pe bune) în care să poți învăța cum se construiește o afacere. După aceea proiectele de afaceri să fie aprobate de oameni care chiar au lansat afaceri la viața lor, nu de funcționari care doar se uită după bareme. Nu zic că dețin adevărul absolut, doar am remarcat că sistemul actual nu încurajează afacerile noi, pentru că unele criterii sunt prea relaxate, iar altele absurde.

  • Intr-adevar cred ca primul program chiar a fost de ajutor pentru cei care voiau sa inceapa de la zero. Si noi am facut la fel si da, afacerea exista, plecata de la zero. In primul val au fost cred mai multi cei ce plecau de la zero. Si atunci am plecat cu 2 angajati. De la al doilea deja au inceput sa se intample ce zici si tu, Marius, am vazut si noi in jurul nostru asta.

   • Și noi am avut o finanțare pe fonduri europene prin 2011, dar era mai ok atunci, primeai banii în cont și trebuia să dovedești imediat că ai cumpărat echipamente, primeai și un spațiu pentru birou fără chirie etc. Pe noi chiar ne-a ajutat, deoarece voiam să facem treabă, dar încă de pe atunci erau multe firme ce aplicau doar pentru bani, din 30 de firme cred că mai sunt 2 sau 3 active.

 2. Postolachi Dumitru Răspunde

  Am avut un client care s-a bucurat de finanțare la prima ediție.

  Entuziasm mare la început până a realizat că pierde vremea să găsească oameni care să vrea să lucreze, una din condițiile finanțării fiind aceea de a angaja șomeri aflați în evidența AFM. Oferea calificare la locul de muncă, masa de prânz, deconta transportul și 2.000 lei net cu contract de muncă. Am impresia că beneficia într-un fel și de o subvenționare a salariului în primii 2 ani de la angajare.

  Ideea e că venea șomerul îi explica cum stau lucrurile, începea treaba ușor ca să învețe în același timp și dacă venea a doua zi la muncă era sărbătoare. De obicei plecau în prima lună, unii rezistau doar o săptămâna sau două, alții lua prima leafă și se făceau nevăzuți.

  Nu știu dacă mai are vreo obligație în momentul de față față de programul cu pricină, știu doar că de la 8 – 10 persoane cât avea angajate inițial acum lucrează doar el și cu familia că pe altcineva spune că nu se putea baza.

  • Da, e cu 2 tăișuri aici, patronii se plâng că nu găsesc oameni, angajații se plâng că nu primesc suficienți bani. Eu zic că trebuie și să muncești de banii ăia, până la urmă și scopul unei afaceri e să aducă profit, că nu e ONG.

Lasă un comentariu