fbpx

Mă uitam pe rezultatele studiului realizat de Raiffeisen despre provocările financiare ale familiilor din România și mi-a atras atenția faptul că doar 1% dintre români sunt relaxați financiar, 43% dintre români nu reușesc să pună bani deoparte, iar 46% dintre cei chestionați spun că bugetul lor ar fi afectat grav de cheltuielile medicale neprevăzute. Situația e tristă dacă ne gândim că studiul e făcut pe zona urbană, dacă mergem cu același studiu prin sate probabil lucrurile sunt și mai îngrijorătoare. Și asta mă duce la întrebarea din titlu, oare câți români fac parte pe bune din clasa medie?

Chiar și la americani procentul celor ce fac parte din clasa medie a scăzut în ultimele decade, prin anii 80 erau peste 64%, acum majoritatea sondajelor spun că aproximativ jumătate dintre americani fac parte din clasa medie, iar în cazurile pesimiste minim 26% s-ar încadra în clasa medie. Ei estimează un venit mediu anual pe familie de 100.000 dolari, ceea ce nu e chiar așa de de mult, gândiți-vă că doar cheltuielile curente pot ajunge la 4000-5000 de dolari lunar.

Evident că la noi clasa de mijloc e și mai subțire decât în State și Europa. Mă uitam și la studiul de mai sus, și la ce zicea Institutul de Statistică în 2018 – Doar pentru una din 7 gospodării cheltuielile curente nu pun probleme deosebite. Aproape jumătate din gospodării (44,5%) afirmă că suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vieţii, iar dacă se iau în considerare şi cele care declară o oarecare dificultate în acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 85,6% din totalul gospodăriilor.

Dacă pui toate cifrele astea în context, și te uiți la definiția clasei mijlocii, care spune că de obicei în clasa medie intră cei care au un standard confortabil de viață, economii, joburi ok sau sunt liber profesioniști ori antreprenori, în general profesii liberale, cred că maxim 15% dintre români intră în clasa mjlocie.

Sigur, toți vrem să credem că facem parte din clasa mijlocie, dar gândiți-vă un pic: dacă rămâneți fără muncă timp de 3-6 luni de zile puteți susține același nivel de trai fără eforturi mari sau trebuie să tăiați puternic din cheltuieli, vacanțe, ieșiri în oraș?

2 Comentarii

  1. Venitul ala mediu anual de EUR 100,000 in SUA e brut, adica include si taxe. Venitul disponibil e asadar chiar mai mic. Abia apoi imparti la 12 luni. Si e venit al gospodariei, deci probabil vorbim de 2-3 persoane.

    • Da, păi asta ziceam și eu, îți trebuie minim 50k pentru a plăti utilități, chirii, mâncare, impozite, abia după asta discutăm de excursii și economisire.

Lasă un comentariu