Din când în când reapar discuțiile pe tema asta, ce ne facem maică, tinerii din ziua de azi sunt prea dependenți de tehnologie, nu mai știu să socializeze, să comunice, înainte era mai bine, când nu aveam internet și smartphone-uri cu care putem comunica instant, cu oricine de pe glob. Și de vină sunt tehnologiile actuale, evident, care ne dau rapid porția de dopamină, dar ne îndepărtează de ceilalți.
Faza e că tehnologia nu e bună sau rea, depinde de noi cum o folosim. Sigur, poate să ne distragă de la lucrurile importante, sau ne poate ajuta să ne facem treaba mai bine. Să fim mai informați, să muncim mai eficient, să comunicăm mai ușor cu ceilalalți, să câștigăm mai bine, să fim mai fericiți.
Cât despre tehnologia care ne îndepărtează de ceilalți, adevărul e că cine era antisociabil găsea metode de a evita oamenii și înainte. 🙂
Nu?
Problema e un pic mai nuantata. Tehnologia asa cum e acum ESTE REA. Sa stai 10 ore cu nasul in telefon, chiar si de copil, nu este OK. Crestem o generatie de miopi, cu zero putere de concentrare, cu zero capacitate de socializare reala, grasi si inapoiati mintal, pentru ca, desti sunt cu botul in telefon non-stop, asta nu ii face direct mai destepti. Si 99% dintre ei isi pierd timpul cu tiktok si porcarii, nu citind Shakespeare pe telefon. Vad, la noi adultii, ca o luam tot mai domol pe calea cunoasterii (cati mai stau sa studieze ceva, cand e mai usor sa te uiti la balarii), dar noi am mai prins anii de studiu si ne-am jucat si in curtea blocului, nu doar Minecraft. Ma uit la generatia fie-mii si este durere. Mai mult de jumatate dintre copii au ochelari la 9 ani, multi sunt obezi sau pe cale, toti sunt cu iphone-ul in bot. Nu folosesc tehnologia sa fie mai destepti, o balaresc zilnic pe instagram si cam atat.
Ai pus punctul pe I – depinde și ce văd la părinți, cum folosesc ei tehnologia. Și asta le zic mereu fetelor, folosiți tehnologia pentru a vă face viața mai ușoară.
De acord cu tine, Marius. De altfel, vad la parintii mei care acum au aproape 60 de ani faptul ca de multa vreme spuneau ca ar fi prea batrani sa mai invete ceva sau sa dea la o facultate sa-si schimbe oportunitatile salariale. Nu spun ca la 30 si un pic de ani sunt sfanta cand vine vorba de a folosi tehnologia in sensul bun…
Păi și nu e puțin ironic faptul că „vinovați” pentru modul cum cresc copiii noștri sunt exact cei care au crescut jucându-se în curtea școlii sau cu cheia de gât? Copiii de azi sunt aceiași cu cei de ieri, doar părinții s-au schimbat foarte mult. Copiii mei cresc în același cartier bucureștean unde am crescut și eu, stând afară cu prietenii la fel de mult cum stăteam și eu, la fotbal sau cățărându-se sau mai știu eu ce. Telefon nu au văzut până la 8 ani, acum au voie o oră pe zi. Cel puțin în „bula” mea copiii sunt absolut normali, dar asta înseamnă un efort mare din partea părinților. Aici e cheia. Adulții care au acum 35-40-45 de ani, nu mai au deloc busolă. Poate din cauza zecilor de ani de „tranziție” și haosului aferent, poate din alte cauze….nu știu.
Sunt mai multe probleme cu busola aia. Adulții de 35-40 sunt prinși între 2 lumi, suntem ultima generație care știu cum era lumea înainte de internet, dar și prima care știe să îl folosească la capacitatea maximă. Da, contează mult exemplul personal al părinților, degeaba le spun eu copiilor să scoată unii din telefon de exemplu, dacă eu stau mereu să dau Like.
Fiecare generație spune că pe vremea lor a fost mai bine. Deci în general este bine cum este, dar se poate și mai bine.
Tehnologie este foarte bună dacă este utilizată cum trebuie. Și din păcate generațiile care nu au prins tehnologia aceasta când erau mici și adolescenți, nu prea au cum să îi educe pe copii la cum să o folosească pentru că nu știu nici ei.
Generația care crește cu tehnologi aceasta, când or să aibă copii, va ști cum să îi educe pe copii lor. Pe scurt tehnologia nu este rea.
„adevărul e că cine era antisociabil găsea metode de a evita oamenii și înainte. ”
What if, tehnologia îi face pe unii sociabili antisociali?
Mai rar, din contră, unii sunt mai confortabili să vorbească în video conferințe decât față în față, de exemplu. Nu că aș recomanda, contactul uman contează mult.
De aceea cred ca cei mai multi tineri nu sunt complet dependenti de tehnologie, ci fac alegeri temeinice cand isi folosesc dispozitivele personale. E la fel ca pe vremea bunicilor, cand primeau invitatii la petrecere si se pregateau, asa ca si noi putem face asta acum.
Bravo pentru aceste observatii interesante! Acest articol subliniaza un adevar important: folosirea responsabila a tehnologiei poate, de fapt, ajuta tinerii sa se conecteze mai bine cu ceilalti. Este un sentiment puternic cand stim ca facem acest lucru corect si ar trebui sa incurajam aceasta mentalitate!