fbpx

Eco, ce punga mea sau reintoarcerea sacoselor de rafie

Mai tineti minte  alea urate de rafie, roz, rosu, cu dungulite, cele pe care le vedeam peste tot,  mai ales la piata, incarcate pana la . Odata cu introducerea taxei pentru pungile de plastic ele s-au intors, fiind mai trendy ca niciodata, da fapt acum ele sunt “eco”.( stiu, a fost modificata iar legea si prelungita perioada pana la care trebuie pusa in aplicare, ca sa nu dea faliment producatorii de sacose din plastic, asta e alta poveste ).

E bine de stiut, apropo de ecotaxa, pungi de plastic, utilizarea celor de hartie sau rafie:

  • Conform unui studiu elaborat de Ministerul Mediului, un roman foloseste aproximativ 250 de pungi de plastic intr-un an. ( cred ca majoritatea pentru a duce gunoiul, in cazul in care nu folosesc clasica galeata de dus gunoiul )
  • Din pungile de plastic utilizate la nivel mondial, doar 1% se recicleaza. ( in Romania probabil procentul este 0,0000000000000000000000001% )
  • O punga de plastic necesita pana la 1000 de ani pentru a se descompune.
  • Materia prima pentru producerea pungilor de plastic este petrolul. ( totusi, nici copacii nu mai sunt chiar asa de multi ca pe vremuri, nu? )

Apropo, pungile de hartie vad ca sunt destul de rezistente, o folosesc pe cea din imagine de doua saptamani, cand merg la cumparaturi, si inca nu a cedat. Atunci cand fac mai multe cumparaturi am o ladita rabatabila care sta in portbagaj special pentru asta. Se poate si fara sacose de plastic, totul e sa fii deschis la schimbare.

Recomandă

2 Comentarii

  1. Gresit!
    Mereu vad tot felul de prostii despre sacosele de “plastic”, despre faptul ca nu se recicleaza si depre faptul ca polueaza etc. Sa o luam punctual:
    1. Sacosele de plastic sunt facute in general din polietilena. Polietilena se descompune in mod natural in 12-15 ani in urmatoarele conditii: este ingropata in sol si este umiditate. Daca sta la loc uscat probabil ca dureaza 1000 ani.
    2. In Romania se recicleaza multa polietilena dar sunt niste reglementari europene ce spun ca POLIETILENA RECICLATA NU POATE SA FIE FOLOSITA LA AMBALAJELE CE POT TRANSPORTA PRODUSE ALIMENTARE! De ce? Ia inchipuitiva ca polietilena recliclata provine de la sacii de azotati sau de la ambalajele cu care se transporta otrava pentru soareci. Fiti linistiti, polietilena se recicleaza dar din respectiva nu se pot face sacose. Mai mult decat atat, se spunea ca costa 4000 euro pentru recilarea unei tone de polietilena. Totusi reciclatorii din Romania vand polietilena reciclata cu 680 Euro/tona.

    Daca doriti sa ajutati mediul ganditi-va la metodele de ambalare a produselor de acum 30-40 ani.
    Folositi sticle (de sticla) si borcane acestea fiind singurele ce prin procesul de reciclare elimina orice risc, sacose refolosibile de rafie sau de panza si ceea ce este cel mai important: MERGETI LA CENTRELE DE COLECTARE CU PRODUSELE CE TREBUIE RECICLATE! Nu va mai plangeti de poluare si aruncati sticlele si borcanele la gunoi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *