Teoretic o ducem mai bine, aflu din studiul „NIQ GfK Purchasing Power Europe 2024” că în 2024, puterea de cumpărare a europenilor a atins o medie de 18.768 de euro per capita, iar Bucureștiul a ajuns și el acolo, în lumea bună, cu o putere de cumpărare de 18.580 euro.
România per ansamblu mai are de tras, deși a crescut puterea de cumpărare cu 8,5%, 9.092 euro parcă sunt bani de semințe pe locuitor, când vezi că în Liechtenstein puterea de cumpărare pe cap de locuitor e 70.180 euro. Să zicem totuși merci că nu suntem Ucraina, puteam fi noi în locul lor. Nu?
Ca și în anii precedenți, Liechtenstein se află din nou pe primul loc în clasamentul puterii de cumpărare cu o marjă clară. Locuitorii din Liechtenstein au o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 70.180 de euro, de peste 3,7 ori mai mare decât media europeană. Elveția și Luxemburg urmează pe locurile doi și trei. În timp ce puterea de cumpărare pe cap de locuitor a elvețienilor, de 52.566 de euro, este de 2,8 ori mai mare decât cea a europenilor medii, luxemburghezii au un venit net disponibil de 41.785 de euro pe cap de locuitor. Aceasta este de peste 2,2 ori mai mare decât media europeană.
Pe de altă parte, 26 de țări au o putere de cumpărare pe cap de locuitor sub medie – inclusiv Spania, care este ușor sub media europeană, de 18.013 euro pe cap de locuitor. Ca și în anii precedenți, Ucraina se află în spate. Locuitorii din Ucraina au la dispoziție doar 2.878 de euro pe cap de locuitor, ceea ce reprezintă puțin peste 15% din media europeană.
Bonus, Cristi a stat să facă o analiză a evoluției salariilor în regiune:
e mai bine ca niciodata, insa tot nu este suficient. pentru omul de rand inca e greu
Nu stam chiar atat de rau, se vede asta dar loc de mai bine este. Sper sa ramanem pe acelasi trend si dupa alegeri.
Foarte interesant articolul tau si sunt convins ca este si foarte aplicat ca si informatie. As face totusi unul sau mai multe articole explicative despre Elvetia, Luxembourg si Liechtenstein explicand de ce au o asemenea putere de cumparare, care este secretul de fapt.
Secretul sunt salariile mari, specializarea pe domenii bine plătite și atragerea de capital.