fbpx

Relevanta topurilor de bloggeri

La Social Media Summit Iasi fost anuntat topul bloggerilor pe regiuni, realizat de Zelist. Pentru cine nu ştie topul, pe Moldova el arată cam aşa:

http://www.surorilemarx.wordpress.com
http://roxy-guzzy.info
http://antiiluzii.blogspot.com
http://hobbitul.ro
http://www.val33ntyn.info
http://ancahotineanu.wordpress.com
https://www.mariussescu.ro
*
http://www.monoranu.ro
*
http://www.artistul.ro
*
www.razvangirmacea.com
*
www.cipriangavriliu.ro
*

Da, sunt si eu pe acolo, dar nu asta vroiam să evidenţiez. Au fost foarte multe critici legate de faptul ca topul e irelevant, că sunt multe bloguri mult mai cunoscute care nu apar, deşi ar trebui.

Dacă e să judec la rece, nici eu nu am avut tangenta cu primele 5 bloguri din clasamentul pe Moldova. Nu îi stiu nici pe bloggerii care scriu pe ele, dar cred ca există destui cititori care justifică apariţia lor în top, poate sunt chiar bloguri valoroase pentru cititorii lor. Poate.

Din ce am înţeles eu, topul e realizat plecând de la mai mulţi factori: poziţia în Zelist, prezenta în blogroll-ul altor bloguri, numărul de comentarii, frecvenţa posturilor, numărul de mentiuni în reţelele sociale etc. Poate Cătălin Teniţă ne poate oferi mai multe detalii despre metodologie, deşi nu cred că are timp de explicaţii date pe blog.

Totuşi, trebuie reţinut un fapt: topul blogurilor populare pentru mine diferă de topul vostru, nu cred că putem ajunge la un acord asupra unui top al blogurilor. Suntem subiectivi, avem gusturi diferite.

Problemele apar în momentul în care nimeni nu cunoaşte blogurile fruntaşe din top. Dacă nimeni nu ştie de ele, cum au ajuns acolo?

Recomandă

19 Comentarii

    • Eu m-am mirat ca apar in top – nu sunt prezent in prea multe blogroll-uri, nu am nici zeci de comentarii, nu am sute de RT-uri si Like-uri, singurul atu e frecventa posturilor si vechimea. Pe Razvan eu il stiu ca un tip ok, cum a ajuns in top nu am idee, poate ne zice Catalin.

  1. (*) Pentru a obtine un top 10 pentru Moldova, respectiv un top 5 pentru Dobrogea au fost adaugate o serie de bloguri din aceste regiuni care, chiar daca un apar in Top300 Zelist, sunt foarte apropiate ca pozitie.

    După cum vezi, ultimele 5 bloguri au fost adăugate manual, deci nu poţi spune că e un top 100% corect.

  2. aici e vorba de relevanta topului. oamenii au comparat mere cu pere, respectiv bloguri fara asterisc si bloguri cu asterisc. despre ce vorbim noi aici? gata, ca am vb destul de acest asa zis top 🙂

  3. Cum adica nu stie nimeni de ele, daca te uiti la cele citeva zeci de comentatori de la primii 3 din top vei vedea ca sunt foarte cunoscuti. Faptul ca nu sunt cunoscuti de cei 20-30 de blogeri ieseni care merg la blogmeet-uri nu inseamna ca nu exista si altii. Uite val33ntyn, locul 5 s-a bucurat de link. Mai urca in top!

  4. Vreo trei bloguri din Iasi sunt peste ultimele trei din top conform zelistului, deci topul a fost facut ca sa fie ceva cool de prezentat.

    Eu nu m-am lamurit de unde sunt surorile, in ce referinte am gasit, se dau din Bucuresti. Ciprian si el e in Bucuresti de vreo 2 ani si ceva…

  5. @marius sescu probabil, numai ca in loc sa iasa ceva semi ok, cum si-ar fi dorit ei in nemarginita lor inteligenta, a iesit o ciorba cu potroace de toata frumusetea. cu asterisc, fara asterisc. daca faceau un top cu toti bazat integral pe zelist era mult mai ok (si mai acoperiti; dar ma rog, pe ei ii doare-n p…), decat sa puna oameni cu stelute si asteroizi. si aia dupa ureche, razvan si inca unul din lista nu au mai scris de pe vremea lu’ mos craciun, mai exact de iarna trecuta. in fine, poate s-a mers pe ideea ca un top controversat le va face mai mult bine alora de la biz. acum si eu, de parca ar fi vreun top necontroversat in romania …

  6. Dar chiar, de parcă există vreun top necontroversat vreodată, oriunde. Hai să vedem: n-a auzit Moldova de surorile marx, Moldova fiind formată, se ştie, numai din autorii de blog cunoscuţi autorului acestui blog şi prietenilor lui, nu şi din alţii. Cum am ajuns acolo ne-ar interesa şi pe noi, dar sigur e cum n-am ajuns acolo: prin link exchange. Deh, nu ne cunoaşteţi, deci n-aveţi de unde să ştiţi că oricine s-a prezentat pe la noi cu „primiţi cu link exchange-u’?” a plecat doar cu un cucui în plus.
    Reacţia tuturor oricum a fost „wtf?!”, nu numai în sală ci şi pe bloguri. Un exemplu aici, unde autorul spune de la început că topurile personale n-au cum să semene unele cu altele (chestie normală) şi apoi se procedează la disecarea unui top care nu este unul personal. Mere cu pere = rău, hm? 🙂 Chiar aşa.

  7. Topulăsta e relevant. Că s-au folosit criterii de măsurare, da? Nu l-au inventat, nu l-au făcut după rezultate aleatorii. Că-s unii care știe să scrie mai puțin corect în limba românească; că-s unii mirați că vezi dom’le, „cum de-am ajuns în top?” ori alții mirați de mirarea celor care se miră că sunt alții în top – nu mai contează. La fel cum nu contează cum un „specialist piar” n-are treabă cu detaliile și cu limba română.

  8. Statisticianul din mine simte nevoia să iasă la suprafaţă.
    1) Topurile astea trebuie făcute pe nişe. Aşa cum sunt o sută de tipuri de blog, aşa ar trebui să existe o sută de topuri pentru fiecare nişă.
    2) Oamenii care au făcut topul scârţâie la partea cu eşantionarea, chestii statistice. Veniţi la domnişoara expert aici să vă înveţe cum se fac cercetări şi studii. 😉
    3) Să mă mai leg de ceva: dacă se mergea pe variabile-criteriu clar definite şi relevante, pe care efectiv să le poţi măsura, atunci rezultatele nu ar fi fost atât de contaminate. Şi ar trebui să mai spun ceva de variabilele parazite care nu sunt luate în calcul în cadrul studiului [exemplu: nr. de abonaţi la feed, blog subscribers etc.] şi care, lăsate în voia lor, modifică rezultatele.

    Dacă o să am timp şi scap de răceală, poate scriu pe blog un articol despre ce înseamnă cercetare şi care sunt etapele. Oricum, oarecum dezamăgitor topul, pentru că nu ia în considerare, cum ziceam mai sus: nişa pe care se axează blogul, tipul de blog [business, personal etc.], transparenţa, implicare şi rezultate în campanii online, offline etc.
    Normal, dacă faci o statistică, te legi de toate aspectele sau cel puţin încerci să le cuprinzi în proporţie de măcar 90%. În caz contrar, studiul devine irelevant.
    Mă mir de ce nu au încercat şi să construiască un test sau chestionar şi să-l aplice pe un eşantion naţional, să facă o analiză de consistenţă internă şi câteva operaţii statistice simple şi abia atunci să spună: „TOPUL blogurilor”. Adică m-ar interesa să văd şi câţi utilizatori ai Internetului ştiu de blogurile din „top”. Atunci da, putem vorbi de un studiu competent, de un top realizat profesional.

    Şi mă opresc aici, am vorbit prea mult pentru 4 dimineaţa. 🙂

  9. daca nu iese cu scandal e degeaba :))

    Sescule eu zic sa faci tu dupa parerea ta top 10 cele mai bune/puplare/interesante bloguri din Iasi 😀

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *