Cât de digitală este România de fapt

Ne place să râdem când ieșim pe afară de internetul străinilor, cât de încet se mișcă față de cel din România. Ne place să credem că România e o țară unde toți știu cu ce se mănâncă internetul și calculatoarele, doar nu degeaba avem 4G și în vârf de munte, nu? Ei bine, vine UE și ne bate obrazul finuț ca să ne trezim. Degeaba avem internet dacă nu știm să îl folosim corect, iar în stat și prin firme se folosesc softuri și platforme învechite. Vă dați seama că încă sunt firme ce folosesc Internet Explorer și Windows XP, deși upgrade-ul la Windows 10 a fost gratuit?

Cam asta rezultă din Digital Economy and Society Index 2017, publicat de Uniunea Europeană la începutul lunii, Ei zic elegant că suntem pe locul 28 în top, adică ultimul. S-au făcut progrese masive în ultimii ani.

Zonele urbane sunt acoperite de conexiuni în bandă largă de mare viteză, România situându-se pe locul doi în UE în ceea ce privește proporția de abonamente din UE. De asemenea, adoptarea de către consumatori a serviciilor mobile în bandă largă se accelerează. Cu toate acestea, rata de digitalizare a economiei, inclusiv a serviciilor publice, și nivelul competențelor digitale rămân scăzute.

Mai pe scurt, e nevoie de educarea populației în utilizarea internetului și pentru altceva în afară de Facebook, e nevoie de modernizarea infrastructurii folosită în instituții publice și companii, altfel viteza aia bună pe care o avem la internet e irosită pentru descărcat de pe torenți și citit bloguri. 🙂4 Comentarii

Știu că abia aștepti să îmi spui că nu am dreptate: