fbpx

A fost un pic de agitație în ultima perioadă prin magazinele online care vindeau PlayStation 5. Profitând de faptul că cererea e mare și stocurile sunt mici unele magazine au urcat mult prețul, vânzând consola la prețuri duble față de cel anunțat oficial. Evident că nu a comandat nimeni, dar internetul s-a umplut de comentarii, recenzii proaste și critici la adresa acelor magazine, din partea românilor cu mult timp liber, cum și-au permis ele să umfle prețurile așa de mult.

Și nu prea înțeleg toată revolta asta, în ideea în care consola nu e un produs de strictă necesitate, și nimeni nu a fost obligat să o cumpere la preț dublu, puteai să treci mai departe. Știți cum se zice, prost nu e cine cere…

Înțeleg revolta unui consumator ce a cumpărat un produs premium, poate chiar de lux, și e dezamăgit de acesta deoarece nu are calitatea promisă sau nu se comportă în parametrii pretinși de vânzător.

Înțeleg să critici un magazin online dacă ți-a vândut un produs stricat sau nu îl repară în garanție.

Nu înțeleg cu ce te ajută să te revolți din cauza prețului prea mare al unui produs, atunci când nu ești obligat să cumperi acel produs. Și încă o fază interesantă, remarcată la clienți cu magazine online ce vând pe zona de luxury în mai multe țări. Românii sunt singurii care nu cumpără produsele, dar le critică că sunt prea scumpe sau nu sunt bune. Lasă recenzii și pe Facebook, și pe site, și pe Google. Chiar dacă nu sunt clienți.

Știți ce fac eu dacă un produs mi se pare prea scump pentru ce oferă? Nu îl cumpăr.

Cam așa funcționează capitalismul, e cerere și ofertă. Vrei consola PS5 acum și sunt doar 2 de vânzare în România? Vânzătorul poate cere cât vrea pe ea. Știi că nu e mare diferență și mai poți aștepta o lună până revin stocurile la normal? Vânzătorul va rămâne cu ea pe stoc sau va ajusta prețul. Sau poți cumpăra un Xbox. 🙂

Poate că ni se pare unora nașpa sistemul ăsta, dar nu uitați că în toate cazurile intervenția statului și controlul artificial al prețurilor descurajează concurența și scade oferta. De exemplu în Berlin, unde s-a introdus recent o lege prin care prețul maxim al chiriilor pentru apartamente a fost coborât cu 40%, timp de 5 ani.

Știți ce s-a întâmplat în ultimele 6 luni în Berlin? Mulți proprietari au preferat să vândă apartamentele în loc să închirieze la preț redus, investitorii au renunțat la proiectele noi, iar cei care vor să închirieze sunt nevoiți să o facă la negru, Și nu se mai găsesc apartamente de închiriat, evident. Știți cum merge un potențial chiriaș la o vizionare? Fix ca la angajare, cu CV-ul pregătit, că sunt zeci de oameni ce caută chirie.

Morala e simplă, aveți grijă ce vă doriți, și cei din Venezuela spuneau că nu e bun capitalismul, și vedeți ce bine o duc acum.

RECOMANDĂ
  • 37
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
4 comentarii. Tu ce părere ai?
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
dam167
dam167
17 decembrie 2020 11:17

Ce zici tu e și nu e capitalism. Exemplul cu PS5 e de fapt bișniță, pentru că n-are legătură cu producția. Dacă Sony vindea PS5 la preț dublu era una, dar specula de a cumpăra produsul la un preț și a pune adaos cât vrei tu nu e ok. Și nu e ok ca magazinele serioase să facă treaba asta. Consola aia nu e un produs scump și e așteptat de mult timp, chiar și în România. Mulți oameni se bazau pe faptul că o vor putea cumpăra, e normal să fie revoltați. În rest, de ce n-ar critica prețurile,… Citește tot »

dam167
dam167
17 decembrie 2020 13:07
Răspunde către  Marius Sescu

Păi aia-i, că nu dă faliment, că nu poți lua din altă parte. Dacă cumperi la prețul umflat, ăla cu magazinul e fericit; dacă aștepți x luni, îl iei la prețul normal, iar magazinul face profitul normal. Magazinul respectiv poate face mizeriile alea doar pentru că există monopol. Oricum piața nu se poate regla singură pentru că sistemul de taxe deja strică asta pentru tine ca și consumator. De-aia nu-i chiar capitalism, pentru că cineva stă între producător și consumator, iar tu ca și consumator nu poți face nimic. Acum că suntem în consumerism, nu numai magazinul e afectat, ci… Citește tot »

4
0
Lasă un comentariux
()
x