fbpx

Românii și jocurile de noroc

Se spune că e criză și că trebuie să fim mai atenți cu banii noștri, pe ce îi cheltuim. Cu toate astea, dacă mergeți pe jos prin orice cartier veți consta că pe zi ce trece apar tot mai multe săli cu jocuri de noroc, sau cazinouri de cartier cum îmi place mie să le spun. Logica spune că dacă oamenii ar fi mai atenți cu bani localurile de genul ăsta nu s-ar înmulți, dar din motiv ce numărul lor crește e clar că românilor le place idea de îmbogățire rapidă, nu?

Țin minte că atunci când eram puștan mă strecuram și eu prin barurile unde erau instalate aparate din astea și mă uitam fascinat la cei care jucau ore în sir, mai ales la jocurile slot, unde introduci o monedă, apeși un buton sau tragi de o manetă și te rogi să prinzi o combinație câștigătoare, fie că e vorba de fructe, litere sau cifre. Am văzut tipi care au scos mulți bani din aparatele astea, dar am cunoscut și împătimiți care își amanetau până și lanțul de aur de la gât pentru a juca, deoarece nu știau când să se oprească.

Pe lângă cazinourile de cartier au apărut tot mai multe site-uri cu jocuri online. Nici măcar nu mai e nevoie să ieși din casă, practic orice joc de noroc poate fi jucat acum online, inclusiv jocurile slot. Am amici care câștigă bine din jocurile astea, dar cunosc și reversul medaliei, oameni care au pierdut sume mari. Nu e suficient să știi să joci, trebuie să ai și un dram de noroc.

Problema pentru mine e următoarea: de mic am fost învățat că banii care vin ușor se duc ușor. Cu alte cuvinte, dacă nu ai muncit din greu pentru banii ăia îi vei cheltui rapid, tocmai pentru că nu îi apreciezi. Până acum nu am avut norocul ăsta, să mă trezesc peste noapte cu mulți bani, de aia nici nu știu dacă teoria asta e 100% adevărată. Dar aș vrea să o verific.

Eu cred că totul ține de educație. 90% dintre români nu au educație financiară, iar în clipa în care se trezesc cu mulți bani în mână încep să îi cheltuie aiurea. În cel mai bun caz își cumpără o casă, o mașină, dar oricum, în câțiva ani averea lor se topește pe prostii. Nu știm să investim, nu știm să apelăm la firme de consultanță financiară, nu știm să gândim pe termen lung. Nu e suficient să câștigăm mulți bani, trebuie să știm și ce să facem cu ei.

Să o luăm altfel. Să spunem că mâine ați câștiga 1 milion de euro la un joc de noroc. Ce ați face cu ei?

Recomandă

Un comentariu

  1. Am vazut pe Discovery un documentar in care se spunea ca exista niste chei speciale pe care le poti cumpara online care, introduse, in aparat maresc procentul de castig, adica probabilitatea de a castiga banii. Normal, ei zic ca la 70 % e procentul de castig, insa cei care detin aparatele il fac din ce in ce mai mic cu cheita, iar tu, ca si jucator il poti face mai mare.
    In ceea ce priveste educatia financiara e destul de adevarat ce zici, dar poate ca suntem prea saraci sa ne permitem o asemenea educatie, cum suntem la fel de saraci pt educatie politica si alte tipuri de educatii. Mai vine peste aceasta lipsa si lipsa de incredere in profesionalismul altora, adica cam Cata incredere ai tu intr-un pustiulica care zice ca-i sfatuitor financiar? E dificil … si ce e mai grav e faptul ca anii trec peste noi si nu acumulam prea mult ( ma refer desigur la experienta, educatie si civilizatie )!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *