Românii vor să muncească, dar nu știu să se vândă

Încă mai primesc înjurături pentru articolul scris acum câțiva ani, Eterna intrebare: De ce nu imi gasesc un job, de la oameni care rămân fără joburi și nu reușesc să se angajeze. Toți bagă aceeași placă: Frate, tu nu știi despre ce vorbești, tu nu ai fost în situația asta.

În realitate însă am fost acolo, am trecut prin toate situațiile posibile. Am fost începător fără experiență și am muncit pe aproape nimic, am fost freelancer și mi-am luat țepe, am fost angajat, au fost joburi de la care mi-am dat demisia, au fost joburi de la care am fost concediat pentru că nu mă potriveam profilului, adică nu stăteam suficient peste program, au fost joburi unde am lucrat super ok și am fost mulțumit atât eu cât și angajatorul, iar în final, când joburile existente nu s-au mai potrivit nevoilor mele, mi-am creat propriul job.

Și nu spun asta ca să mă laud, eu sunt doar un tip ce încearcă să facă ce e mai bine pentru el, spun asta pentru că oricine poate reuși să se descurce la un nivel acceptabil, dacă e dispus să meargă the extra mile.

Am mai scris despre asta, problema românilor e că se plâng prea mult dar acționează prea puțin. Ei se așteaptă să depună 10 CV-uri și firmele să îi asalteze, dar realitatea e crudă, e o lume în care trebuie să te zbați pentru a ieși în evidență. Pe afară oamenii fac campanii super creative pentru a atrage atenția angajatorilor, a le demonstra că sunt buni pentru firma lor, că se potrivesc cerințelor, că pot veni cu un plus de valoare, la noi încă suntem la nivelul Ia să vedem ce mai e pe BestJobs sau eJobs.

Și că tot vorbeam de proactivitate și cum trebuie să te vinzi, mă uitam la emailul de mai jos, o propunere de colaborare venită la agenție.

design-propunere

Teoretic tipa a făcut o abordare corectă. O scurtă prezentare a ei, ce știe să facă. Problema apare când ajungem la portofoliu și CV. Nu am pretenția ca un freelancer să aibă site propriu de prezentare, dar să mă pui să te adaug pe Facebook la prieteni doar pentru a vedea ce știi să faci tu nu e deloc profi, și cere un efort suplimentar din partea mea, ca potențial angajator. Idem și CV-ul, să ți-l cer eu dacă cred că am nevoie nu e ok. Păi nu trebuia să îmi pui tu totul pe tavă, să mă convingi că ești cea mai tare din parcare?

Atenție, nu mă refer chiar la mine, ci în general. Vedeți cumva o tipă de la HR cum adaugă designeri pe Facebook la prieteni pentru le vedea portofoliul sau le trimite emailuri ca să le ceară CV-ul?

Și ok, poate că sunt eu mai rău, tipa vrea să își țină portofoliul secret doar pe Facebook, deși sunt atâtea site-uri specializate în portofolii pentru designeri, dar când tu cauți de muncă nu ar trebui să te promovezi mai agresiv, să te lauzi cu ceea ce știi să faci, să expui în mod public munca ta, experiența, ceea ce ai făcut până acum, pentru ca alții să te poată recomanda și angaja? Vrei să te angajezi la secret, vrei ca angajatorul să tragă de tine? în 2015?

De aia zic că românii nu știu să se vândă. Greșesc?

Recomandă prietenilor!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
8 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Elena Branisteanu

Romanii vor sa munceasca dar nu prea vor. Am invatat sa ascult cuvintele pe care le rostesc ” la ce sa actionez ca stiu eu, sistemu e de vina” ” decat sa muncesc degeaba mai bine stau” ” ce prost ii ala, s_a angajat…. lucreaza la…”

Elena Branisteanu

O cunostinta mi_a spus ca am fost singura persoana care l_a felicitat pt ca s_a angajat mrchandiser dupa ce a terminat facultatea 😀

Marius Sescu

Ce fraier, merchandiser. Nu mai bine stătea acasă să primească ajutor de somaj. 🙂

razvan

iarta-ma, dar nimeni nu ar trebui sa angajeze un freelancer ce nu are portofoliul gazduit pe domeniu platit. daca nu dai 10 dolari pe un domeniu, m-am lamurit cat de pregatit esti sa ma ajuti pe mine 🙂

Ice Alinutza

Subscriu la articolul tău! Nu am ajuns la finalul articolului și am citit scrisoarea de intenție respectivă! La final, citind întregul articol, concluziile au fost aceleași!

Elena Branisteanu

Mdep, a ajuns si “manager”

Elena Branisteanu

Cum vrea romanu, da’ stiu ca a muncit pe branci