Discuțiile despre tehnologia purtabilă se înmulțesc și pasionații de gadgeturi sunt cu ochii pe toate dispozitivele care promit să ne îmbunătățească într-un fel sau altul viața. Marii producători lansează pe bandă ceasuri inteligente sau ochelari smart care fac legătura între offline și online.
Gadgetul momentului e Samsung Galaxy Gear, ceasul inteligent lansat luna trecută fiind gândit ca o extensie pentru posesorii de smartphone-uri Samsung. Momentan Gear e compatibil cu Galaxy Note 3, Galaxy S4 și Galaxy Tab 10.1, urmând ca în curând să poată fi utilizat și cu alte modele Samsung.
Ce poți face cu Galaxy Gear: poți să îți deblochezi telefonul, poți să îl folosești pentru a îți monitoriza activitățile sportive, poți să faci fotografii și filme HD de 15 secunde cu camera încorporată de 1,9 megapixeli și să le vezi pe ceas, poți să primești notificări legate de mesaje, emailuri, Twitter și Facebook, poți să primești și să efectuezi apeluri prin Bluetooth, să verifici apelurile telefonice pierdute, poți să schimbi melodiile de pe telefon când folosești telefonul ca mp3-player, poți salva notițe audio, poți să folosești comenzile vocale prin S Voice pentru a face diverse lucruri cu telefonul, poți chiar să activezi și dezactivezi ecranul telefonului prin simpla apropiere a ceasului de telefon.
Gear are un ecran de 1,63 inchi Super Amoled cu o rezoluție de 320×320 pixeli, cred că e ceasul cu cea mai mare rezoluție până acum. Ecranul e superb, se vede foarte bine chiar și în lumină puternică, plus că îmi place cum senzorul detectează când te uiți la el și ecranul se aprinde imediat. Pare magic. Ceasul e rezistent la umiditate și la praf, dar nu v-aș recomanda să intrați cu el în cadă sau în piscină.
În interior se află un procesor la 800 MHz cu 512 MB de RAM, mai mult decât suficient pentru un smartwatch. Camera foto-video este amplasată pe cureaua solidă dintr-un material cauciucat, iar microfonul este încorporat în încuietoare, am văzut că înregistrează foarte bine sunetul, iar în convorbirile realizate cu ceasul interlocutorii m-au auzit clar, inclusiv când eram la volan. Cureaua este reglabilă, eu personal nu am avut nici o problemă cu ajustarea ei la mână.
Ceasul e arătos, cred că va fi apreciat mai ales de geeks datorită ramei metalice și a suruburilor supradimensionate din partea superioară, ce au doar rol estetic. Nu prea îl văd la mâna unei domnișoare, deși cureaua e disponibilă în mai multe culori. Poate fi considerat un accesoriu fashion, dar gusturile diferă și e greu să îi împaci pe toți. Eu l-am purtat la mână 3 săptămâni aproape zi de zi și pot spune că am atras ceva priviri și am generat discuții, plecând de la ceas.
Galerie foto cu Galaxy Gear:
În cutie se află și un adaptor microUSB împreună cu suportul special pentru încărcare. Mi-aș fi dorit ca ceasul să se încarce printr-o mufă proprie pentru a elimina necesitatea unui încărcător în plus din bagaje, dar probabil asta se va întâmpla la următoarea generație.
Pentru a naviga pe ceas din ecranul de start aluneci cu degetul în jos pentru a accesa camera foto și aluneci cu degetul în sus pentru a efectua apeluri. Derularea la stânga sau la dreapta te duce în caruselul cu aplicații instalate, iar pentru a reveni din aplicații trebuie să tragi de ecran din nou în jos. Simplu, nu? 🙂
Sunt peste 70 de aplicații compatibile cu Samsung Galaxy Gear, inclusiv Evernote, Path,Snapchat, Pocket, Zite, Runtastic, AccuWeather, MyFitnessPal, Twitter, Facebook pe lângă aplicațiile realizate de Samsung pentru pedometru, S Voice, Cronometru, Calendar, apelare, camera foto si video. Puteți instala maxim 10 aplicații pe ceas, pentru a instala o nouă aplicație trebuie să dezinstalați una din cele instalate. Puteți amplasa scurtături către trei dintre aplicațiile instalate pe ecranul principal, afișate odată cu ora.
Pentru a descărca aplicații noi trebuie să deschideți Gear Manager pe telefon și să selectați aplicațiile dorite dintre cele disponibile în Samsung Apps. În plus am auzit că software-ul de pe Gear a fost modificat deja de către programatori pentru a rula aplicații normale Android. Dacă aveți un Galaxy Gear puteți încerca, dar pe riscul vostru. Gear Manager e încă o dovadă a faptul că Samsung Galaxy Gear a fost conceput ca un accesoriu pentru telefoanele din gama Galaxy, nu ca un gadget de sine stătător, pentru că tot din aplicație puteți reordona aplicațiile instalate pe Gear sau schimba culoarea orei afișate pe ecran. Totuși, puteți folosi Gear și pe cont propriu, pentru a verifica ora (evident) sau pentru a realiza fotografii și filme, exact ca în filmele cu spioni.
Fotografiile și filmările realizate cu camera de pe ceas sunt la o calitate bună, chiar foarte bună pentru un smartwatch. Le puteți folosi cu încredere pentru rețelele sociale, știu că vă place să le distribuiți pe Instagram și Facebook. Aveți 4 GB de memorie internă la dispoziție pentru a le stoca. Clipurile video pot fi făcute la 2 rezoluții, 1280 pe 720 pixeli sau 640 pe 640 pixeli, iar fotografiile pot fi făcute la 1392 pe 1392 pixeli sau 1280 pe 960 pixeli. Am făcut poze atât ziua cât și noaptea, la fel și clipuri video. Pe timp de noapte e nevoie de mai multe încercări pentru a obține un cadru bun, în funcție de lumina existentă.
Câteva fotografii făcute cu ceasul și 2 clipuri video:
Durata de viață a bateriei de 315 mAh este în jur de o zi, o zi și jumătate, în funcție de cât de intens îl folosiți. S-ar putea ca ceasul să vă țină și două zile, dar eu nu aș pleca mai multe zile la drum fără încărcătorul special de care spuneam mai sus. Ecranul luminos vine cu niște compromisuri, bateria fiind unul dintre ele.
Personal mie mi-a plăcut Samsung Galaxy Gear. A apărut mai târziu pe piață, dar arată bine, are câteva funcții interesante pentru un smartwatch și poate fi un companion util, mai ales pentru Note 3, alături de care a fost lansat. Ținând cont de bugetele de marketing pe care le alocă Samsung sunt sigur că Gear și mai ales succesorii lui vor deveni un brand iubit pe piața ceasurilor inteligente. Dintre funcțiile ceasului cel mai mult eu am apreciat și folosit camera foto-video și efectuarea/primirea de apeluri prin intermediul ceasului. Și celelalte facilități sunt atractive, dar eu pe cele 2 menționate le consider cele mai utile.
Eu mai am o bănuială, Gear este lansat de Samsung pentru a testa piața, a învăța și a veni cu produse mai bune și mai performante în viitorul apropiat. Când vorbim de tehnologia purtabilă terenul încă nu este cartografiat, nu este un model de succes agreat de către consumatori, Samsung trebuie să descopere ce vor utilizatorii de la un ceas inteligent și care este punctul de echilibru între design, facilități și preț, pentru a da lovitura.
Samsung Galaxy Gear e disponibil la Orange la prețul de 299 euro. O mișcare logică ar fi să îl vândă la pachet alături de Samsung Galaxy Note 3 la un preț promoțional, pentru a impulsiona fanii să achiziționeze gadgetul, dar probabil mai durează până apar ofertele de genul ăsta. Un review detaliat pentru Note 3 găsiți aici, am scris cam tot ce trebuia reținut despre smartphone.
Eu cred că Gear va prinde doar la cei foarte pasionați de gadgeturi, atât datorită prețului ridicat cât și datorită facilităților incorporate, care sunt frumoase, utile, interesante, dar nu indispensabile. Voi ce spuneți, v-ați cumpăra un ceas din ăsta inteligent?
Reclamele pentru Galaxy Gear sunt chiar faine. Samsung a intuit corect nostalgia celor care au crescut cu desenele animate și serialele în care eroii lor preferați foloseau ceasuri super deștepte. Copiii ce au crescut în perioada aceea sunt acum oameni în toată firea, cu bani de cheltuit, iar copilul din ei încă visează să fie supererou, sau dacă nu, măcar să aibă gadgeturile unuia. Aici intră în scenă Galaxy Gear. O privire spre viitor, trecând prin nostalgia copilăriei, chiar la încheietura mâinii tale.
Testez Samsung Galaxy Note 3 și Samsung Gear prin programul Orange Smartphone Tester. Toate articolele despre ele pot fi citite pe eticheta Samsung Galaxy.
Gadgetul e frumos, dar 200 euro? Inteleg ca are camera, filmeaza HD, dar tot e prea mare diferenta de pret, daca il puneau undeva la 150-200 era acceptabil. Dar poate il reduc de acum. Și e nu e vorba de Orange aici, ci de Samsung, si afara tot la preturi mari il vand.
Da, e posibil să mai scadă prețul, dar eu cred că abia la următorul Gear vom vedea o adopție în masă.
Foarte tare device-ul> mi se pare incredibil ce poate face. Totusi e putin cam scump pentru 299 euro.