fbpx

Samsung Galaxy Note 3 review – mai mare, mai rapid, mai bun

Note 3 e o prezență atipică pe piața smartphone-urilor, cu ecranul lui enorm de mare pentru un telefon și cu stylus, acest tool pe care îl mulți îl credeau dispărut. Totuși, gama Note nu doar că generează vânzări crescătoare de la an la an, dar a și creat o proprie subcategorie, Samsung a fost primul producător care a lansat un smartphone ultraperformant cu ecran de peste 5 inchi în 2011, iar acum majoritatea producătorilor au cel puțin un gadget în zona asta, a phableturilor.

Pentru a înțelege și aprecia un astfel de smartphone trebuie să lăsați la o parte prejudecățile și să îl testați având în vedere avantajele, trecând peste banalul e prea mare. Sunt foarte mulți care îl apreciază, altfel Samsung nu ar fi vândut 5 milioane de bucăți din modelul Note 3 în prima lună de la lansare, la nivel global, și 38 de milioane de bucăți din seria Note, de la primul Note până acum. 

Nu eram un fan al seriei Note de la Samsung, sau al phableturilor în general, deoarece mi se păreau prea greu de utilizat, de purtat, de ținut în mână. Aveam aceleași prejudecăți pe care le au majoritatea utilizatorilor de smartphone când văd un telefon mai mare cu 2-3 inchi decât cel propriu. Tocmai de asta vroiam să îl testez o perioadă mai îndelungată. După 3 săptămâni mi-am schimbat părerea, m-aș putea împăca de minune cu un smartphone cu ecranul mai mare de 5 inchi. Citiți în continuare de ce.

samsung_galaxy_note3 (4)

Am fost acaparat de Note 3, îl folosesc zilnic pentru social media, verificare emailuri, navigare pe internet, Skype, apeluri, mesaje, editarea rapidă a unor documente, citirea de cărți electronice și de articole salvate offline. Când va trebui să îl trimit înapoi la Orange probabil curierul îl va smulge cu greu din mâinile mele. Mă voi lupta până la ultimul strop de internet. 🙂

Gadgetul ăsta premium nu e pentru oricine, are o piață țintă a lui, oamenii de business, cei mereu în mișcare, care vor cele mai noi tehnologii, cele mai rapide dispozitive, fără compromisuri. E un smartphone atractiv și pentru tinerii pasionați de ultimele gadgeturi, care vor să aibă acces la cele mai noi jocuri pe mobil, care ascultă multă muzică și stau mult timp pe Youtube de pe mobil.

Cine îl va cumpăra va avea parte de un tovarăș de cursă lungă, rapid și puternic, conectat mereu la tot și la toate. La Orange e disponibil la abonament începând cu 219 euro. La liber prețul e în jur de 3000 de lei. E scump, dar de banii ăștia primiți cele mai performante tehnologii, plus că pe partea de securitate Samsung a dezvoltat Knox, o suită de aplicații dedicată securizării comunicațiilor, foarte utilă pentru telefoanele de companie. Dacă vă decideți să vi-l cumpărați eu vă recomand să îl luați împreună cu un abonament de date, aveți nevoie neapărat de acces la internet peste tot pentru a folosi telefonul la capacitatea maximă.

Am rămas impresionat de ecranul full HD, rezistenta de 2 zile a bateriei în regim de utilizare intensă, puterea de procesare și experiența în utilizare, foarte fluentă, fără blocaje.

Un scurt clip de prezentare Note 3:

Specificații și design

Telefonul vine cu un ecran superb de 5,7 inchi Full HD Super AMOLED (1920 x 1080), deși dimensiunile Note 3 nu sunt mai mari ca ale predecesorului Note 2 ce avea ecran de 5.5 inchi, din contră. Note 3 este mai ușor și mai subțire, are 168 de grame și măsoară 151.2 x 79.2 x 8.3 mm, Note 2 avea 182 de grame și dimensiunile de 151 x 80.5 x 9.4 mm. Ecranul e imens în comparație cu telefoanele obișnuite, dar dacă ești mereu în mișcare ajungi să îl apreciezi, pentru că e mai ușor să verifici emailurile, să modifici documente, să citești o carte electronică și să fii la curent cu ultimele știri.

samsung_galaxy_note3 (6)

Procesorul e quad-core Qualcomm Snapdragon 800 la 2.3 GHz cu 3 GB RAM, memorie mai mult decât suficientă pentru a rula fără probleme orice aplicație și joc. Nu se simte deloc când telefonul descarcă aplicații în fundal, clipurile video sunt redate imediat iar jocurile sunt fără lag. În rest are pe el orice tehnologie la care vă puteți gândi: WiFi, GPS, Bluetooth, NFC, microUSB 3.0, port infraroșu, senzor de mișcare, senzor de apropiere, senzor de lumină, giroscop și așa mai departe.

În partea de jos veți remarca portul microUSB 3.0 cu mufa lată, telefonul e primul care vine cu standardul ăsta, ce asigură viteze de transfer de până la 10 ori mai mari față de microUSB 2.0. Totuși, dacă e nevoie puteți încărca telefonul și cu un încărcător obișnuit, doar că va dura mult mai mult încărcarea.

Capacul din spate este dintr-un policarbonat ce imită pielea atât ca textură, cât și datorită cusăturilor de pe margini și senzației la atingere. Nu e piele, dar e mult mai ok decât plasticul de la versiunea anterioară și ajută mult atunci când îl ții în mână pentru că nu alunecă. Sub capacul detașabil se află bateria de 3.200 mAh, o altă surpriză plăcută datorită duratei mari de funcționare, dar și sloturile pentru cardul microSD și cartela microSIM.

Galerie foto Samsung Galaxy Note 3:

Durata de viață a bateriei

Bateria de 3200 mAh m-a ținut constant cel puțin 2 zile în regim de utilizare normală, cu datele și WiFi-ul pornit, telefonul conectat prin Bluetooth la Samsung Gear. Am reușit să obțin chiar și 4 zile de la telefon când l-am folosit moderat, dar cred că majoritatea utilizatorilor vor obține 2 zile de la el. Oricum, puteți pleca liniștiți de acasă fără încărcător, și asta mi se pare un lucru extraordinar de bun. Să sperăm că în câțiva ani va fi normalitatea pentru toate telefoanele.

samsung galaxy note 3 baterie

Sistemul de operare și aplicațiile

Sistemul de operare este Android 4.3, foarte intuitiv, completat de interfața  Touch Wiz ce are în plus față de cea de la S4 funcțiile pentru S Pen. Mi-a plăcut și zona de notificări, dacă vreți să aveți acces rapid la cele ma importante scurtături pentru Wi-Fi, GPS, Bluetooth, date trageți de ecran în jos cu un singur deget. Dacă vreți să aveți acces rapid la toate scurtăturile pentru setări trageți de ecran în jos cu 2 degete. E magic. Pentru a vedea aplicațiile care rulează în background apăsați butonul Home.

samsung galaxy note 3 scurtaturi

Creionul S și comenzile în aer. Stylusul este amplasat în partea de jos, ascuns elegant în muchia cromată. Vă puteți descurca și fără stylus, dar trebuie să admit că adaugă câteva funcționalități interesante. Când îl scoateți se activează automat pe ecran un meniu special cu 5 opțiuni: notițe de mână care vă permit să scrieți cu stylusul, asistent album însemnări care vă permite să salvați screenshoturi cu porțiuni din ecran comentate, scriere direct pe ecran, utilă pentru a nota rapid un număr de exemplu, S finder care vă ajută să căutați documente pe telefon și fereastra pentru creion, o aplicație care vă lasă să desenați pe ecran o fereastră în care puteți porni diverse aplicații, de exemplu Youtube sau browserul. O altă aplicație interesantă a stylusului e semnarea documentelor electronice.

samsung_galaxy_note3 (8)

Mi-a plăcut și Scrapbook  sau albumul cu însemnări. Aplicația vă permite să organizați conținutul de pe telefon și din alte surse: pagini de internet, Youtube, galeria foto și video. Puteți crea colecții de informații, documente, fotografii și clipuri video pentru călătoria pe care planificați să o faceți, clientul cu care colaborați acum sau idei de cadouri care i-ar place iubitei. Știu că aveți Evernote pentru toate astea, dar aplicația salvează toate informațiile local, inclusiv clipurile de pe Youtube, deci aveți acces la ele oricând.

Ecranul inteligent și Air Gesture. Ecranul Note 3 poate fi configurat să stea pornit cât timp vă uitați la el, clipurile video să se oprească când nu te vă uitați direct la ecran și să pornească din nou când reveniți cu privirea, iar paginile web sau emailurile pot fi derulate în sus sau în jos doar mutându-vă privirea. În plus puteți vedea informațiile importante de pe telefon (ora, data, apeluri pierdute, emailuri primite, sms-uri, procent baterie) cu o simplă trecere a mâinii deasupra ecranului, atunci când telefonul e în repaus. Știu că par mai mult chestii de amuzament, dar când ai telefonul în față și efectiv le folosești impresia se schimbă. Vedeți în clipul de prezentare de mai jos cum funcționează Air gesture.

Multitasking cu mai multe ferestre. Puteți să folosiți două aplicații în același timp, pe același ecran, fără a schimba între ele ferestrele. Foarte util de exemplu când vreți să trimiteți un email dar trebuie să verificați o informație online, să preluați texte dintr-un document sau chiar să stați pe chat cu un prieten. Pentru a accesa funcția Multi Window trebuie să apăsați lung pe butonul Back, care va afișa în partea stângă o bară cu aplicațiile compatibile. Ferestrele celor două aplicații care rulează în același timp pot fi redimensionate, iar cu drag & drop puteți muta conținut dintr-o aplicație în alta, de exemplu o imagine de pe un site o puteți trimite direct prin chat interlocutorului.

samsung_galaxy_note3 (9)

Meniul cu aplicații este destul de aglomerat datorită interfeței Touch Wiz care aduce multe funcționalități noi sistemului de operare, dar cel puțin aplicațiile Samsung și Google sunt grupate în 2 directoare distincte. Dintre aplicațiile Samsung mi s-a mai părut interesantă S Health, un fel de antrenor personal care te ajută să intri în formă.

Am fost plăcut surprins de posibilitățile de configurare și personalizare oferite de Samsung pentru meniuri, puteți modifica aproape orice legat de telefon: intensitate culori, dimensiune fonturi, amplasare meniuri, tastatură, modul în care controlați telefonul cu o singură mână etc.

Sunetul

Când vorbiți la telefon interlocutorii vă aud perfect, iar sunetul în difuzor este clar. Căștile incluse în pachet sunt ok, deși nu le-am folosit prea mult pentru că sunt in-ear și eu nu prea mă dau în vânt după genul acesta de căști. Difuzorul e suficient pentru a acoperi o cameră mare ca spațiu, eu de exemplu am pornit muzica când am ajuns acasă și schimbam melodiile din telefon folosindu-mă de Samsung Gear. Nu veți da o petrecere cu telefonul, dar e ok dacă vreți să ascultați muzică pe speaker și nu aveți un casetofon cu voi.

Camera foto – video

Camera foto-video de 13 megapixeli cu autofocus și flash LED poate fi folosită ușor, având mai multe moduri prestabilite pentru a facilita fotografiatul în diverse împrejurări, iar pentru cei pasionați de fotografie setările pot fi personalizate, puteți modifica aproape orice. Nu vă mulțumiți cu modul auto, mai ales noaptea și în condiții de luminozitate scăzută, când camera nu e la fel de performantă ca în timpul zilei. Eu am obținut cele mai bune rezultate folosind modul HDR și modul Panorama. La lumină naturală pozele au ieșit bine, chiar foarte bine. Să nu uit, dacă vă spune cineva că pozele ies mișcate cel mai probabil nu are activată stabilizarea inteligentă din meniu, și la mine primele fotografii erau foarte slabe, până când am configurat camera corect.

Aveți mai jos o galerie foto cu fotografii realizate cu Note 3, în diverse situații

Fotografiile sunt doar redimensionate la 960 px, în rest nu le-am editat deloc.

De menționat că ecranul mare face uneori dificilă realizarea fotografiilor, practic ai nevoie de ambele mâini pentru a scoate o poză bună, dar e un compromis acceptabil dacă ținem cont de celelalte plusuri oferite de dimensiunile telefonului. Un lucru care trebuie reținut este că telefonul este primul care filmează nu doar full HD la 1080p, ci și ultra HD (3840 x 2160 pixeli). Desigur, sunt puține televizoarele care să redea conținut 4K și tehnologia e încă foarte scumpă, dar pe viitor ne vom dori imagini și filme la o calitate cât mai bună.

Un clip video la calitate full HD în continuare, pentru a vedea cum filmează Note 3:

Camera din față este de 2 megapixeli și filmează full HD. Mai mult decât suficientă pentru apeluri video și scurte clipuri, chiar am fost surprins de calitatea ei. Mi-am făcut și o poză cu ea, ca să vă convingeți:

fotografii-realizate-cu-samsung-galaxy-note3 (16)

Concluzii

Atunci când aveam telefon cu ecran de 3,7 inchi tot ce trecea de 4 inchi mi se părea enorm, greu de utilizat. După ce am trecut la 4,5 inchi aveam impresia că telefoanele cu ecran de peste 5 inchi nu au utilitate practică. După 3 săptămâni cu Note 3 am descoperit că pot să îl folosesc în 70% din situații chiar și cu o mână dacă sunt atent, poate și pentru că m-am obișnuit cu butoanele și interfața, poate și pentru că am mâinile mari. Încercați-l, vedeți cum vă împăcați cu el, s-ar putea să fiți surprinși. Cine are un telefon cu ecran de 4 inchi se va obișnui mai greu, cine a făcut deja trecerea la smartphone-uri de 4,5 sau 5 inchi se va obișnui destul de ușor cu ecranul de 5,7 inchi.

Note 3 elimină nevoia unei tablete, e singurul gadget de care aveți nevoie pentru mobilitate completă. Te ajută să fii mai productiv, să comunici mai rapid și mai eficient, oriunde te-ai afla. În plus îl poți folosi și pentru relaxare, pentru jocuri, pentru citit ebook-uri sau pentru uitat la un film. Un clip de prezentare detaliată a facilităților telefonului găsiți pe canalul oficial Samsung.

Majoritatea posesorilor de Note 1 și Note 2 deja se gândesc la un upgrade, fapt confirmat de câțiva prieteni fani ai gamei Note. La final de an vom vedea cu siguranță Note 3 în topul celor mai bune telefoane lansate în 2013.

Despre Samsung Gear, ceasul inteligent care se potrivește ca o mănușă lui Note 3 și îl face chiar mai atractiv decât este pe cont propriu discutăm mai multe în alt articol, sunt multe de vorbit despre tehnologia purtabilă. Pot să spun că mi-a plăcut să folosesc Gear, are câteva aplicații interesante, dar nu e un must have, trebuie să fii cu adevărat pasionat de gadgeturi și tehnologiile purtabile pentru a ți-l cumpăra.

Voi ce părere aveți despre Note 3? Ați folosi un smartphone cu ecran de peste 5 inchi?

Testez Samsung Galaxy Note 3 și Samsung Gear prin programul Orange Smartphone Tester. Toate articolele despre ele pot fi citite pe eticheta Samsung Galaxy.

Recomandă

15 Comentarii

  1. M-am jucat putin cu el de la cineva. Telefonul e super tare, daca vrei sa renunti la caratul a 2 gadgeturi dupa tine, adica telefonul si tableta. Plus ca jocurile se vad foarte fain pe ecran datorită rezolutiei, nu se compara cu un ecran de 4 inchi. Singura problema e pretul, majoritatea cred ca il vor cumpara la abonament.

  2. Asta cu mărimea e mai mult un prag psihologic. Este mare dar în limitele bunului simț, totuși îmi îcape în buzunarul de la pantaloni fără probleme și nici nu mă jenează când stau așezat. Odată ce te obișnuiești cu el îți dai seama că e numai bun, important e să pui mâna pe el să te convingi singur.

  3. salut!!!! tot ce este ii k nu pot trimite mascotele din meniul mesaje …sau se trimit ca si mms si imi ia din credit si mai trebuie sa fiu conectata si la date mobile

  4. salut am un note 3 nu mai stiu sa-l dau pe litere la sms pot numai sa scriu cu mana cine poate sa-mi spuna cum sa-l dau inapoi sa scriu pe litere

  5. Salut Marius.
    Tocmai ce am achizitionat un Note 3 si sunt mega incantat.
    Am o intrebare la tine si sper sa ma poti descurca.
    Am filmat un filmulet de 4 min, full HD iar in mom cand il vizualizez pe telefon se intrerupe foarte des si trebuie sa apas de fiecare data play…
    Am schimbat si rezolutia de filmare…degeaba, la fel se intrerupe.
    Ma poti sfatuii cum sa il setez sau ce trebuie sa bifez si ce nu?

    • Încearcă cu altă aplicație pentru vizualizat filme din Google Play. Dacă în continuare ai eroarea asta telefonul are o problemă cu softul de filmare.

  6. Salut Marius! Am si eu nevoie de ajutor. Am cumparat un note 3 si am o mica dezamagire.
    Un film hd, de 1,32 giga se incarca din calculator, prin cablul de date, intr-o ora si ceva.
    Acelasi film, il incarc prin cablu de date pe un allview p6 quad, in mai putin de 7 minute. Unde este problema? Multumesc mult.

  7. Buna… am si eu u note3 dar am o problema… momentan sunt in austria mi am bagat o cartela de austria il el dar nu pot primi apeluri…. pot efectua dar nu pot primi. Astept un raspuns… multumes

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *