fbpx

Samsung Galaxy S9 Plus – o recenzie onestă

Samsung Galaxy S9+ e probabil cel mai bun telefon scos de Samsung până acum, dar s-ar putea ca fanii să fie un pic dezamăgiți. Galaxy S9 și S9+ sunt foarte similare ca design cu modele anterioare, care deja arătau foarte bine, în schimb au camere mai performante, mai ales în lumină slabă, sunt mai rapide, vin cu mai multă memorie, procesoare mai rapide, ecran mai mare, și dacă filmați mult cu telefonul veți aprecia noul mod slow-motion. Practic vorbim de o îmbunătățire a modelelor anterioare, și asta e ok, nu avea sens să schimbe ce funcționa deja. Review complet mai jos, plus câteva idei.

Telefonul e primit în teste prin Orange Smartphone Tester, dacă aveți un abonament îl puteți lua la un preț mai bun.

Specificații Samsung Galaxy S9+:

  • 158.1 x 73.8 x 8.5 mm, 189 de grame;
  • ecran Super AMOLED curbat cu diagonala de 6.2 inch, Gorilla Glass 5, cu rezoluție de 2920 x 1440 pixeli, 529 pixeli pe inch, proporția 18.5:9;
  • procesor cu opt nuclee, Octa-core (4×2.8 GHz Mongoose M3 și 4×1.7 GHz Cortex-A55)
  • chip-uri Qualcomm Snapdragon 845 și Exynos 9810;
  • 6 GB RAM; 64 GB spațiu de stocare;
  • suport pentru viteze 4G LTE, până la 1.2 Gbps;
  • cititor de amprente amplasat în spate;
  • scaner iris;
  • sistem nou de recunoaștere facială;
  • camera duală în spate, cu rezolutie de 12 megapixeli fiecare, diafragmă variabilă de f/1.5 și f/2.4, zoom optic 2X;
  • camera din spate filmează 2160p@60fps, 1080p@240fps, 720p@960fps;
  • camera frontală cu rezoluție de 8 megapixeli, filmează maxim la 1440p@30fps;
  • port USB tip C;
  • mufă jack de 3.5mm pentur muzică;
  • difuzoare stereo;
  • încărcare wireless;
  • rezistență la apă și praf – IP68;
  • baterie de 3000 mAh;
  • Android 8 Oreo;

Unboxing și accesorii

În cutie avem căștile AKG in-ear, foarte bune, încărcătorul rapid, cablul USB-C și adaptoarele pentru transferul de date. Aveți un unboxing detaliat, inclusiv video, mai jos. Mi-ar fi plăcut ca Samsung să includă din fabrică o folie de protecție pe ecran și o husă de silicon, la prețul plătit pentru telefon nu ar fi fost un cost prea mare, dar dădea bine la imagine.

Samsung Galaxy S9+ unboxing și fotografii

Un live pe Facebook făcut după ce am publicat recenzia pe blog:

Diferențele între S9 și S9+, știu că le căutați:

  • S9 are ecran de 5,8 inchi, S9+ de 6,2 inchi.
  • S9 are baterie de 3.000 mAh, S9+ de 3500.
  • S9 are 4 GB de memorie RAM, S9+ are 6GB.
  • Cea mai mare diferență e la camere, S9 are în spate o cameră cu o singură lentilă, pe când S9+ vine cu două lentile ce au stabilizare optică a imaginii și 2X zoom optic.

Design

Cum spuneam, nu sunt foarte multe schimbări față de modelul anterior, dar nici nu aveam de ce, ecranul Infinity Display cu marginile rotunjite nu cred că putea fi îmbunătățit mai mult.

Ecranul are culori foarte vii, mai intense ca la S8+, și din ce am citit în recenzii ar fi mai bun chiar decât cel de pe iPhone X, deși și ecranul pentru iPhone e produs tot de Samsung. În plus la iPhone X mi se pare aiurea acel moț, pe care văd că și Huawei îl va copia pentru P20, deși nu are nici o utilitate.

Audio

Cele două difuzoare stereo de pe S9+ fac diferența, sunetul se aude și mai bine ca la modelul anterior, de fapt volumul e mai mare cu 40% față de S8+, zice Samsung. Eu nu am sesizat o diferență așa de mare, dar sunetul e bun.

Camera

Diafragma variabilă a camerei de pe spate permite cu 28% mai multă lumină față de modelul anterior și se ajustează automat de la  f/1.5 la f/2.4, pe scurt aveți poze mai bune, mai luminoase, chiar și pe întuneric.

Rezultatele arată foarte bine, deși din ce fotografii am mai văzut camera nu e chiar la nivelul celei de pe Iphone X sau de pe Pixel 2, dar se apropie destul de mult. Dacă vreți și zoom optic pe telefon S9+ e cea mai bună alegere.

La filmarea video S9 și S9+ vin cu modul Super Slow-Mo, practic poți filma cu 960 fps, la rezoluție HD. Iphone X poate filma la maxim 240 fps, dar rezoluția e mai bună, full HD. Poți realiza și filmări rapide. Aveți mai jos o filmare normală unde am folosit și zoom-ul optic 2X, o filmare slow-motion și una rapidă. De notat că la filmarea rapidă ai și un editor video cu care poți decupa rapid filmările, poți adăuga muzică etc, editarea la clipul de mai jos am făcut-o direct pe telefon.

Mi-a plăcut camera foto mai ales la portrete, scoate poze bune și la interior, cu sau fără opțiunea de înfrumusețare a imaginilor.

Zoomul optic e și el bun:

Camera Emoji AR care îți crează un avatar virtual e faină, dar doar ca jucărie, nu văd o utilitate practică pentru majoritatea utilizatorilor. Uitați un video făcut cu ea mai jos.

Bateria
Pe S9+ bateria e de 3500 mAh, ține 1-2 zile, l-am folosit o zi întreagă la capacitate maximă și seara mai aveam 25% din baterie.

Eu nu prea le am cu testele de performanță, dar AnTuTu zice că S9+ e pe primul loc. Am văzut că Radu și Dan au teste mai detaliate în recenziile lor, dacă sunteți pasionați de așa ceva aveți acolo suficiente comparații.

Câteva idei:

Puncte bonus de la mine pentru mutarea senzorului de amprentă sub camera foto din spate, mereu mi s-a părut o greșeală amplasarea lui în lateral. Puncte bonus și pentru că logo-ul Samsung apare doar pe spate, în față ai un ecran curat, cum ar trebui să fie la orice telefon.

AR Emoji e o încercare slabă de a copia un feature lansat pe iPhone care nu cred că va prinde, nici la unii, nici la alții. Ok, adolescenților s-ar putea să le placă, dar câți adolescenți știți voi care au telefoane așa de scumpe? Publicul țintă sunt oamenii de afaceri, cei cu bani, care vor cele mai bune telefoane și știu să le folosească la capacitatea maximă. M-am jucat un pic cu camera Emoji, nu m-a impresionat.

Camera foto e foarte tare, scoate poze superbe și în lumină slabă, nu mai zis de portrete, sunt tot mai puține argumente pentru care un om obișnuit și-ar mai cumpăra și un aparat foto dedicat, la ce nivel a ajuns fotografia cu telefonul mobil, mai ales pe modelele de top ca S9+.

Eu am o problemă cu ecranele rotunjite, telefoanele astfel construite mi se par mai fragile, dar la S9+ există totuși o margine fină de care te poți agăța, stă mai bine în mână față de modelul anterior.

Asistenul virtual Bixby e în continuare cam inutil în România.

Concluzii

Galaxy S9+ e printre cele mai bune telefoane lansate anul ăsta, s-ar putea să fie chiar cel mai bun, dar mai este ceva timp. Dacă vreți un telefon dotat cu ultimele tehnologii, o cameră superbă și un design fain, rafinat, nu veți regreta modelul ăsta, cât timp aveți buget pentru el.

Cât despre upgrade, personal consideră că merită upgrade dacă aveți Samsung Galaxy S7 sau S7 Edge sau alt model mai vechi de 1 an, de la 8 ori 8+ s-ar putea să nu fie suficiente îmbunătățirile încât să justfice costul suplimentar. Dar dacă banii nu sunt o problemă…

Samsung Galaxy S9+ începe de la 549 euro la abonament Orange, iar frățiorul lui, Galaxy S9, începe de la 449 euro. Am primit telefonul în teste prin Orange Smartphone Tester.

Recomandă

5 Comentarii

  1. O mica corectie aici, la cuvantul ZOO:
    “Cea mai mare diferență e la camere, S9 are în spate o cameră cu o singură lentilă, pe când S9+ vine cu două lentile ce au stabilizare optică a imaginii și 2X ZOOoptic.”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *