fbpx

Da, am fi mult mai săraci fără Uniunea Europeană

Dacă prindeți cumva vreo discuție în care un om normal, ce nu e membru de partid, vă zice că României i-ar fi mai bine fără Uniunea Europeană, gen ROExit, întrebați-l pe ce își bazează afirmația, dacă are ceva cifre în spate, nu de alta, dar englezii erau la fel de vitezi înainte de referendum, până au ajuns în 2019 să facă provizii de mâncare în caz de, că ei importă cam tot din alte țări, și dacă ies din UE e nasol. Am senzația că mulți români, inclusiv generația nouă care nu a prins vizele pentru a ieși în afară, au ajuns să aibă impresia că România e miezul Europei, nu mai pot ei fără noi. Și nu e așa, pe bune. Nu zic că prin UE curge lapte și miere, au și ei probleme, dar fără ei am fi mult mai săraci.

Înainte să intrăm în UE în 2007, salariul mediu net la noi era de 866 lei, în 2019 este de 2700 lei. Dar ăsta poate nu e cel mai important criteriu pentru a evolua bunăstarea unui popor. Aveți aici mai mulți indicatori, înainte și după aderare. Eu îmi amintesc cum eram noi priviți prin Europa înainte de 2007.

Ăștia mai tineri poate nu țineți minte, dar #pevremeamea nu plecai în altă țară fără invitație de la un străin, 2000 de euro în buzunar și dovada că ai ce face în țara respectivă, nu mergi să freci menta sau Doamne ferește, să lucrezi acolo. Chiar dacă nu mai eram în comunism, ca să pleci în afară legal te costa câteva sute, chiar mii de euro, ca să rezolvi toate astea de mai sus, iar la vamă erai controlat la sânge la bagaj, nu treceai ca acum, fluturând pașaportul.

Da, capitalismul e nasol, dar până să vină companiile mari la noi eram sclavii patronilor români, care erau și mai răi decât corporatiștii din afară, românii te munceau 12 ore pe zi pe salariul minim și îți spuneau că poți pleca dacă nu îți convine, au de unde alege la ușă. Acum prin corporațiile mari salariile pot fi comparate cu cele de afară, oamenii buni sunt căutați peste tot, și asta contează mult, dacă te uiți de unde am plecat.

Vă place la shopping? Toate brandurile mari au venit în România după aderare, până atunci aveam doar marfă de la turci și din China, dar de proastă calitate. Nu mai zic de hypermarketuri și supermarketuri, înainte totul era cumpărat de la colțul blocului.

Sunteți de mici fan BMW, Audi sau Volkswagen? Ghinion, cred că până la aderare 90% dintre mașini erau Dacia și Cielo.

Să mai zic de turism? Ne facem acum concediile unde vrem noi pe glob, dar uităm sau ignorăm că până în 2007 nu știam ce e ăla city break, maxim mergeam la Mamaia vara sau la Sinaia iarna. Știu, nu e e amuzant, dar dacă îi spuneai cuiva din perioada aia că peste 12 ani cu banii pentru un weekend la munte poți face o ieșire în orice capitală din Europa ar fi zâmbit amar, a glumă proastă.

Faza e că ne-am obișnuit prea mult cu binele, cu toate chestiile bune de mai sus, le considerăm normale, și mă enervează că discursul politicienilor de la guvernare e anti-UE, tocmai pentru că ăștia din Uniune nu îi lase să fure cum vor prin țară și vor să ne împingă de la spate, să crească și piața noastră. Da, ăsta e interesul UE, să o ducem bine, să producem dar și să consumăm ca celelalte popoare din Europa, nu să întindem un colț de pâine cu parizer o lună întreagă.

Amintiți-vă cum era până prin 2006, și întrebați-vă dacă vreți să fie iar ca atunci. Eu nu aș vrea.

În Uniunea Europeană nu curge lapte și miere, au și ei problemele lor cu birocrația, imigranții, îmbătrânirea, dar știu sigur că dacă nu eram în UE noi încă făceam foamea, în estul Europei, și salivam lângă vitrine. Și nu trebuie să mă credeți pe mine, întrebați-i pe prietenii din republica Moldova cât de bine e la ei, sau uitați-vă un pic la vecinii ucrainieni sau ruși.

Chiar sunt curios, este vreun român care poate spune că ne-ar fi mai bine FĂRĂ Uniunea Europeană, la modul serios?

Recomandă

7 Comentarii

    • Clar, progresul este atunci când toți o duc mai bine, nu cei care oricum erau ok. Mai tristă e partea cu emigrarea, să ai un potențial așa de mare ca România și să îți plece milioane de oameni din țară e chiar jenant.

    • Si Polonia a patit asta, e oarecum normal ca oamenii sa plece in prima faza cand sunt diferente mari intre est si vest. Dar in Polonia numarul de oameni care pleaca s-a diminuat. In Romania a luat avans considerabil din nou, desi “economia duduie”.

  1. Am si acum pasapoartele cu vise Schengen, Franta, Germania si Italia. Am stat la coada la ambasade sau consulate, cu basca-n mana, sperand sa nu fi batut drumul degeaba. Vina pentru ce nu ne e bine, nu e a lor, e a noastra.
    Sa bage la cap si altii ca e mai rau fara raul de acum. Binele nu e decat o stare relativa, de rezultat al efortului, pe care tare mulți cmpatrioți nu vor să-l facă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *