Mai trece o generație până scăpăm de șpagă

Apropo de afirmația premierului Dăncilă, că în România șpaga e doar o formă a mulțumi celor care te ajută, mă gândeam la o fază: degeaba țipăm noi că vrem o țară ca afară, fără șpagă, corupție etc, dacă la primul obstacol de care ne lovim băgăm mâna în buzunar. Vina e în primul rând a generațiilor dinaintea noastră, dar cel mai important e să nu transmitem mai departe reflexul ăsta, de a da șpagă pentru orice. Și vă garantez, dacă educăm generația următoare cum trebuie, copiii noștri nu vor mai da șpagă, și vor șterge pe jos cu cei care o cer.

Deja se întâmplă asta, chiar și generația noastră începe să realizeze că nu e ok să dai șpagă sau să plătești pentru serviciile care ți se cuvin. În condițiile în care statul îți ia cel puțin jumătate din venituri prin taxe și impozite ar trebui să primești ceva de banii ăștia, nu? Lucrurile încep să se rezolve, sistemul se curăță, dar mai e mult de lucru.

Nu știu contextul în care Dăncilă a făcut declarația, dar ea într-un fel avea dreptate, de pe vremea turcilor românii au fost obișnuiți să dea atenții pentru a obține favoruri, locuri de muncă, beneficii, în fond toți boierii care mergeau la Înalta Poartă asta făceau, dădeau șpăgi pentru a fi numiți domnitori. Asta nu înseamnă că e ok.

Și când mă refer la șpagă nu mă gândesc la o floare sau o ciocolată, ci la bani, beneficii concrete, nu dulcegării.

Important e să ne educăm odraslele corect. Părinții noștri au dat greș, poate că și noi am dat greș, hai să avem grijă măcar de generația următoare,

Recomandă prietenilor!
  • 27
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
3 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Doc

Să Dispară.Nici o șansă până nu se cară generația de boșorogi comunistoizi tîrșiți in spaguială.

Adrian

Am zis-o de multe ori și probabil că urmează să o mai zic… am fost în spital în stare destul de rea, cauzată de o apendicită care s-a transformat ușor în peritonită. Nu a fost o mare problemă de sănătate gravă, dar se putea dovedi a fi periculoasă dacă mai stăteam mult timp acasă. Nu le-am permis alor mei la spital, pentru că știam că ar fi fost tentați să dea ceva la doctor. Cât am stat internat, vreo săptămână și ceva, nu am cheltuit decât 10 lei, pentru un brâu. În rest, doar am vorbit frumos și am folosit… Citește tot »