fbpx

Investim în seturi Lego? 😊

Pe grupurile de investitori e celebră discuția despre investiția în acțiuni Tesla – dacă acum 10 ani aveai mult sânge rece și investeai 60.000 dolari în acțiuni Tesla, acum erai milionar în dolari și îți cumpărai și mașina. Ca idee, în 2011 când s-au listat o acțiune era aproape 5 dolari, acum e aproape 1050 de dolari.

Pe același sistem, mă gândesc că mulți părinți nu realizează că ei sunt printre cei mai serioși investitori, atunci când cumpără seturi Lego pentru copii.

Lego nu e listată la bursă, deci nu putem cumpăra direct acțiunile lor, dar seturile lor de jucării, mai ales cele care nu mai sunt fabricate, sunt foarte căutate.

Există o piață secundară pentru ele, mulți fani, și acum vreo 2 ani apăruse un studiu care spunea că prețul seturilor de colecție crește cu aproape 11% în fiecare an, adică mai mult decât randamentul mediu pentru aur sau obligațiuni.

Cu alte cuvinte, atunci când dai câteva sute de lei pe un set Lego nu cheltui banii pe un hobby al tău, sau al copilului, ci ești și un bun investitor.

Ce voiam să zic de fapt este că și noi am investit în Lego la viața noastră, și mă gândesc dacă să lichidăm investiția sau o mai lăsăm să crească. 🙂

Când erau fetele mai mici Lego era viața lor, cred că la un moment dat se adunaseră vreo 20 de seturi prin casă.

Între timp fetele au crescut, jocurile sunt altele, mai ales online, dar am rămas cu câteva seturi de jucării complete, și din ce văd unele din ele sunt deja de colecție, nu se mai fabrică, deci au randament bun. Dacă nu mă credeți verificați prețurile pe Olx, sunt seturi de acum câțiva ani ce se vând la preț cel puțin dublu.

Am putea să le păstrăm pentru generațiile viitoare, sau am putea să lichidăm investiția, că ocupă și spațiu. Voi ce ați face?

Recomandă

2 Comentarii

  1. Ar trebui ca seturile alea să fie intacte și foarte bine păstrate pentru a aduce un așa profit. Colecția mea ar valora în momentul acesta aproximativ vreo 16-17.000 de lei (conform estimărilor celor de la Rebrickable), dar nu mai am cutiile la majoritatea din ele și nu garantez pentru integritatea tuturor pieselor. Dar da, dacă ai avea un depozit fără umezeală și fără să bată soarele direct pe cutii (sau piese, dacă nu mai există cutiile), atunci probabil ar merita. Presupun că intri în jocul ăsta dacă chiar poți să ții un număr de seturi încât să conteze profitul pe termen lung – asta și în ideea că cineva o să le cumpere.

    În altă ordine de idei, dacă aș avea, aș cheltui vreo câteva mii de euro bune să-mi cumpăr toate seturile la care visam când eram mai mic și ca mine mai sunt destui, dar întrebarea e: cei care vin după noi mai au dorințe de genul acesta peste 10 ani?

    • Să știi că da, si în pandemie a crescut mult interesul pentru board games, puzzle-uri, chiar și lego pentru adulți, oamenii și-au cautat chestii de făcut prin casă sau și-au amintit de pasiunile din copilărie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *