fbpx

Și ne vom filma cu toții în 3D

Cu vreo 2 ani în urmă eram bucuros că îmi cumpărasem o cameră care filma HD, destul de performantă la vremea ei. Credeam că voi putea sta liniștit pentru o vreme, clipurile amatoriale realizate de mine vor fi suficient de bune pentru 1-2 ani. Surpriză, la scurt timp după achiziție au apărut televizoarele 3D, ochelarii 3D și implicit camerele video care filmează 3D.

După aceeea totul a explodat, mai nou tot ce ține de video e 3D. Camerele filmează 3D, smartphone-urile filmează 3D, ba chiar și filmele care au rupt audiența în ulțimii zece ani sunt refăcute în 3D, ultimul exemplu fiind Titanic. Acum nu poți să îți cumperi un simplu televizor LCD sau LED, NU, trebuie să dai de 2 ori mai mulți bani pe același televizor, dar 3D, la care să te uiți împreună cu prietenii cu ajutorul unor stupizi ochelari 3D. Tehnologia evoluează, iar dacă vrem să ținem pasul cu ea trebuie să pompăm bani constant în ultimele gadgeturi.

Zilele trecute un amic îmi spunea că și-a luat o cameră video super scumpă și l-am întrebat ce e așa de special la ea. Frate, filmează 3D, mi-a răspuns el.

Înțeleg că producătorii de tehnologie și conținut video trebuie să împingă limitele, pentru a ne determina să scoatem mai mulți bani din buzunar, pentru a vinde mai mult. Mereu trebuie să apară ceva nou, iar 3D-ul e pe placul lor. Totuși, cred că se exagerează prea mult  cu filmele în 3D.

Primul film văzut în 3D la cinema a fost Masacru de Valentine’s Day, nici nu mai știu dacă acum 2 sau 3 ani. A fost incredibil, sângele sărea spre mine din ecran, mă feream când era ațintit un pistol către mine, totul părea foarte real. Totuși, după ce am ieșit de la film au trecut vreo 2 ore până ce ochii mei și-au revenit. Creierul nu e făcut să proceseze imaginile filmate în 3D, mă bucur că nu sunt singurul care crede asta, citiți și articolul Why I Hate 3-D (And You Should Too) (via Vali) pentru a vă convinge. Nu mai zic de televizoarele 3D, chiar dacă îți cumperi unul, la ce filme sau canale TV ai putea să te uiți pentru a justifica diferența de bani?

În final, dacă vă place conținutul video în 3D e treaba voastră. Totuși, nu aruncați de două ori mai mulți bani pentru o cameră video, un televizor sau un smartphone doar pentru că scrie pe el 3D. Numai zic, gândiți la rece înainte. În curând vom avea 4D-ul, mai e un pic până când vom putea înregistra și mirosul. Atunci ce vom face, vom arunca toată tehnologia 3D la gunoi?

Recomandă

8 Comentarii

 1. Televizoarele nu sunt asa performante incat sa ne gandim deja la achizitionarea de camere 3D. Pur sis implu ochelarii pentru TV sunt o mare durere, iar acele putine televizoare care au capacitatea de a reda 3D fara ochelari costa cat un Logan. Unde mai pui ca o parte din oameni nu suporta efectul 3D generat.

 2. Da, dar cei care produc filme aveau nevoie de ceva nou pentru a convinge lumea sa vina la cinema, iar producatorii de tehnologie se bucura si ei, 3D-ul ii ajută sa vanda niste gadgeturi la un pret de 2-3 ori mai mare?

 3. Despre ce filme 3D vorbim aici? Am vazut peste 15 astfel de productii, poate doar Avatar sa se ridice la nivel pretentiilor mele. In rest, praf in ochi si prostoi care platesc sa fie in trend. Din pacate, se lanseaza filme bunicele la care tre’ sa merg oricum. Majoritatea sunt 3D, nu am de ales …

 4. Interesant lucrul cu mirosul de care ai spus in ultimul paragraf, mereu m-am gandit la cum s-ar putea compune o aroma…
  E ceva ce ti-a venit din imaginatie, sau chiar ai informatii ca se lucreaza in directia asta?

 5. Poate nu o sa va vina sa credeti dar eu inca folosesc, pentru a-mi filma concediile. o camera video full-size VHS de umar. Un Panasonic NV-M25 produsa in 1989. Pentru mine e foarte buna….nu am simtit nevoia de ceva de calitate mai ridicata….de ceva mai HD, mai digital, etc. Singura problema pe care o am cu ea este aceea ca nu trece neobservata si cei mai multi cred ca sint de la vreo televiziune…”Domnule nu sint de la nici o televiziune, sint un amator, sint un turist, nimic mai mult..” sint explicatii la ordinea zilei pe care trebuie sa le dau de fiecare data cind folosesc camera. Atit in Romania cit si in strainatate…

  Teklevizorele 3D au inca nenumarate probleme asa ca eu nu mi-am cumparat unul inca. Am doua LCD-uri de generatie destul de recenta (2012-2013) dar fara smart si fara 3D…Televizoarele 3D sint de doua feluri. Cu ochelari activi si cu ochelari pasivi. Ambele tehnologii au dezavantaje MAJORE. Nu poti spune ca una din tehnologii este mai buna decit cealalta….Chiar daca problemele acestora nu coincid, adica una din tehnologii are anumite probleme, iar alta are cu totul alte probleme, totusi aceste probleme sint suficient de mari pentru a nu putea fi neglijate. De aceea eu am decis…deocamdata fara 3D. Iar cind vor aparea televizoarele 3d fara ochelari pun pariu ca vor avea probleme si mai mari. Cum ar fi de exemplu unghi de vizibilitate foarte redus.

  Sa nu uitam ca desi producatorii cauta mereu gaselnite de marketing pentru a ne smulge banii din buzunar, nu toate gaselnitele au prins la public. Chiar daca in ziua de azi lumea este mult mai dispusa sa accepte lucruri noi decit acum 40 de ani de exemplu…nu toate inovatiile au si prins la public…De exemplu videotelefonul…s-a incercat introducerea lui pe piata si apoi resuscitarea acestuia de vreo 2-3 ori….pur si simplu lumea nu a fost interesata. Nici automobilul electric nu s-a descurcat mai bine cu toate ca la ora actuala environmentalistii (sau tree-huggerii) sint mai galagiosi si mai vehementi decit oricind…Eu cred ca si televizoarele 3d vor avea cam aceeasi soarta.

  Iar despre inregistrarea si reproducerea mirosului…Hm….in primul rind ca nu inteleg cum este posibil din punct de vedere tehnologic. Iar daca ar fi posibil nu stiu daca ar fi o idee buna….Desi in cazul unor mirosuri foarte rare…care nu pot fi descrise in cuvinte ar fi o idee sa poata fi inregistrate…ca altfel ii pot explica oricui cind ii arat o filmare…aici mirosea a trandafiri….aici a scoici intrate in putrefactie, aici peste…etc..dar ce te faci in cazul unui miros pe care l-ai intilnit foarte rar in viata ta si nu stii cum sa il descrii? Poate nu e o idee foarte rea in esenta….dar cu mentiunea stricta ca nu toate mirosurile merita inregistrate si reproduse.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *