fbpx

A mai apărut un studiu despre startup-uri, Startup Investment & Innovation in Emerging Europe. Ca de obicei, România e pe la coadă, sunt aproximativ 3.700 de startup-uri sau proiecte de startup și între 200-300 noi startup-uri ce apar anual, ele fiind sprijinite de 22 de hub-uri și incubatoare. Partea mai tristă e la capitolul investiții în startup per capita, România investește între 1 – 5 euro, locul 2 cu cele mai puține investiții, după Moldova, Albania și Azerbaidjan. Ca idee, Estonia investește 60 $/locuitor, francezii 33 de $ pe locuitor și americanii 185 $/locuitor. 

Evident, dacă ne întrebăm de ce nu apar mai multe startup-uri în zona noastră răspunsul e similar cu problemele din Europa de Est: piedicile legale puse de stat, mediul politic și economic foarte schimbător și corupția.

Și chestiile astea le simți zilnic, încercați să vă faceți o firmă la noi să vedeți după câte hârtii și autorizări trebuie să umblați, de parcă ai cere bani, nu tu ești ăla care vrea să dea, să producă ceva în plus, să angajeze oameni, să plătească taxe și impozite.

Degeaba avem talent, oameni de IT buni, dacă ei sunt încurajați să emigreze sau să lucreze doar în companiile mari.

Și mai e ceva legat de cultura antreprenorială, la noi e mult mai sigur să îți găsești un job călduț pe undeva, cine își deschide o firmă e văzut de multe ori ca un nebun, față de țările dezvoltate, unde e ceva normal să ai propria ta afacere. Bine, asta nu înseamnă că e o idee rea să te angajezi, înainte de a deschide propria afacere,

1 Comentariu

Lasă un comentariu