Studiile “revelante” pentru online-ul romanesc

Un studiu Gecad afirma ca 90% dintre siteurile din Romania sunt vulnerabile. Nu inteleg insa cum poti emite o concluzie generala asupra onlineului romanesc, analizand doar 53 de site-uri, chiar daca ele sunt printre cele mai importante din .ro. In Romania sunt aproximati 350.000 siteuri inregistrate, nu am gasit date foarte recente. Nu comparam cu tarile vestice, unde sunt cateva milioane, dar totusi, lucrurile se mai misca si la noi, nu suntem chiar codasii Europei.

Analizand 53 de site-uri, practic ai analizat 0,015 din tot online-ul dot ro. Inteleg eu ca PR-ul trebuie facut, ca multe ziare au preluat articolul, dar mi se pare prea trasa de par cota de 90%. Concluzia nu e relevanta tocmai pentru ca esantionul de studiu nu e relevant. E curios ca nu a fost mentionata nicaieri eroarea maxima admisa pentru studiu.

Peste 90% dintre website-urile romanesti prezinta vulnerabilitati incadrate la grad ridicat de risc, este concluzia unei campanii de audit de aplicatii web efectuate de GECAD NET in perioada noiembrie-decembrie 2008.
Campania a relevat prezenta a 1556 de vulnerabilitati severe, 545 cu grad de risc mediu si 310 cu grad scazut de risc. Ea a avut loc in intervalul 24 noiembrie – 15 decembrie 2008 si a presupus scanarea si analizarea a 53 de site-uri romanesti apartinand unor importante companii cu activitate online.
Auditul s-a realizat pe website-uri care acopera segmente diferite pe piata online, de la furnizarea de stiri de interes general dar si de nisa, pana la magazine online sau site-uri de joburi.
“Rezultatele arata ca website-urile din Romania au urgent nevoie de remedii serioase pentru ca fiecare vulnerabilitate critica, odata exploatata, poate determina intreruperea activitatii site-ului respectiv si chiar, mai grav, pierderea sau facilitarea furtului datelor existente in bazele de date cu utilizatori”, spune Alexandru Molodoi, CTO la GECAD NET si coordonator al campaniei.

Link

Recomandă prietenilor!3
Comentezi și tu ceva?

avatar
  Abonează-te  
newest oldest most voted
Notify of
spam
Member

53 de siteuri ? E chiar penibil sa faci un studiu pe atat de putine.

girmacearazvan
Member

Eu estimez la 99.9%, si la siteurile mele se pot face si stiu asta dar imi e lene sa repar. Trebuie sa pierzi mult timp sa ai grija de securitate. Momentan fac backupuri…

ketherius
Vizitator

53, pentru ca nu poti face o analiza serioasa fara pen-testing. Iar pentru pen-testing ai nevoie de aprobarea proprietarilor. Numai obtinerea aprobarilor ar dura luni de zile, ca sa nu mai zic de testarile propriu-zise.