fbpx

Zile libere de sarbatori

Ce stim cu totii despre zilele libere de sarbatori? Inca de la primul job, invatam urmatoarea poezie: 1 si 2 ianuarie – liber, prima si a doua zi de Pasti – liber, 1 mai, 1 decembrie- liber, prima si a doua zi de Craciun – liber.

Desigur, asta e teoria din Codul Muncii, pentru ca in realitate zilelele libere depind mult de domeniul in care lucrezi, de firma, de patron, de toanele patronului, de felul in care ti-ai indeplinit sarcinile, uneori depind chiar si de criza economica, daca tot se spune in perioada asta ca cea mai buna prima este sa nu iti pierzi jobul.

Mai exact, Codul Muncii revizuit pe 20/11/2008 prevede ca zile de sarbatoare legala toate zilele enumerate mai sus, plus 2 zile pentru fiecare dintre cele doua sarbatori religioase anuale, declarate de celelalte culte religioase legale, altele decat cele crestine. Adica daca esti musulman, evreu, budist sau de alta orientare, iti poti lua doua zile libere cu alta ocazie.
Pe langa astea, ultimele modificari aduse Codului Muncii, mai ofera cateva zile libere: prima si a doua zi de Rusalii si de Adormirea Maicii Domnului.

Mai sunt insa cateva lucruri pe care majoritatea nu le stim, despre zilele libere, extrase tot din Codul Muncii revizuit:

In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru. Acordarea zilelor libere se face de către angajator. Salariaţilor care lucrează în zilele menţionate li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Asta e tot, de acum ramane sa contorizam zilele libere, daca sunt, iar in caz contrar, sa muncim…cu drag si spor.

Recomandă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *