fbpx

Suntem mereu online, conectați

Mă uitam la poza de mai jos și mă gândeam că tinerii din ziua de azi nu știu ce înseamnă să fii complet deconectat de la internet. Ne-am obișnuit așa de mult să avem mereu lângă noi telefonul sau laptopul, cu internetul pornit, să primim mereu notificări de la tot felul de aplicații, încât liniștea a ajuns să ne sperie.

Gândiți-vă un pic, cu 20 de ani în urmă era perfect normal să nu poți vorbi cu cineva decât atunci când era acasă sau când avea semnal. În prezent dacă cineva nu îți răspunde la mesaje în maxim câteva minute începem să ne facem griji, să ne gândim că a pățit ceva. Așa de mult ni s-au schimbat așteptările.

Și totuși, eu fac eforturi să mă deconectez voluntar, deși până în urmă cu câțiva ani mi se părea normal să fiu mereu conectat.

Seara când merg la culcare opresc complet internetul pe telefon, îl trec pe silențios, și doar numerele de telefon din familie mă pot suna.

Am oprit notificările de la aplicațiile de social media, mai intru eu din când în când.

Am oprit notificările de la majoritatea grupurilor de Whatsapp, altfel nu aș putea să lucrez în timpul zilei.

Aplicațiile de shopping au notificările oprite încă de la instalare, că nu am chef să primesc zilnic oferte și sugestii cu ce nu am nevoie dar ar trebui să îmi cumpăr, mă descurc și singur.

M-am dezabonat de la majoritatea newsletterelor comerciale, primeam prea multe oferte și prea puține informații utile.

Și lista continuă, încerc tot mai mult să limitez zgomotul, ca să mă pot concentra pe lucrurile care îmi aduc plăcere și să pot lucra un pic mai eficient.

Poate că merg eu prea mult la extrem, sau poate că e singura soluție ca să avem un pic de liniște, într-o lume tot mai conectată, dar unde am ajuns să ne simțim tot mai singuri.

La voi cum e, mereu cu notificările pornite sau alegeți voi când și cui răspundeți?

Recomandă

3 Comentarii

  1. Am și eu notificările oprite la aproape tot. Pe whatsapp pe mute aproape tot, inclusiv persoane din contact, nu doar grupurile. Daaar, cel mai important, între 10 seara și 7 dimineața am DND pe telefon, astfel că dacă nu stau pe telefonu nu văd nicio notificare. Și nici nu poate suna nimeni.

    Dacă acum 6-7 ani parcă nu mă deranjau notificările, acum nu le mai suport.

  2. ce-i mult strica, asa si cu tehnologia.. am inceput si eu sa evit orice notificari inutile, mail-uri, reclame, spam-uri, si incerc sa las telefonul mai deoparte mai ales seara, prefer un film bun sau un stand-up ceva

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *