Discutam recent cu cineva că am ajuns să avem emoții când mergem la cumpărăturile săptămânale, să ne întrebăm dacă ne încadrăm în 500 lei pentru alimentele de bază și băuturi, fără alcool. Nu vorbim de fițe aici, ci de produse normale pentru o familie de 4 persoane, uneori cumpărăm chiar marca proprie a supermarketurilor.
Și m-am uitat un pic pe cifre. Eurostat spune că în ianuarie 2023 europenii au cheltuit în medie 17% din venituri pe alimente de bază și băuturi, fără alcool. La noi în octombrie 2023 statisticile oficiale spuneau că valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii era de 9.978 lei pe lună, cu 2000 pentru alimente, deci cam 21% din venituri merg pe mâncare, și asta din statistica oficială, că în realitate nu te încadrezi cu 2000 lei, cred că ne ducem spre 25-30% din veniturile unei familii, doar pe mâncare.
Americanii spun că în 2023 au cheltuit cam 7% din venituri pe alimente. Sigur, să spunem că la ei e mâncarea mai proastă, la noi mai sănătoasă, dar diferența e enormă.
M-am uitat și în Wallet, unde notăm noi cheltuielile lunare. Pe anul trecut minimul cheltuit lunar doar pe alimente într-o lună a fost de 2000 lei, dar am avut și luni cu 3500 lei. Fără restaurante, fără ieșit în oraș – multe lactate, legume, fructe, mezeluri, câteva dulciuri, apă minerală multă, sucuri mai rar.
Nu știu voi cum percepeți lucrurile, dar uitându-mă și pe bonuri față de anii anteriori cred că avem o creștere de 40% a prețurilor pentru majoritatea alimentelor, comparativ cu 2 ani în urmă. La voi cum e, cheltuiți mult pe alimente?
confirm, cam 1200-1500 euro / luna cu mancarea deci 17%
M-am mai liniștit, credeam ca exagerăm noi cu mâncarea.
Mancarea la americani nu e neaparat mai proasta, depinde de unde o iei. Aia de supermarket e la fel ca in Romania, exista si ferme de unde poti lua „de la botul calului”, plus magazine etnice (rusi, romani, polonezi), de unde iei chestii aduse din Europa. Diferenta o fac veniturile si preturile la mancare. Aici dau 4 dolari de pilda pe un galon de lapte (adica 4 litri), ceea ce inseamna cam un dolar litrul. Preturile la multe alimente sunt ori mai mici decat in Romania ori destul de aproape. Veniturile sunt de cel putin 5000 de dolari pe luna (daca ai 2 salarii minime pe economie). Daca faci si mai multi bani, atunci e altceva. Noi cheltuim enorm pe mancare, ca suntem gurmanzi, plus ca mereu facem stocuri (deh, metehne romanesti). Deci cam 800 de dolari pe luna sa zic. Avem si un caine urias, deci si asta mananca serios. Ipoteca e 1800 de dolari pe luna, ca si comparatie.
Păi cheltui un pic peste cat cheltuie o familie românească, dacă mă uit și la comentariile de pe Facebook. Asta îmi spunea și sora mea când a stat în NY, că mâncarea e ieftină, dar mâncarea eco bio e mai scumpă.
tot pe la 2.000 lei suntem și noi. 2 sesiuni mari, în care se umple coșul, după care completări când e cazul.
La noi sesiunea mare e o dată pe lună, Cora sau Auchan, săptămânal Lidl, dacă am uitat ceva avem un Profi aproape.
Vali, oi fi tu slab, dar 2.000 de lei in 3 pe luna e chiar caraghios. Poate doar paine si salam dar nici asa…
@banciu Nu știu ce ți se pare caraghios. 2000 de lei pe lună, strict pentru mâncare, e absolut suficient dacă gătești acasă. 2 adulți + 2 copii. Recunosc, apă beau de la robinet, sucuri, chipsuri, semipreparate nu cumpăr, gătim o dată pentru câteva zile. Un gulaș cu carne pentru 3-4 zile 2 adulți + 2 copii, cu salată în fiecare zi, nu are cum să te coste mai mult de 100 de lei. OK, poți cheltui oricât dacă vrei, dar 2000 de lei pentru mâncare e absolut suficient.
2 adulți + 2 adolescenți. București
În ultimele 12 luni, minim 3500 – maxim 4500 lei/lună. Cumpărături făcute cu atenție la prețuri și la oferte de la Carrefour, Lidl, Freshful. Nu sunt incluse ieșirile la restaurant.
Unul din adulți mănâncă cam de 2-3 ori/săpt la cantinele de lângă birou.
Dap, cam acolo suntem.
Cred că în jur de 2000 de RON pe lună, maxim. Dar gătim mult acasă + ajută mult faptul că primim „resurse” de la țară, de la părinți precum ouă, lapte, brânză. Tot acolo avem provizii de cartofi și mere.
La noi, 2 adulti, 2 copii, media pe luna doar pe mancare este de aproximativ 4000 lei. dar sunt luni in care depasim 5000 lei.
Dacă pui și o sticlă de vin din când în când, ieși la restaurant măcar la 1-2 săptămâni o dată, chiar și pentru o pizza, sari lejer.